1.3.2007

Meksikon mummon lihapullat ja tulinen perunamössö

Kaikkia vanhoja perinteitä ei nuoremman sukupolvenkaan kannata heittää hukkaan, sillä perinneruuistakin saa pienellä tuunauksella maittavaa evästä Grande Chili McFeastia kuumimpana hottina pitävien keskuudessa. Rotten Soundin kokeneen maailmanmatkaajan Tonin resepti paljastaa kuinka uusi ja vanha kohtaavat tulisessa makumatkassa erilaisiin ruokakulttuureihin.

Meksikon mummon lihapullat ja tulinen perunamössö (4 henkilölle)

Lihapullat:

600 g sika-nauta jauhelihaa
1 kananmuna
1 prk kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
iso sipuli
1 punainen tuore chili
0,5 dl vettä
1 pss taco-mausteseosta
pari kynttä valkosipulia
suolaa
cayennepippuria ja pippurisekoitusta
  1. Hienonna sipuli ja chili
  2. Sekoita liha, sipuli, kermaviili, muna, korppujauhot, chili, mausteseos ja vesi kulhossa. Lisää ripaus caynnepippuria, pippuriseosta ja suolaa sekä purista valkosipulit joukkoon. Väännä seoksesta tasainen taikina.
  3. Pyörittele seoksesta pullat uunipellille ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia
Perunamössö:

1 kg perunoita
1 prk tomaattimurskaa
iso sipuli
1 punainen tuore chili
pari kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa
cayennepippuria ja pippurisekoitusta
  1. Kuori ja kuutioi perunat sekä keitä ne melkein kypsiksi suolavedessä.
  2. Pilko sipuli ja chili. Kuullota sipulit pannulla kuumassa oliiviöljyssä (jota pitää olla vitusti!). Lisää joukkoon perunakuutiot (ei keitinvettä!), käristä hetki ja lisää chili, tomaattimurska ja puristetut valkosipulit mukaan. Mausta reilulla suolalla, cayennepippurilla ja pippuriseoksella.
  3. Anna muhia tovi.
Annokset voi koristella jalapenosiivuilla. Ruokajuomana toimii parhaiten vesi ja miksei olut. Jälkiruuaksi piimää tarpeen mukaan.

Tonin oma luonnehdinta:
”Jos on dokannut makuaistinsa päin vittua, pitää ruuassa olla potkua. Idea Meksikon mummon pulliin tuli joskus ruokakaupassa, kun oli vääntöä syödäänkö tex-mex sontaa vaiko perinteistä kotiruokaa. Päädyttiin siihen välille ja kylläpä nuo ainakin minulle toimii. Perunareseptin pöllin suoraan kaverilta, joka vegetaristina tykkää täyttää burrito-lättynsä kyseisellä mössöllä. Toimii sekin. Kokeilkaa itse.”

Megan tuomio:
”Ay caramba! Hyvin on mausteet Meksikon mummo pulliinsa ja perunamössöönsä valinnut ja maustamisessa vain helvetin lieskat on rajana jos mikään ei muka riitä. Vaikka lihapullat perunoilla onkin ajaton klassikko, ei pieni vaihtelu tee pahaa ollenkaan. Perunamössö puolustaa hyvin kasvissyöjien reseptien tarpeellisuutta, mikäli kyse on pelkistä lisäkkeistä eikä itse pääruuasta. Ateria valmistuu helposti ja halvalla ja raikasta vastapainoa tulisuudelle voi toki hakea jopa erilaisista kasviksista unohtamatta jäätelöä jälkiruokana. Hygieniavinkkinä voidaan mainita, että etenkin miesten kannattaa muistaa pestä kätensä hyvin chilin leikkaamisen jäljiltä, mikäli on vessaan no. 1-tarpeelle menossa. Vannon ja vakuutan, että ensimmäisen unohduksen jälkeen läksynsä oppii loppuelämäkseen.”

RUOKAA LAITTAESSA SOI
Brujeria- Brujerizmo (2000)
”Tämä ruoka ei nyt vaan onnistu ilman tätä levyä”

Julkaistu Inferno #43/2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti