24.1.2020

Koskettavan lasketteleva bataattikukkakaalikeitto

Resepti julkaistu Infernossa 11/2018.

Jyväskylän ”kaikissa” bändeissä jossain vaiheessa ja nykyisellään Death Is Liberty, Death Is Death,  Estado Novo ja The Spitheads -orkesterissa musisoiva pitkän linjan monien eri alojen puuhamies Teppo Haapasalo pitää yksinkertaisista asioista sopat mukaan lukien.

Tarpeet:
bataatti
kukkakaali
luomu reformi kasvisliemikuutio 
Voimakas Koskelaskija sulatejuustoa
mustapippuria rouheena myllystä

Tee näin:
1. Kuori ja pilko bataatti haluamaasi kokoon, itse suosin aika isoja paloja. Lohko myös kukkakaali pieniin osiin.
2. Laita bataattipalat ja kukkakaalilohkot kiehumaan väljään veteen kattilaan ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio.
3. Keitä aineksia noin 15 minuuttia kunnes bataatit ovat pehmenneet ja lisää joukkoon koko paketti sulatejuustoa.
4. Keitä keittoa miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia ja lisää joukkoon rouheasti mustapippuria.

Tepon luonnehdinta:
”Resepti tuli vastaan joskus neljä vuotta sitten, kun pohdin syksyllä koleassa kelissä, että nyt lämmin keitto olisi just hyvä. Kuikuilin jääkaappia sisältöä ja sattumoisin kaikki muut ainekset sulatejuustoa lukuun ottamatta löytyivät kaapista eli se kaupasta haltuun ja keittohommiin. Alkuperäiseen versioon suhteutettuna tämä on vielä supistetumpi ja oikeastaan lapsien toiveiden mukaan muokattu, mutta toimii mulle myös. Alun perinhän tässä oli näet lisänä myös parsakaalia.
Keitto on jumalaisen/perkeleellisen hyvää ja todella helppo tehdä. Toimii täydellisesti syksyllä ja talvella, mutta myös kesällä on kelvannut. Kylkeen vielä täysjyväruisleipää ja vettä – avot!
Yksinkertaiset ruoat joissa on vastavoimia toimivat eli tässä makea bataatti kohtaa suolaisen juuston. Tähän on turha lisäillä mitään, less is more!”

Megan tuomio:
”Tästä ei soppa todellakaan tule yksinkertaisemmaksi tai sitten on kyse kasvisliemestä. Vaikka Koskenlaskijan teho onkin tuttu juttu, ei silti voi kuin ihailla lopputuloksen maistuvuutta, joka ei kuitenkaan ole täysin juuston varassa. Paha tähän on mitään aineksia tai sanoja lisätä muuta kuin että vaihtelun vuoksi soppa toimisi varmaan soseutettunakin ja pahimpia lihansyöjiä miellyttääkseen jonkinlaisen savuliharouheen käyttöä voisi harkita.”

Tepon kokatessa soi:
John Coltrane - A Love Supreme (1965)
”Koska ruoka on yksinkertainen ja rakastettava, niin kannattaa kuunnella rakastettavan loistavaa levyä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti