14.10.2022

Mosauttajan linssirokka

Resepti julkaistu Infernossa 4/2022.

Mutkametallia Humavoidissa kitaran kanssa venkoileva Niko Kalliojärvi tykkää puuhastella kyökissä yksinkertaisten rokkaavampien asioiden parissa.

1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 rkl currya
1 rkl kurkumaa
1 l vettä
1,5 rkl suolaa
500 g tomaattimurskaa
4 dl kuivattuja punaisia linssejä
3 dl tummaa soijarouhetta
2,5 dl kookosmaitoa
1 kokonainen chili
puolikas lime
mintunlehtiä

1. Pilko punasipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kaada öljy kattilan pohjalle ja kuullota sipuleita curryn ja kurkuman kera kattilassa 1-2 minuuttia kohtalaisella lämmöllä.
2. Kun sipulit ovat kullankeltaisia, kaada vesi ja suola kattilaan ja laita levy täydelle lämmölle. Veden kiehumista odotellessa voi sopivasti huuhdella linssit siivilässä raikkaalla vedellä, hienontaa chilin ja availla tomaattimurskapurkkia.
3. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon tomaattimurska, linssit, soijarouhe ja chili. Pakita lämpöä taas hieman ja anna tekeleen pulputtaa kannen alla n. 30 minuuttia välillä hämmentäen.
4. Sekoita lopuksi joukkoon kookosmaito ja limestä puristettu mehu. Anna hautua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
5. Ripottele pari mintunlehteä annoksen päälle ja nauti suosikkileivän ja inkiväärioluen esimerkiksi Olvin Muteman kera.

Nikon luonnehdinta:
”Helppo ja anteeksiantava pöperö, joka on oiva pohja tuunailulle fiiliksen mukaan. Pelkistetyimpään versioon riittää suurin piirtein vain sipuli, linssit ja kookosmaito. Tämä resepti on kuitenkin se varsinainen keitosten Gilgamesh, johon pyrkiminen on mitä suotavinta, jos täytyy jaksaa tykitellä pitkään ja antaumuksella.”

Megan tuomio:
”Seitsemän vuotta sitten linssikeitto Abnormis tuli tutuksi ja mainion tomaattisena ja ravinteikkaana eväänä on pysytellyt arkimenussa suht säännöllisesti. Omien mieltymysten vuoksi tämä tulee valmistettua aina enemmänkin lähes haarukoitavana muhennoksena kuin lusikalla lapettavana soppana.
Mosauttajan linssirokka on näennäisen samankaltaisista aineksistaan huolimatta hyvinkin erilaisen makuinen johtuen niin kookosmaidosta kuin soijarouheesta. Nimensä mukaisesti maku muistuttaa etäisesti hernekeittoa ja sitä on syytä maustaa myös reilusti, jos vähänkään kaipaa potkua elämäänsä. Sipulien ja chilien määrän voi huoletta tuplata ja sama pätee myös suolaa lukuun ottamatta mausteisiinkin. Roteiinia piisaa ja nälänlähtötakuu.”

Nikon kokatessa soi:
Carcass - Torn Arteries (2021)
”Vegepioneerit Walker ja Steer ovat palanneet pelikentälle ensimmäisen joutsenlaulunsa jälkeen yllättävän tasokkaalla ja itsensä kuuloisella materiaalilla."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti