29.1.2020

Only vöner is real

Resepti julkaistu Infernossa 8/2019.

Hyvä ruoka, parempi mieli sanotaan mainossloganissakin. Tämä pätee myös ytimekästä taiteilijanimeä N käyttävään Totalselfhatredin basistiin, joka vannoo vönerin nimeen, mutta syö mitä vaan.

Tarpeet:
hampurilaissämpylöitä
purkki Oatlyn Imat Fraichea
purkki Alpron maustamatonta soijajogurttia
kaksi keskikokoista tomaattia
keskikokoinen sipuli
Violifen smoked flavour slices -juustosiivuja
500g grammaa Vöneriä
ananassiivuja
salaattia
maustekurkkusiivuja
pussillinen ristikkoperunoita/lohkoperunoita/ranskanperunoita 
valkosipulijauhetta
aromisuolaa

Tee näin:
1. Avaa olut ja ota aloitushuikka. Muista juoda olutta aina kun valmisteluissa on tilaisuus siihen.
2. Levitä valitsemasi perunat pellille ja laita uuniin kypsymään. Yleensä nämä ovat juuri sopivia siinä vaiheessa, kun lopputuotetta otetaan grillistä pois eli 200 asteessa noin puolisen tuntia. 
3. Sekoita tasaiseksi astiassa purkillinen Oatlyn Imat Fraichea ja kolme ruokalusikallista Alpron maustamatonta soijajogurttia. Lisää neljä teelusikallista valkosipulijauhetta ja yksi teelusikallinen aromisuolaa. Valkosipulin ja aromisuolan tasapainon löytää parhaiten välillä maistelemalla oman maun mukaiseksi.
4. Pilko keskikokoinen sipuli puoliksi ja leikkaa siitä puoliympyrän muotoisia siivuja. Pilko myös kaksi keskikokoista tomaattia renkaiksi.
5.  Näiden esivalmistelujen jälkeen voidaan keskittyä itse Vönerin grillaamiseen. Jollei taloudesta löydy grilliä, onnistuu valmistus myös ihan peruspannullakin. Heitä grilliin noin 500 grammaa siivutettua Vöneriä ja kypsennä kunnes se saavuttaa reunoilta rapean koostumuksen ja on keskeltä pehmeää. Rapeaa reunaa saa olla reilustikin ihan omasta mausta riippuen.
6.  Samalla kun Vöneriä paistetaan, heitä viereen ananassiivut kypsymään. Kääntele tasaisin väliajoin, kunnes ananas on lämmin ja siivusta löytyy grillin jälki. Viereen voi vielä asettaa hampurilaissämpylät lämpiämään n. 30 sekunnin – 1 minuutin ajaksi.
7.  Tarkista perunoiden tilanne uunissa ja kypsennä niin kauan, että ovat sopivan rapeita. Kiertoilmauuni on tässä kätevä laite.
8. Voimme alkaa kasaamaan hampurilaista. Tähän tarkoitukseen löytyy varmasti hyvin varustelluista elintarvikeliikkeistä omat pussinsa, mutta minä käytin suodatinpussia.  Aseta sämpylä alapuoli pohjaksi lautaselle ja valele siihen mausteet esimerkiksi ketsuppi ja sinappi. Lado päälle kerroksittain sipuli, tomaatti, kolme maustekurkkusiivua, ananassiivu, Violife-juustosiivu sekä salaatinlehti. Aseta sämpylän yläpuoli paikoilleen, vuoraa hampurilaisen sisusta Vönerillä ja tursota valkosipulimajoneesia komeuden päälle. Tarjoile annos valitsemiesi pottujen kera.

Jälkiruoaksi sopii hyvin drinkki nimeltä Äkkijyrkkä. Ota drinkkilasi ja kaada siihen vodkaa ja appelsiinimehua suhteesssa 50:50. Kyllä kelpaa loppuillan tiputella omaan tahtiin!

N:n luonnehdinta:
”Kesä ja kärpäset. Kesällä tulee luonnollisesti grillattua jonkin verran ja näin sekasyöjänä perusmakkarat alkavat jossain vaiheessa tökkimään. Totalselfhatredista puolet on kasvissyöjiä ja avopuolisoni on taas vegaani, joten en todellakaan vierasta vegevaihtoehtoja. Ateria sopii hyvin myös epöluuloisille lihansyöjille, sillä väittäisin, että ihan heti eivät eroa huomaa Vönerin ja kebabin välillä.
Vöner on erilainen mutta loistava vaihtoehto grillaukseen ja koska se on jo itsessään marinoitua, erillistä kebab-kastiketta ei välttämättä edes tarvita. Only Vöner Is Real on mukava tarjoiltava ja täyttävä ateria ystävien kanssa grillaillussa, joka Äkkijyrkkä-drinkin kanssa sulaa myös makeasti mahassa. Kaikki tuotteet löytyvät näppärästi kaupasta ja vegaaninen kokonaisuus on tolkuttoman helppoa toteuttaa.”

Megan tuomio:
”Yksi asia heti alkuun: burgeri on yhtä vähän bursa mitä vinyyli on vinska. Vaikka hamburgereita onkin ollut palstalla esittelyssä melko usein, jaksan aina ruokahommissakin muistuttaa aina perusasioiden toimivuudesta ja kuinka ne on aina tarpeen mukaan muokattavissa vaikka minkälaiseksi kuten tässäkin tapauksessa. Jos moinen ituhippeily tuntuu uhkaavan liiaksi henkilöyttä, on sisukset vaihdettavissa hyvin vähäisellä vaivalla mieleiseksi ilman minkäänlaista mielensä pahoittamista asian suhteen. Ja jos taas aikaa, taitoa ja intoa löytyy enemmänkin, voi DIY-astetta kasvattaa tekemällä sämpylät ja Vönerinkin itse maustekurkuista puhumattakaan.
Only Vöner Is Real ei ole mikään ehdoton totuus, mutta hyvää perusruokaa niin juhlaan kuin arkeenkin.”

N:n kokatessa soi:
Sentenced- The Cold White Light (2002)
"Helppoa kuunneltavaa grillauksen lomaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti