14.10.2022

Munakoisopapupasta ja vegelätyt

Resepti julkaistu Infernossa 3/2022.

Ei mikään ihme, että viime aikoina lähinnä Hooded Menacen laulajana tutuksi tullut Harri Kuokkanen pitää yksinkertaisesta ruuasta. Kiirettä kun pitää myös jäsenyys Hail Conjurer, Pussies ja Ride for Revenge -kokoonpanoissa. 

Ainekset:

200 g täysjyväpastaa
Pieni munakoiso eli n. 200-250 g
2 prk suuria valkoisia papuja
3 rk oliiviöljyä
2-3 kynttä valkosipulia
1-2 punaista chiliä
200 g kirsikkatomaatteja
oliiveja
keskikokoinen sitruuna
mustapippuria
suolaa

1. Laita pasta kiehumaan ohjeiden mukaan.
2. Lorauta öljyä pannulle kuumenemaan ja ala pilkkomaan munakoisoa isohkoiksi kuutioiksi. Kun öljy alkaa olla kuumaa, säädä pannu keskilämmölle ja asettele munakoisokuutiot pannulle tasaisesti  sisäpuoli pannua vasten. Anna paistua rauhassa, jotta munakoiso kypsyy läpeensä.
3. Tässä vaiheessa on hyvä silputa valkosipuli ja chili valmiiksi sekä puolittaa kirsikkatomaatit. Valuta pavut, mutta ota liemi talteen lettutaikinaa varten! Kun munakoiso on kypsää, lisää pavut sekaan ja anna niiden paistua sen verran, että pavutkin saavat hieman väriä. Lisää chili, valkosipuli, kirsikkatomaatin puolikkaat ja oliivit seokseen. Hämmennä ja anna muhia hetki jälkilämmöllä.
4. Sekoita lopuksi paistettu seos pastan sekaan, purista sitruunan mehu ja lorauta hieman oliiviöljyä joukkoon. Annostele ja rouhi mustapippuria ja suolaa maun mukaan annoksen päälle.

Paras ja helpoin vegaaniletturesepti (6 lettua):

2.5 dl papulientä
2.5 dl soijamaitoa
2.5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
vegaanista margariinia esimerkiksi sinistä Keijua
Täyte maun mukaan eli esimerkiksi sokeria tai marjoja tai hilloa tai maapähkinävoita & banaania.

Tämän reseptin hienous on yksinkertainen papuliemen, soijamaidon ja jauhojen 1:1:1-suhde, joten taikinan koon voi päättää papuliemen määrän mukaan ja mittaaminen onnistuu ilman desilitramittojakin. Yllä olevan reseptin pavuista lientä irtoaa n. 2,5-3 dl, joten reseptiin tarvitaan yhtä paljon soijamaitoa ja jauhoja. Tästä tulee n. kuusi isoa lettua. Jos teet makeita lettuja, soijamaito voi olla makeutettua, mutta käyttämällä makeuttamatonta taikina taipuu hyvin suolaisiinkin lettuihin. En ole kokeillut miten kaurajuomat ym. toimivat, mutta luulen että soijamaidon proteiini auttaa sitomaan lettuja vielä hieman enemmän ja toimii siksi paremmin.

1. Vatkaa papuliemi kuohkeaksi vaahdoksi käsipelin ja lisää soijamaito sekaan koko ajan vatkaten. Lisää suola ja sekoita jauho hiljakseen sekaan.
2. Ennen ensimmäistä lettua lisää rutkasti margariinia pannulle ja anna kuumentua erittäin kuumaksi. Valuta taikinaa ohuelti koko pannun laajuudelta ja jätä paistumaan melko kuumalla. Näe ensimmäisen letun kanssa eniten vaivaa, niin loputkin onnistuvat todennäköisemmin.
3. Käännä lettu vasta, kun siinä ei ole enää valuvia taikinakohtia näkyvillä. Reunoilla pitäisi olla hyvä pitsireunus. Toista puolta riittää paistaa sen verran, että se ottaa väriä. Jos margariinia käytettiin ensimmäiseen lettuun tarpeeksi, pitäisi pannun olla tarpeeksi rasvainen ja seuraavat letut onnistunevat hieman pienemmällä rasvamäärällä.

Harrin luonnehdinta:
”Oma kokkailu on useimmiten aika yksinkertaista. Hyvät perusmaut ja ravitsevat vegaaniset raaka-aineet nopeasti kasaan ja huiviin. Annokset ovat harvoin visuaalisesti kovin hienovaraisia tämän pastan ollessa sieltä värikkäämmästä päästä. Täysjyväpasta on jo valkuaisainepitoisuutensa vuoksi harva se päivä lautasella ja papuruokien kylkiäiseksi tulee usein paistettua lettuja, sillä papupurkkien liemi toimii kananmunan korvikkeena paremmin kuin mikään muu kokeilemani aine. Pastassa munakoison pehmeyttä täydentää valkosipulin, chilin ja sitruunan hapot sekä potku ja näitä voi käyttää maun mukaan ronskimminkin.”

Megan tuomio:
”Pastaevääthän taipuvat vaikka minkälaisiksi, kuten tämäkin resepti hyvin osoittaa ja yksinkertaisuus tahi vegaanisuus ei automaattisesti tarkoita mauttomuutta. Maut ovat vain erilaisia ja pitkälti tottumiskysymyskin.
Yllättävää sen sijaan oli vegeletut, joita kohtaan oli pieniä epäluuloja lähinnä suolaliemen takia. Mutta maussahan ei ollut mitään vikaa ja hyvä vain, että kaikki aineet käytetään tarkkaan. Hyvä vinkki on myös lettujen  monimuotoisuus eli käyttääkö niissä sokeria tai ei.”

Harrin kokatessa soi:
Death SS – The Story of Death SS 1977-1984 (1987)
”Intensiivinen kauhuhevi toimii täyteläisen pastaruoan kanssa mainiosti.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti