26.3.2023

Lyijykomppanian sienipannu

Resepti julkaistu Infernossa 6/2022.

Lyijykomppanian lyömäsoittaja ja kansankynttilä Moilanen tunnetaan suoraselkäisenä vanhan kansan herrasmiehenä. Ei siis mikään ihme, että perinteisen yksinkertaisista luonnonantimista koostuva ateria nautitaan tarkkaa etikettiä noudattaen.

Ainekset:

kantarelleja 2/4
sipulia 1/4
kinkkua 1/4
voita
kuohukermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria
vehnäjauhoja

1. Sienistä on syytä ensiksi haihduttaa kuumalla pannulla liika neste pois. Kantarellien sijaan voi käyttää esimerkiksi mustia torvisieniä, suppilovahveroita tai tatteja. Aterian valmistaminen onnistuu myös muista metsäsienistä kuten rouskuista, jotka tulee kuitenkin ensin ryöpätä.
Laita kuumalle pannulle n. 1-2 rkl voita, jota saattaa joutua kypsentämisen aikana vielä lisäämään etenkin jos käytetään vehnäjauhoja. Lisää sienet, pieneksi pilkottu sipuli ja kuutioitu kinkku. Myös pekoni käy. Jos paistokseen halutaan kastikemaisuutta, lisää n. 1-2 rkl vehnäjauhoja.
2. Anna paistoksen ottaa väriä ja sipuleiden pehmetä keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää pienissä erissä vettä ja hämmennä. Lisättävän nesteen määrä riippuu siitä, millainen koostumus halutaan ja onko käytetty jauhoja. Kokonaiskypsymisaika on n. 20 minuuttia.
3. Lisää lopuksi fiilispohjalta kermaa, suolaa ja valkopippuria, jonka sijasta voi käyttää myös jauhettua mustapippuria, jos sille tuntuu. Tattien kanssa tämä voi olla perusteltuakin.

Lihanvihaajan ei tarvitse kantaa murhetta: kinkun pois jättämisen voi korvata sillä, että muuttaa raaka-ainesuhteita 2/3 sieniä ja 1/3 sipulia. Varmasti tulee riittävän maukasta näinkin. Muutenkin esitetyt määrät ovat vain yksi versio, jota voi fiilispohjalta muunnella.

Sienipannun lisäkkeeksi sopivat keitetyt perunat. Mikäli salaattia kaipaa joko alkuruuaksi tai aterian yhteydessä nautittavaksi, tavallinen tuoresalaatti esimerkiksi kurkku, lehtisalaatti tai kaali, tomaatti, paprika jne. ranskalaisella salaattikastikkeella sopii kyllä.

Ennen ateriaa on syytä nauttia aperitiivi vatsahappojen herättelemiseksi. Aperitiiviksi sopii jaloviinakola, johon tulee 5 cl jaloviinaa, 5 cl vettä ja 10 cl kolaa sekä mahdollisesti jäitä. Sienipannun kanssa on suositeltavaa nauttia joko olutta tai puolikuivaa/kuivaa valkoviiniä. Ruokailu aloitetaan ruokaryypyllä. Mikä tahansa maustamaton viina hyvin jäähdytettynä käy, mutta ehdottomasti parasta on Puolustuslaitos-viina.

Jälkiruuaksi sopii kahvi ja jaloviina tai konjakki sekä (jää)vesi. Tupakoitsijoiden on syytä sytyttää myös sikari. Savukekin menettelee, etenkin jaloviinan ollessa kyseessä.

Megan tuomio:
”Omaa keittokirjaa parhaillaan työstävän Moilasen sienipannusta nauttiessa tulee väkisinkin mieleen vuonna 2004 julkaistu Kehitys kulkee perse edellä -EP. Toteamus kun sopii ainakin osaan ruokatrendeistä.

Tästä yksinkertaisemmaksi ja maistuvammaksi ei lähiruoka voi juurikaan mennä ja jo loppukesästä pääsee nauttimaan tuoreista aineksista, joita urbaanien alueiden ulkopuolella elelevät multasormet saattavat löytää jopa omilta mailtaan.”

Moilasen syödessä soi:
Jethro Tull ‎– Nightcap: The Unreleased Masters 1973-1991 (1993)
”Ateriaa valmistettaessa ja kattausta tehdessä voi kuunnella mitä tahansa musiikkia, mutta aterioinnin alkaessa on syytä laittaa soimaan tämän kokoelman kakkoslevy Unreleased & Rare Tracks, jonka avaa Paradise Steakhouse. Aluksi ruokailijat nousevat seisomaan snapsilasit käsissään ja ruuan valmistaja pitää lyhyen ruokapuheen, jonka päätteeksi kilistetään laseja, heitetään hyinen snapsi kurkkuun yhdellä kädenliikkeellä ja viedään lasi sydämen kohdalle. Sitten ruokailijat tervehtivät toisiaan kumarruksella ja ruuan valmistaja toivottaa hyvää ruokahalua, minkä jälkeen istuudutaan ja aloitetaan ateria. Jos kyseessä on päivällinen, aterian aikana nautitaan omaan tahtiin väliryyppy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti