9.2.2022

Keurusselän synkkä savutofukeitto

Resepti julkaistu Infernossa 7/2021.

Keuruulla on melkoisen synkkä meno, ainakin jos Caskets Openin musiikkia kuuntelee ja basisti-laulajansa Timon soppaa syö.

Ainekset:
2 pientä tai keskikokoista porkkanaa
1/2 fenkoli
5 dl vettä (tai vaihtoehtoisesti 4 dl vettä ja 1 dl kuivaa valkoviiniä)
1 kasvisliemikuutio
6-8 (noin 500g) kiinteämaltoista perunaa kuten Annabelle
1 paketti Lidlin savutofua
2-3 rkl oliiviöljyä
1/2 puskaa tilliä
1/2 sitruunan mehu
2 dl kaurakermaa
1 rkl vegaanista margariinia
ripaus rouhittua mustapippuria

1. Kuori ja viipaloi porkkanat siivuiksi ja pane kattilaan. Kaada päälle vesi sekä kasvisliemikuutio ja ala keittää ennen muita valmisteluita, koska porkkanat kestävät kauimmin kypsyä.
2. Halkaise fenkoli ja poista toisesta puolikkaasta uloin kuori, latvat sekä kanta. Pilko ohuiksi suikaleiksi lisää kattilaan kiehumaan porkkanoiden joukkoon. Kuori ja kuutioi perunat sekä lisää nekin kattilaan kiehumaan.
3. Kuutioi Lidlin savutofu (halvinta ja parasta) parin sentin kuutioiksi ja paista kuivalla, mieluiten pinnoitetulla pannulla keskilämmöllä, kunnes enimmät vedet kuivahtavat pinnasta.
4. Lisää tofun sekaan pannulle oliiviöljy ja jatka paistamista, kunnes tofut ovat saaneet väriä ja ovat vähän rapsakoituneet. Lisää paistetut tofut kiehuvien kasviksien sekaan kattilaan.
5. Keitto alkaa todennäköisesti olla tässä vaiheessa jo aika valmis. Kokeile haarukalla perunoiden ja porkkanoiden kypsyys varmuuden vuoksi, ja jos ne ovat pehmeitä, alenna lämpöä ja silppua noin 1/2 punttia tuoretta tilliä ja purista puolikkaan sitruunan mehu kattilaan. Pistä perään myös kaurakerma ja vegaaninen margariini ja kuumenna keitto läpikotaisin, mutta älä helvetissä enää keitä. Tässä vaiheessa voi pyöräyttää pari kiekkaa mustapippuria ja tarkastaa suolan.
6. Lapa keitto lautaselle ja laita pari tillin latvaa koristeeksi. Syö! Ruisleipää pitää syödä myös.

Timon luonnehdinta:
"Ruoka on luonnollisesti kasvipohjainen versio savukalakeitosta. Eihän tässä kukaan tietenkään kuvittele, että tofu maistuisi yhtään samalle kuin kala vaikka olisi kuinka savustettu, mutta reseptin simppeli kompositio ja tietyt makuaineet kuitenkin tuovat etäisesti mieleen eläinversion.
Tätä syödään meillä parin viikon välein ja yleensä koko satsi menee kahteen pekkaan, vaikka resepti on mukamas 3-4 henkilölle. Jos homma menee joidenkin mielestä jopa liian kasviperäiseksi, niin eläinten eritteitä harrastava voi korvata margariinin ja kaurakerman oikealla voilla ja kermalla, niin päästään vielä vähän lähemmäksi autenttisuutta. Tämä on kaikista eläinperäisistä skandiruoista parhaiten onnistunut veganisointi mielestäni ja valkoviinioptiolla tulee vielä sopivasti hienostelua mukaan."

Megan tuomio:
"Ei tämäkään resepti minusta tofun ystävää saa, mutta toisaalta taas tällaisessa sopassa sen mauttomuus ja pyyhekumimainen suutuntuma ei haittaa yhtään, kun ympärillä on kaikkea muuta yksinkertaisen maukasta ainesosaa. Voikin oikeastaan sanoa, että tässä reseptissä tofusta on vähiten haittaa ja juuri siksi tämä tosiaan onkin parhaita tofuruokia mitä olen maistanut. Jos vielä nauttii valkoviiniä lasillisen pari jo tekovaiheessa, niin lopputulos sen kun paranee entisestään. Ja mikäli vegehommat ihan tosissaan ahdistaa, niin onhan tässä mitä mainioin perusta ihan tavallisellekin kalasopalle."

Timon kokatessa soi:
Kaasupullot – Demo-91 ja erityisesti biisi Kuse pulloon
"Kaasupullot siksi, koska tulevat kotipaikkakunnaltamme Keuruulta niin kuin reseptin nimikin. Kotiseuturakkaus ei kuole koskaan. Suosittelen myös Beritin Keurusselän sini -kappaletta, mutta jos iskelmä ei lukijoille maistu, niin myös Beherit sopii hyvin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti