18.11.2024

Rise and Slime

Resepti julkaistu Infernossa 9/2024

Lähes kaksikymmentä vuotta sitten tämän palstan ihkaensimmäisessä osassa Deathchainin Bobby esitteli sekä rujon nimen että sisällön omaavan Paskalautasen. Nyt ympyrä sulkeutuu, kun niin ikään rässin asialla olevan Sgt. Slimen basisti Martin esittelee oman hieman jalostuneemman version tästä tuhdista aamiaisesta.

Ainekset per henkilö:
3 siivua pekonia
1 ryynimakkara
½ tomaatti
2 munaa
1 rkl voita (voi vaihtaa öljyyn halutessaan)
2 rkl kermaa
1 dl papuja tomaattikastikkeessa
1 paahtoleipä (halvin mahdollinen)
4 herkkusientä
kuivattu oreganoa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä (muukin käy) enemmän kun luulet

Tärkeintä tällaisessa englantilaisen aamiaisen versiossa on, että kaikki osat ovat valmiita suunnilleen samanaikaisesti, ja jos tämä ei ole mahdollista, niin ainakin munakokkeli tarjoillaan lämpimänä. Sillä kukaan ei halua syödä kylmää kokkelia, mutta kylmä ryynäri on välillä jopa ihan ok. Tee siis mahdollisimman paljon alkuvalmisteluja ennen kun alat kypsentämään aterian eri osia.

1. Putsaa herkkusienet ja leikkaa ne reiluiksi kuutioiksi. Heitä kulhoon ja lisää suolaa, pippuria ja oreganoa oman maun mukaan sekä perään reilusti öljyä. Kun luulet, että olet lisännyt tarpeeksi, laita vielä vähän lisää öljyä. Sekoita ja laita sivuun.
2. Halutessasi poista ryynimakkaran nahka ja leikkaa sen jälkeen kolikoiksi. Laita sivuun.
3. Levitä pekonisiivut uunipaperilla varustetulle uunipellille ja laita sivuun.
4. Leikkaa tomaatti kahtia ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita sivuun.
5. Kaada pavut tomaattikastikkeessa pieneen kattilaan. Laita sivuun.
6. Riko munat kulhoon, lisää kermaa ja mausteita oman maun mukaan. Laita sivuun.
7. Jos aiot juoda kahvia ruuan kanssa, nyt on hyvä hetki laittaa se tippumaan. Pistä myös valmiiksi paahtoleipä leivänpaahtimeen, koska muuten tulet kumminkin unohtamaan sen. Älä kuitenkaan laita paahdinta vielä päälle.
8. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja lämmitä yksi paistinpannuista.

Kokkaus:
1. Aloita paistamaan sieniä pannulla keskitason lämmöllä välillä sekoittaen. Tähän menee enemmän aikaa kuin luulet, sillä n. 20 minuuttia on hyvä nyrkkisääntö. Lisää vähän öljyä toiseen paistinpannuun ja laita lämpenemään.
2. Noin viisi minuuttia siitä kun sienet ovat menneet pannulle, ala paistamaan ryynimakkaraa n. 10 minuuttia toisessa pannussa tomaatin kanssa välillä kääntäen. Ryynimakkarassa saisi mielellään olla rapeita kohtia ja tomaatti taas pehmeää mutta nostettavissa ilman, että hajoaa osiin. Laita pekonit kuumaan uuniin.
3. Lämmitä pavut tomaattikastikkeessa kattilassa. Heti kun alkavat kiehua, sekoita ja poista lämmöstä, sillä ne pysyvät tarpeeksi lämpimänä kannellisessa kattilassa.
4. Ota pekoni uunista oman rapeusmieltymyksen mukaan eli n. 10-15 minuuttia kuluttua. Sammuta uuni.
5. Tässä vaiheessa yksi paistinpannu pitäisi saada tyhjäksi. Jos ryynimakkara, sienet tai tomaatti ovat valmiita, on nyt hyvä hetki käyttää hitaasti kylmenevää uunia niiden lämmön ylläpitämiseen. Putsaa yksi paistinpannuista ja lisää siihen voita. Kaada munakermasekoitus pannuun ja sekoita jatkuvasti. Kokkeli on valmista, kun se on vielä aika vetinen, koska se jatkaa kiehumista vielä pannusta poistamisen jälkeenkin.
6. Laita paahtumaan ja kokoa tällä välin annos isolle lautaselle varoen, että pavut eivät leviä koko aterian päälle saaden kaiken maistumaan tomaatilta. Yksi mahdollisuus on kaataa pavut paahtoleivälle, kun taas toiset haluavat kokkelin paahtoleivälle ja pavut johonkin lautasen nurkkaan.

Martinin luonnehdinta:
”Rise and Slime on Sgt. Slimen full english breakfast -variaatio, johon oleellisina osina kuuluvat ryynimakkara ja oreganolla maustetut herkkusienet. Tämä aamiainen syödään perinteisesti kotikentän keikkaillan jälkeisenä aamupäivänä, kun halutaan korvata aamiainen ja lounas yhdellä aterialla. Sitä syödään yhdessä, joko hyviä live-klippejä tai tyhmiä videoita katsellessa. Aamiainen nautitaan kahvin ja mehun kera sinapin tai muun maustesoosin toimiessa oman maun mukaisena lisukkeena.”

Megan tuomio:
”Jos aamupala on päivän tärkein ateria, niin tällä tosiaankin lihansyöjä ja kovemmankin luokan mätön ystävä pärjää pitkälle päivään. Ikiklassikkohan tämä kieltämättä on, jota kohtaan ei kuitenkaan hirmu usein himoa tule. Ryynimakkara on selkeästi maistuvampi valinta perinteisemmän makkaran tilalle, vaikka nykyajan raakamakkaroista löytyykin rutosti erinomaisia vaihtoehtoja. Ja niin hieno yleismauste kuin pekoni onkin, on peruspekoni alkanut tökkiä ja valinta kohdistuukin nykyään useimmiten siipikarjaversioon puhtaasti sekä makunsa että vähempirasvaisuutensakin takia.”

Martinin kokatessa soi:
Manowar – Battle Hymns (1982)
”Niiden, jotka eivät kokkaa, pitää valmistautua taisteluun mättöä vastaan.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti