15.8.2024

Absoluuttinen vegebutternyhtis

Resepti julkaistu Infernossa 4/2024

Absolute Key -yhtyeessä yksin ja Circle of Ouroborus -kokoonpanossa kaksin vaikuttava Antti Klemi matkailee musiikissaan erilaisiin tyyleihin ja tunnelmiin, mutta ruokalautasella on setti Intiaa.

Ainekset:
50 g vegaanista margariinia
1-2 punaista chiliä
3 cm tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 kanelitanko
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä
1 tl mustapippuria
70 g tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
tölkki kookoskermaa
1 1⁄2 tl suolaa
2 tl garam masalaa
250 g nyhtökauraa
2 tl sokeria tai hunajaa
2 dl kuivattuja hedelmiä (esimerkiksi papaija)

Lisukkeeksi:
basmatiriisiä
raitakastiketta
naanleipää

1. Pilko chilit ja valkosipulit sekä raasta inkivääri. Kuullota näitä pannulla margariinissa muiden mausteiden paitsi garam masalan kanssa noin viisi minuuttia.
2. Lisää tomaattipyree ja sekoita.
3. Lisää tomaattimurska sekä puolet kuivatuista hedelmistä ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 20-45 minuuttia. Mitä pitempään haudutat, sen parempi maku tulee. Poimi kanelitanko haudutuksen loppupuolella.
4. Keitä riisit tässä välissä.
5. Lisää kookoskerma, garam masala ja nyhtökaura kastikkeeseen.
6. Hauduta vielä viitisen minuuttia miedolla lämmöllä.
7. Maista ja mausta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla ja suolalla. Lisää loput kuivatut hedelmät kastikkeen koristeeksi.
8. Tarjoile riisin, raidan ja naanleivän kanssa.

Antin luonnehdinta:
”Tätä reseptiä on lainattu, varasteltu ja muokattu vuosien varrella. Rasvaisuus on aina ruuassa hyvästä, mutta tietty myös terveellisyys on se lähtökohta. Sopiva määrä margariinia, kunnon mausteet ja tarpeeksi kärsivällinen haudutus luovat oikein oivan kombinaation, jossa riittää mehukkuutta ja timakkuutta. Kuivatut hedelmät taas tuovat mukaan makeaa sivuvivahdetta, jota ainakin itse intialaisissa ruuissa arvostan. Pro tip: tee sapuska muutoin kotona, mutta hae mehukas naanleipä lähi-intialaisestasi!”

Megan tuomio:
”Intialaiseen makumaailmaan on sukellettu palstan historiassa jo lähes 16 vuotta sitten, kun tuolloin vielä voimissaan olleen Ghost Brigaden Julle esitteli ei lampaisan lammaspatansa. Seuraaja saatiin heti perään vuonna 2019, kun Beheritin Nuclear Holocausto Vengeance esitteli oman tulkintansa Masala Dosasta. Tähän reseptijatkumoon sujahtaa sujuvasti myös Antin resepti.
Omaan makunystyröitä intialainen ruoka ei helli kaikista miellyttävimmin sen mausteisuuden takia, joka tuntuu vahvuudessaan turhan tunkkaiselta. Tässä reseptissä asiaa korjaantuu selkeästi parempaan suuntaan kiitos kookoskerman, hedelmien ja raitakastikkeen, joiden yhdistelmä tuo mukaan juuri kaivatunlaista kepeyttä ja raikkautta. Tällä absoluuttisella pohjalla pärjääkin sitten jo lähes jokaisessa tilanteessa, missä intialaista tekee mieli proteiininlähteen vaihdellessa mieltymysten mukaan.”

Antin kokatessa soi:
ZZ Top - ZZ Top’s First Album (1971)
”Tykkään, että ruuanlaitto sujuu rennosti, mutta silti sujuvalla ja eteenpäin suuntaavalla rytmillä. Ei turhaa sähläystä, mutta ei myöskään mitään ryppyotsaista suorittamista. Sitä tarjoaa myös ZZ Topin eka levy.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti