27.1.2020

Ultimakebab aka darrasafkojen isä ja äiti

Resepti julkaistu Infernossa 1/2019.

Anal Thunder tunnetaan rempseän punk-rockin veivaamisesta, jonka biiseissä kavereiden kanssa juhlinta on tärkeää ja aikuistuminen taas vaikeaa. Jotain yhtyeen jäsenet ja etenkin O-P ovat kuitenkin reilussa 20 vuodessa oppineet, ainakin valmistautumisessa alkoholin nauttimista seuraavaan päivään, mistä Ultimakebab toimikoon esimerkkinä.

Tarpeet:

Kebabpötkylä

0,5 kg naudanjauhelihaa
0,5 kg lampaanjauhelihaa
n. 1.5 rkl suolaa
2 rkl mustapippuria
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl chilijauhetta jos siltä tuntuu

Tee näin:
1. Sekoita suola, mausteet ja öljy tahnaksi.
2. Jos löytyy yleiskone, niin laita jauhelihat sinne tai käsipelillä toimittaessa isoon kulhoon. Lisää maustetahna ja vaivaa jauhelihaa muutama minuutti koneessa tai käsin niin perkeleesti, että mausteet ovat varmasti sekoittuneet tasaisesti lihaan.
3. Ota lihasta pieni testipala, paista pannulla, maista ja lisää tarvittaessa vielä mausteita. Vaivaa lihaa vielä niin kauan että se muuttuu rakenteeltaan tasaiseksi ja sitkomaiseksi.
4. Muotoile massasta käden paksuinen pötkylä ja kääri se tiukasti folioon. Tee useampi kieppi, koska muuten uuni on täynnä nestettä. Tee veitsellä pari reikää käärön alaspäin tulevalle puolelle ja nosta pötkö uuniritilälle.
5. Laita alle leivinpaperilla suojattu uunipelti, jotta lihasta valuva ylimääräinen rasva valuu pellille eikä uunin pohjalle. Jos haluat lihan olevan kosteampaa, jätä reiät tekemättä, mutta käytä silti varmuuden vuoksi myös uunipeltiä. Kypsennä lihaa 100 asteessa nelisen tuntia. Lämpötila ei saa olla yhtään korkeampi, koska silloin lopputuloksena on ylikypsä mureke.
6. Anna kebabin jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta sitten jääkaappiin kiinteytymään ainakin kymmeneksi tunniksi. Jos et pistellyt reikiä paketin pohjaan, poista folio ja kääri liha uuteen puhtaaseen folioon ennen kylmään laittoa.
7. Vuole pötkylästä siivuja moralla ja lämmitä pannulla tai laiskana mikrossa.

Tarpeet:

Kebablieju

2 prk paseerattua tomaattia
sipuli
4 valkosipulin kynttä ja voi laittaa enemmänkin jos siltä tuntuu
3 rkl oliiviöljyä
3 tl mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
1 tl sumakkia (ei välttämätön)
2 rkl hyvää kasvis, kana tai lihalientä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl fariinisokeria
1 rkl Srirachakastiketta
1 rkl dijonsinappia
tuoretta chiliä tai jauheena jos haluaa vielä tulisempaa

Tee näin:
1. Pilko sipuli, valkosipuli ja halutessasi chilit pieniksi paloiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli sekä chilit.
2. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti. Keitä hiljalleen n. 20 minuuttia tai kauemminkin jos esimerkiksi muu kokkailu on kesken.
3. Lisää mausteet, kasvis, kana tai lihaliemi, srirachakastike, sinappi ja balsamiviinietikka. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kastike on sopivan paksuista.
4. Kun kastike on hieman jäähtynyt, surauta sauvasekoittimella tasaiseksi ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Reseptistä tulee melko iso setti. Loppu lieju kannattaa säilöä lasipurkkiin myöhempää käyttöä varten.

O-P:n luonnehdinta:
”Jos on railakkaampi ilta tiedossa, Ultimakebab kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä, koska se on todellakin slowfoodia. Lisäkkeeksi riisiä, ranskalaisia tai salaattia oman maun mukaan ja lopputulos toimii varmasti. Voisin myös kuvitella, että seitanpötkylä samoilla mausteilla uppoaa ihan yhtä hyvin.”

Megan tuomio:
”Vebabbia eli seitankebabbia ehdittiin valmistaa jo numerossa 143, mutta perinteisempää versiota suomalaisten kansalliskankkusruuasta ei ole tullut alusta alkaen valmistettua vielä kertaakaan edes palstan ulkopuolella. Helppoahan tämä on, ja vaikka aikaa toki kuluu, ei varsinainen aktiivinen kokkausosuus ota kauaakaan.
Mausteiden määrän kanssa joutunee tekemään testejä useammankin kerran, että lopputulos hivelee makuhermoja oikealla tavalla, mutta kaiken ollessa kohdallaan lähin etninen ravintolasi on vaarassa  jäädä ilman roposiasi. Reiät foliosta kannattanee jättää pois, jos lihaan haluaa enemmän mehukkuutta, vaikka lieju mehevyyttä ja makua tuokin. Enemmän tulta ja tulikiveä annokseen kaipaavat voivat testata numerossa 100 esiteltyä habanerosoossia.” 

O-P:n kokatessa soi:
Earth Crisis - Salvation of Innocents (2014)
”Biisinä vielä The Pallid Surgeon ihan siitä syystä, että sen jälkeen tekee mieli tappaa itsensä koska syö lihaa. Vegeille tai vegaaneille voisi taas ehdottomasti upota Sick of It Allin Death to Tyrants -levy ja The Reason -biisi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti