22.1.2020

Kylmäsavupommi

Resepti julkaistu Infernossa 8/2018.

Hurja Kuopion mies Ajattarasta, Deathchainista, Chamber of Unlightista ja Scarista, joka pommittaa kylmänviileästi merellisissä merkeissä. Savun hälvennyttyä ei tarvitse tarkistaa kuin maku.

Leivät (noin kahdeksan kappaletta):
3 dl vettä
20 g hiivaa
3 rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
6-7 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Tee näin:
1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, suola ja sokeri.
2. Vaivaa jauhot sekaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
3. Kauli taikinasta haluamasi kokoisia ohuita leivisköjä ja paista ne 250 asteessa noin viisi minuuttia.

Lätyt paisuvat uunissa, jonka jälkeen ne on helppo halkaista ja mättää täytteet sisuksiin. 

Täyte:
500 g kylmäsavulohta
500 g katkarapuja
4 dl kermaviiliä
Jalapenoja
pari valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan mehut
2 pussia sweet chili dippiä tai omat mausteet jos haluaa ja jaksaa säätää
muutama tomaatti
kurkkua
jääsalaattia
ruohosipulia

Tee näin:
1. Täytteen tekemisessä on ensiarvoisen tärkeää sulattaa ja kuivata katkaravut huolella. Muuten seoksesta tulee liian vetelää ja se ei ole hyvä.
2. Kumoa kermaviilit kulhoon, pilko jalapenot mahdollisimman pieneksi silpuksi ja kumoa sekaan. Tulisuutta voi säätää oman maun mukaan. Murskaa myös valkosipulin kynnet sekaan sekä veitsellä tai reteesti saksilla pilkotut ruohosipulit. 
3. Helpoin ja myös toimivaksi osoittautunut ratkaisu maustamiseen on kaataa sekaan kaksi pussia sweet chili dippijauhetta. Toki seoksen voi myös maustaa lonkalta kaapista löytyvillä mausteilla.
4. Purista puolikkaasta sitruunasta mehua sekaan ja sekoita hyvin.
5. Kaada sekaan sulatetut ja kuivatut katkaravut ja sekoita paksuksi soosiksi. Tämän jälkeen voit pilkkoa tomaatit ja kurkut pieniksi paloiksi omaan kulhoonsa.
6. Lataa muutamia siivuja kylmäsavulohta leivisköjen väliin. Enempi parempi. Perään katkisraputahna, päälle hieman vihanneksia ja vielä pari salaatinlehteä.
7. Ota aperitiiviksi pakkaskylmä vodkapaukku. Työnnä herkku lärviisi ja anna makujen sinfonian viedä mukanaan. 

Hurjan luonnehdinta:
”Koska palstan reseptit ovat olleen kovin lihapainotteisia, laitetaan väliin raikas ja herkullinen kala- & äyriäispläjäys. Itse olen kovin mieltynyt sekä merien että järvien eläviin ja tähän herkkuun on ladattu niitä parhaita paloja. Valitettavasti pää raaka-aineiden hinnat ovat nykyään kovin kalliita, joten tästä on tullut hieman harvemmin nautittu eväs. Työläin vaihe on taikinan teko, mutta itse tehdyt leivät voittavat kaupan vastaavat mennen tullen. Raikas ja täyttävä ruoka, jota kelpaa tarjota paremmissakin piireissä.”

Megan tuomio:
”Pienen vinkin jälkeen Hurjalta löytyi lähes takataskusta resepti, joka mereneläväisyydessään, kepeydessään ja välipalamaisuudessaan on todellakin mukavaa vaihtelua koko HCC:n yli 135 reseptiä käsittävässä historiassa. Ja makuhan on taattu, lopputuloksen suussa sulavuus tai lähinnä polttavuus on ainut hienosäätö mitä tarvitsee tehdä.
Jos paalua ei ole kunnon aineksiin, laiskottaa eikä jauhopeukalon vikaakaan oikein tahdo löytyä, osta valmiita pitaleipiä ja lämmitä ne vaikka paahtimessa. Lohen ja katkikset voi korvata pienempäänkin budjettiin hyvin sopivalla chilitonnikalalla, jolloin et välttämättä tarvitse edes dippimaustetta. Savunmaunkin saa helposti nesteenä pullosta, jos sellaista kaipailee.”

Hurjan kokatessa soi:
Burzum - Hvis lyset tar oss (1994)
”Haukku leivästä, silmät kiinni ja voit tuntea raikkaiden vuoristopurojen solinan sisimmässäsi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti