4.1.2024

Taivaisen tuplapesto

Resepti julkaistu Infernossa 5/2023

Pesto voi olla rajua tai letkeää, se muuntautuu vaivattomasti moneksi sopien moneen eri yhteyteen. Aivan kuten vuosikymmenten varrella basisti Kalle Taivaisen edustaman Xysman musiikki on tehnyt.

Saksipestoainekset:
puska basilikaa
kourallinen saksanpähkinöitä
2 kynttä valkosipulia
suolaa maun mukaan, mieluiten Maldonia.
parmesaanilastuja
Jos vegaaniversio, niin maltillisesti ravinnehiivaa
oliiviöljyä n. 0,5 dl tai maun mukaan

1. Leikkaa kaikki ainekset saksilla niin pieneksi kuin menee, sekoita ja pesto on valmis.

Salaatiksi kevyessä etikkavedessä lillutettuja avomaankurkkuja viipaleina. Viiniksi puolestaan jääkylmää Gruner Veltlineria.

Toinen pestoresepti joka taas on enemmän kaupunkilaisen arkeen sopiva. Tämä käy myös dippikastikkeeksi esim. kyssäkaalisiivujen kanssa. Tietysti myös pastan, perunoiden tai leivän kanssa.

Pesto Brutal Vegan Fast As A Shark -ainekset:
kourallinen suolapähkinöitä
puska basilikaa
0,5 dl oliiviöljyä tai tarpeen mukaan
suolaa maun mukaan
1-3 valkosipulin kynttä maun mukaan

1. Surauta aineet sauvasekoittimella tahnaksi ja homma valmis.

Kallen luonnehdinta:
”Saksipeston keksin sähköttömällä kesämökilläni Kustavissa, jossa se on parasta nimenomaan uusien perunoiden kanssa. Näitä reseptejä voi varioida moneen suuntaan. Basilikan voi korvata esimerkiksi lehtikaalilla, pinaatilla, salvialla, uunipunajuurilla tai herneillä. Ja jos taas haluaa lisää proteiinia, niin tofu toimii erinomaisena juuston korvikkeena. Niin tofun, pastan kuin perunoidenkin kanssa pitää vaan maistaa suolan määrä, koska ne vievät makua. Jos et tee vegaanisena, niin parmesaani todellakin nostaa peston lentoon ja palasta se mahdollisuuksien mukaan raastamalla. Pähkinäallergisille vinkkinä esimerkiksi auringonkukan siemenet toimivat hienosti punajuuren kanssa.
Alkuperäisessä italialaisessa perus-pestossa on pinjansiemeniä ja ne toimivat kyllä aina, mutta ovat Suomessa aika kalliita ja siksi itse käytän mieluummin pähkinää. Eri pähkinöitä testaamalla löytää myös variaatioita makuelämyksiin, esimerkiksi pistaasipähkinät ovat pelkästään suolan, oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa on jo itsenään parhautta. Pesto toimii myös erinomaisesti salaatinkastikkeen ja pirteyttä saa mukaan lirauksella sitruunanmehua.
Loppuun vielä nuoruuteni suosikkipestovinkki. Parmesaanin sijaan kun laittaa runsaasti Mustaleima emmentaalia, niin saa mahtavia uunileipiä. Mättää juustovoittoista pestoa leivän päälle ja antaa kunnolla sulaa uunissa.”

Megan tuomio:
”Pestoja ei ole tullut juurikaan pohdittua tai edes käytettyä, mutta tämän reseptin myötä tilanne muuttuu. Valmistamisen helppous ja ainesten yksinkertaisuus sekä monipuolisuus viehättää, kun ei tarvitse tyytyä kaupan yksiulotteiseen tavaraan ja ainekset. Ja vaikka kevään satokausi ei vielä olekaan niin pitkällä, että omasta kotimaasta uutta pottua tai kurkkua saisi, niin kyllä näillä lisukkeilla vanhakin nuortuu mitä mainioimmin.”

Kallen kokatessa soi:
Topi Sorsakoski & Agents.
”Mikä tahansa kappale sopii tämän kesäisen ruoan kanssa ja jälkimmäisen peston kanssa luonnollisesti SE Acceptin biisi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti