15.8.2024

Örkin vegaaninen tuliliemi

Resepti julkaistu Infernossa 6/2024

Ei kesällä tarvitse pelkästään grillata, erinäiset tuliliemet ja keitot kuuluvat festarointien ja klubikeikkailujen yhteyteen yhtä lailla. Prestigen kitaristi Jan ”Örkki” Yrlund pääsee nauttimaan kesän herkuista useita festareita ja klubikeikkoja myöten.

Ainekset:
250 g maustamatonta tofua
4 rkl oliiviöljyä (muukin öljy käy)
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
3 isoa valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 iso chilipalko hienonnettuna
1 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa, 1 tl mustapippurirouhetta
8 dl kasvislientä
4 kaffirlimetin lehteä
250 ml kookoskermaa
n. 600-800 g erilaisia kasviksia paloina (esim. peruna, broccoli, kukkakaali, porkkana, vihreät pavut, tuoreet herkkusienet)

1. Leikkaa tofu noin 2x2 cm kokoisiksi paloiksi ja paista kattilassa öljyssä rapeiksi. Lisää öljyä paiston aikana tarvittaessa.
2. Lisää hienonnetut inkivääri, valkosipuli ja chili ja kuullota hetki tofujen kanssa. Lisää mausteet ja kuullota hetki.
3. Lisää kasvisliemi ja kaffirlimetinlehdet. Anna kiehahtaa.
4. Lisää pilkotut kasvikset ja keitä keittoa noin 15 minuuttia niin, että kasvikset ovat pehmenneet.
5. Lisää kookoskerma ja kuumenna.

Örkin luonnehdinta:
”Tämä on yksinkertainen ja tulinen keitto eli vähän niin kuin mun musamakukin. Pitää olla särmää ja jälkimakua, mutta ei tarvitse hienostella ja varsinkaan elvistellä. Lientä pystyisi helposti tulistamaan lisäämällä chiliä, mutta itse olen todennu, että tämä yhdistelmä on se toimivin maultaan. Jää kivasti kutkuttelemaan ja erottaa vielä eri maut hyvin.
Tässä on hitunen Kaukoitääkin toki mukana, joka on yksi mielikohteistani lomamielessä. Olenkin tykästynyt niin Thaimaan ja varsinkin Indonesian ruokakulttuureihin ehkä juurikin niiden sopivan tulisuuden ja monien vegevaihtoehtojen takia. Jos rässimuusikon Teostot jäivät sitä vähääkin vähemmäksi, tästä saa myös helposti köyhemmän muusikon version vaihtamalla arvokkaammat vihannekset pois.”

Megan tuomio:
”Monet inhoavat kesäkeittoa, mutta minä en. Ja sehän Örkin tuliliemi käytännössä onkin ainoastaan pienellä twistillä varustettuna, joten ei ihme, että itämaisuuden kovimmassa ytimessä oleva kookoskerma-inkivääri-chili -pyhä kolminaisuus tekee tästäkin sopasta maistuvaa. Bonusta se saa myös helppoudestaan ja nopeudestaan, sillä kuka sitä nyt jaksaisi pitkään ja hartaasti kuumassa kyökissä suvena kokkailla. Ja kun tulinen ruoka vielä tunnetusti viilentää, niin ei kun lusikka kauniiseen käteen ja lappamaan ääntä kohti.”

Örkin kokatessa soi:
Metallica - Metal Militia (1983)
”Biisi, joka erityisesti kolahtaa ihan minkä asian kanssa tahansa kuten oikeastaan kaikenlainen muukin vanhan liiton rässinräime.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti