31.1.2020

Tamperelainen perinneruoka Kääg ja Gorepalojuustokakku

Resepti julkaistu Infernossa 11/2019.

Työnjako doomahtavan punkahtavaa death metalia ruhjovassa Fosforos-yhtyeessä menee niin, että Sisli hoitaa laulut sekä jälkiruoan ja Niini taas bassot ja pääruoan. Yhteistyötä tehdään myös julkaisurintamalla, sillä tuloillaan on 12”-splitti Fuck-Ushiman kanssa.

Tarpeet:
500 g friteerattua tofua
2 pientä sipulia
2 punaista paprikaa
1 iso valkosipulin kynsi
1 rkl murskattua kuivattua birds eye chiliä (Chilin määrä: ei heikoille)
3 rkl rypsiöljyä, käytä tofujen frittiöljyä niin hävikki vähenee
3 rkl keltaista currytahnaa (Kaeng Kari)
2 rkl palmusokeria, voi korvata esim. ruokosokerilla
3 rkl vaaleaa soijakastiketta
(1/2 tl natriumglutamaattia jos käytät)
1 purkki ananaspaloja liemineen
4 dl purkki kookosmaitoa ja 1 dl tölkin huuhteluvettä
Pussillinen paahdettuja cashewpähkinöitä n. 2 dl
Suurus:
1/2 dl maissitärkkelystä
1 dl vettä

1. Friteeraa tofut etukäteen.
2. Suikaloi sipuli ja paprika sekä hienonna valkosipuli ja murskaa chilit.
3. Tee suurus valmiiksi sekoittamalla vesi ja maissitärkkelys.
4. Kuumenna öljyä ja currytahnaa hetki isossa pannussa. Lisää pannulle valkosipuli ja chili sekä sipuli ja paprika. Kuullota pari minuuttia.
5. Kaada joukkoon kookosmaito, tölkin huuhteluvesi, soijakastike, sokeri (ja halutessasi natriumglutamaatti) ja ananaspalat liemineen sekä tofut ja pähkinät. Hauduta muutama minuutti kunnes sipuli ja paprika pehmenevät hiukan.
6. Lorota suurus pannulle sekoittaen samalla keitosta ja anna kiehahtaa kunnes seos sakenee.

Tarjoile annos thai-jasmiiniriisin kanssa.

Gorepalojuustokakku kahdelle

Tarpeet:
Pohja:
100 g vegaanisia piparkakkuja (tai suklaahippukeksejä)
40 g Keijua (tai kookosöljyä)
Marjatäyte:
1-1,5 dl karpaloita tai puolukoita
(0,5 dl kookossokeria tai ruokosokeria)
Juustokuorrutus:
1 prk maustamatonta Påmackan-kauralevitettä
200 g maustamatonta Alpro Go -soijarahkaa
1,5 rkl perunajauhoa
1 dl tomusokeria
Koristeluun:
Karpaloita/puolukoita sekä piparkakkumurua, jos kaikki piparit eivät kuluneet jo pohjaan

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Aloita pohjalta. Kakkuresepteissä keksit yleensä murskataan haarukalla tai milloin milläkin hidastöisellä sosimella ikään kuin jonkinlaisena masokistisena rituaalina. Sinäkin voit tehdä toki näin, mutta itse kippaan piparkakut (joiden sijasta voi käyttää myös mitä tahansa makeita keksejä esimerkiksi suklaahippukeksejä) blenderiin ja surautin ne muruiksi. Sekaan voi ja saa jäädä isompia sattumia. Sekoita vatkaimella (lusikalla, jos olet masokisti) keksimurun joukkoon Keiju ja jatka kunnes massa on tasalaatuista. Jos taas käytät kookosöljyä, sulata öljy ensin vesihauteessa. Levitä seos voidellun irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
3. Kumoa keksimuruseoksen päälle kerros marjoista. Jos käytät karpaloita, lisää marjojen päälle sokeria taittamaan happamuutta tai jätä lisäämättä, jos mielestäsi kakut ovat aina liian makeita.
4. Sekoita juustokuorrutuksen ainesosat vatkaimella tai käsin. Voit siivilöidä perunajauhon ja tomusokerin, jos olet neuroottinen sattumista, mutta itse en jaksa. Kaada seos marjatäytekerroksen päälle.
5. Paista 175 asteessa 20 minuutin ajan, tiputa lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista toiset 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja ota irtopohjavuoan reunus varovasti irti vasta, kunnes kakku on täysin jäähtynyt. Koristele komeus tuoreilla marjoilla ja keksinmuruilla.

Resepti on tarkoitettu halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan, joten tuplaa reseptin ainesosat, jos käytössä on isompi vuoka. Kakun voit tehdä karpaloilla, puolukoilla tai millä tahansa muillakin marjoilla ja oikeastaan kakusta voi korvata ainesosan jos toisenkin. Parhaimmillaan kakku on paistoa seuraavana päivänä. 

Niinin ja Sislin luonnehdinta:
”Kääg on Tampereen seudun kiinalaisten ravintoloiden suosittu darramättö. Kerran keltaista currytahnaa paistaessa sytytti, että nyt ollaan Kääg-mausteen äärellä ja siitä tämän kotitekoisen version kehittely sitten lähti.
Vihaan sitruunaa makeissa ruoissa ja kahviloiden juustokakuissa on sitä lähes aina. Siksi tässä kakussa makeutta taittavat happamat marjat. Sokerileipurin hommat eivät ole oikeastaan lainkaan oma juttuni, joten kakku jota ei kohoteta, on varsin turvallinen lässähtämätön valinta ja suositeltavissa kaikille muille poropeukaloille! Jos juustokuorrutus repeää jäähtyessä, keksinmuruilla ja marjoilla saa piilotettua pienet pintavauriot.”

Megan tuomio:
”Yksinkertainen on usein hyvää ja kaunista, murjominen ja ronskius toimivat niin musiikissa kuin kyökissä, vastakohdat täydentävät usein toisiaan ja perusasioiden ääressä on hyvä olla, kunhan niihin ei jumitu.”

Niinin ja Sislin kokatessa soi:
Ohjus – Ohjuskaaos EP (2019)
”Resepteihin sopivan rauhallisen tunnelman keittiöön saa luotua laittamalla taustamusiikiksi joensuulaisen soitin- ja lauluyhtye Ohjuksen miellyttävän uutuusteoksen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti