8.5.2025

Wok Off & Die

 Resepti julkaistu Infernossa 1/2025

Rikun korvia syvältä kutkuttavaa rohisevaa ääntä voi kuulla alkukantaisuudesta ja maailman synkemmästä puolesta ammentavissa Abysmal Ritesissa sekä Black Royalissa. Sisäisesti herra kuitenkin nauttii värikkäämmästä ja kepeämmästä mätöstä.

Aineet neljälle:
4 tonnikalafilettä
paketti eli 300 g maustettua tofua
150 g sieniä
2 porkkanaa
1 paprika
1 sipuli
15 cm pätkä purjoa vihreästä päästä
pussi eli 120 g Cashew-pähkinöitä
400 g eli pussi ruusukaalia
riisiä
soijakastiketta
Teriyaki-kastiketta
öljyä tai voita
suolaa
sitruunapippuria

1. Suikaloi kasvikset n. 4 cm pituisiksi tikuiksi ja paloittele tofu kuutioiksi. Kuivaa tonnikalafileet talouspaperilla ja hiero niiden pinnoille hieman öljyä, suolaa sekä sitruunapippuria.
2. Keitä ruusukaalit pehmeiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi pois, lisää kaalien päälle n. 0,5 dl soijakastiketta marinadiksi ja ota sivuun.
3. Laita riisien keitinvesi kiehumaan ja keitä riisit ohjeen mukaan.
4. Kuumenna wokkipannu kuumaksi ja paista tofukuutiot öljyssä ruskeiksi. Siirrä paistetut tofut lautaselle odottamaan.
5. Lisää öljyä pannulle ja paista kasviksia kerrallaan noin minuutin ajan ennen seuraavan satsin lisäystä kypsymisjärjestyksessä porkkanat, paprika, sienet, sipuli ja purjo. Kun kasvikset ja sienet ovat pehmenneet ja ylimääräinen neste haihtunut, lisää sekaan aiemmin paistetut tofukuutiot ja Cashew-pähkinät. Kaada seokseen soijakastiketta maun mukaan ja anna tekeytyä kannen alla viitisen minuuttia. Ota pannu sivuun.
6. Paista aiemmin maustetut tonnikalafileet pannulla öljyssä tai voissa haluamaasi kypsyyteen esimerkiksi n. 2 min per puoli.
7. Kasaa annos lautaselle riisistä ja kasvis-tofu-mössöstä höystettynä ruusukaaleilla sekä tonnikalafileellä, joille mausteeksi Teriyaki-kastiketta.

Rikun luonnehdinta:
”Itämainen ruoka toimii aina jo pelkästään rehellisten raaka-aineidensa vuoksi, kun kotimaiset kasvikset saa tuoreena lähikaupasta ja kalankin voi vaihtaa eettisyyden nimissä vaikka suomalaiseen järvikalaan. Vegeäkin tämä on helposti, jos jättää fisun vallan pois ja nälkä lähtee siltikin. Pähkinätkään eivät ole pakollisia, jos on niille allergioita. Sienet voivat olla joko itämaista siitaketta tai juudaksenkorvaa, mutta itse käytän metsä- tai herkkusieniä.”

Megan tuomio:
”Sekasyöjänä ja turhan vähänkin kalaa syövä ei ole koskaan tullut edes mieleen yhdistää wokkia ja vedeneläviä, mutta vallan nautittavanhan lopputulos oli. Vaikka laiskuuteen taipuvaisen houkutus voikin olla suuri käyttää pakasteesta metsästettyjä valmiita wokkivihanneksia, on tuoreista aineksista valmistettu selkeästi omalla korkeammalla tasollaan mitä makuun tulee eikä pilkkomisen vaivakaan nyt niin suuri lopulta ole.
Pihiyteen taipuvainen ruoanlaittaja ostaisi pakastettuja tonnikalapihvejä, mutta eivät nekään tarkan markan budjettiin istu kovinkaan hyvin, joten saman tien kannattaa marssia lihatiskille ja ostaa tuoretta tonnikalafilettä. Lopputuloksessa sekin sekä näkyy että maistuu.
Yksinkertaisuudestaan huolimatta wokeista on moneksi ja monelle.”

Rikun kokatessa soi:
Obituary - Circle of the Tyrants (1990)
”Tämä lainakappale Celtic Frost -klassikosta kiteyttää annoksen primitiivisen sisällön ja tuhdin lopputuloksen. Prosessoidut einestyrannit ovat enää kuin pahaa unta ja mahalaukku on jälleen täytetty.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti