3.5.2022

Kana à la Dracula ja valkosipulileipä

Resepti julkaistu Infernossa 10/2021.

Kun Nemecicin kitaristi Tuomo Salosen kanaa ja leipää syö, kannattaa laulaa ja tanssata yhtyeensä lisäksi myös The Sisters of Mercya.

Ainekset:
4 kpl kanan rintafilettä
6-8 kynttä valkosipulia
200 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 tl Dijon-sinappia
jalapenoja ja tuoretta cayennepippuria tai muuta punaista chiliä oman maun mukaan
2 dl ruokakermaa
1 dl parmesan-raastetta
50 g tuoretta pinaattia
sipulijauhetta
paprikajauhetta
suolaa ja pippuria
tuoretta persiljaa koristeluun

1. Mausta kanafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla sekä paprika- ja sipulijauheella.
2. Valuta tomaattien öljy erilliseen astiaan. Lisää 2 rkl öljystä kuumalle pannulle ja paista kanat öljyssä kypsäksi eli n. 6-8 minuuttia per puoli. Laita kypsät kanat lautaselle.
3. Lisää loppu öljy pannulle ja purista valkosipulinkynnet joukkoon. Anna paistua hetki ja lisää mukaan tomaatit. Paista vielä pari minuuttia ja sekoita joukkoon sinappi. Poista chileistä siemenet, hienonna ja lisää pannulle. Tee sama jalapenoille. Alenna lämpöä, lisää kerma ja hauduttele muutama minuutti välillä sekoittaen. Lisää suola ja pippuri, joiden oikean määrän saat selville maistamalla.
4. Sekoita joukkoon pinaatti. Lisää myös Parmesan-raaste ja hauduttele kunnes juusto on sulanut.
5. Lisää kanat pannulle ja koristele koko komeus tuoreella persiljalla.

Valkosipulileivät:
1 ranskanleipä
n. 200 g voita
6-8 kynttä valkosipulia
n. 2 dl tuoretta persiljaa
suolaa
kuivattua persiljaa
parmesan-raastetta
mozzarella-raastetta

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
2. Halkaise leipä pituussuunnassa ja laita puolikkaat uunipellille vierekkäin leivinpaperin päälle.
3. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu tuore persilja, puristetut valkosipulit sekä hyppysellinen suolaa ja sekoita hyvin.
4. Levitä voi-persilja-valkosipuliseos tasaisesti leipien päälle. Kuorruta leivät parmesanilla sekä mozzarellalla ja ripottele päälle kuivattua persiljaa.
5. Paista leipiä uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Viipaloi leivät ja nauti!

Tuomon luonnehdinta:
”Syksyllä sisäurheilukauden alettua ovat erilaiset illanistujaiset paikallaan tuomaan piristystä pimeneviin iltoihin. Ihminen viihtyy hyvän ruuan ja juoman parissa rennon kokkailun oluen särpimisen ohella ollen oivallista illanviettopuuhaa. Ruuan nimi tulee paitsi reilusta valkosipulin määrästä, myös tomaattien ja punaisen chilin tuomasta väristä. Chilit ja jalapenot eivät kuuluneet alkuperäiseen reseptiin, mutta varsinkin cayenne tuo ruokaan mukavaa jälkilämpöä.
Valkosipulileivät ovat jo itsessään helppo ja maukas naposteltava, mutta kastikkeeseen dipattuna ne toimivat erityisen hyvin. Mikäli ruokailijoita ei ole riittävästi, voi leivästä hyvin käyttää vain toisen puolikkaan ja valmistaa toisen vaikka seuraavana päivänä. Kanahässäkkä kun toimii hyvin myös uudelleenlämmitettynä. Ruuan lisukkeeksi käy valkosipulileipien sijaan hyvin myös vaikkapa riisi tai pasta ja raikas salaatti.”

Megan tuomio:
”Jos valkosibali ei maistu nauttimisen jälkeisenä päivänä suussa eikä samassa tilassa olevat eliöt karkkoa, on sitä ollut liian vähän. Aivan kuten Mika Luttisen Kyynel satanistin silmässä -reseptissä vuodelta 2006, määrät ovat nytkin kohdallaan etenkin leivässä. Verenimijän kana saa makuja muualtakin vältellen kuitenkin selkeät ylilyönnit maustekäden kalibroinnin ollessa kohdallaan. Helppoa ja halpaa hyvää keskieurooppalaiseen tapaan aina napostelusta vatsan turvottajaksi lisukkeiden kera.”

Tuomon kokatessa soi:
The Sisters of Mercy – Floodland (1987)
”Syksyn koittaessa alkaa levylautaselle siunaantua yleensä keskimääräistä tummasävyisempää musiikkia. Vampyyrit yhdistetään monesti goottilaisuuteen ja Sisters of Mercylle on velkaa useampikin kyseisiä verenimijöitä kuvastossaan hyödyntänyt alan yhtye. Floodland on erinomainen valinta elävöittämään syksyisiä rientoja ja menojalkaa alkaakin yleensä hyvin nopeasti vipattamaan Doktor Avalanche -nimeä tottelevan rumpukoneen biitin lähtiessä käyntiin. Kovempienkin karpaasien on nähty antautuvan tanssin pyörteisiin esimerkiksi This Corrosion -raidan tahtiin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti