20.1.2020

Neljän tuulen riistapata

Resepti julkaistu Infernossa 11/2017.

Jo 80-luvulla aloittaneen Studin heavy rockia ei nykymusiikin viimeisimmät tuulenvireet hetkauta milliäkään ja melkoisen perinnetietoista on myös basistinsa Jyrki Partasen pataruoka.

Tarpeet:
300 g naudan palapaistia
300 g ylikypsää possun savukylkeä (tärkeintä on läski !)
400-600 g jotain riistalihaa kuten hirvi, peura, sorsa, metsäkanalinnut, jänis jne.
1 keskikokoinen sipuli
5-6 valkosipulin kynttä
lihalientä niin että lihat just ja just peittyy
150 g smetanaa
150 g Aurajuustorouhetta
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
timjamia
rosmariinia
perunoita 

Tee näin:
1. Avaa olut.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi sekä lihat samankokoisiksi kuutioiksi ja heitä kaikki pataan.
3. Ota välihuikka.
4. Keitä lihaliemi ja kaada pataan lihapalojen sekaan. Lisää laakerinlehdet ja muut mausteet oman maun mukaan ja hauduta kannen alla vähintään kuusi tuntia 100 asteisessa uunissa.
5. Noin tuntia ennen tarjoilua lisää smetana, hunaja ja aurajuusto ja sekoita varovasti ettei lihat murene.
6.  Keitä perunat ja tarjoa annos karpalohyytelön ja vihersalaatin kanssa. Ruokajuomaksi olutta tai punkkua ja jälkkäriksi jallua.

Jyrkin luonnehdinta:
”Tätä tulee syötyä enemmän kuin laki sallii, koska suu vetää ja maha naukuu! Ja on muuten semmosta evästä, että tätä kun vetää, niin ei kyllä housut lökötä. Eikä oo mitään pikaruokaa, mutta taatusti odottamisen arvoinen panos.”

Megan tuomio:
”Pataruuat eivät sovellu hätähousuille mutta laiskoille kylläkin. Niiden kanssa on lähes mahdotonta epäonnistua ja ne ovat äärimmäisen helposti muokattavissa vaihtelun vuoksi tai omien mieltymysten mukaisesti. Näin myös neljän tuulen riistapadan kanssa.
Jos asetta ja lupaa ei taloudesta tai lähipiiristä löydy, voi riistaa metsästää suht helposti myös kauppahallista tai jopa hyvin varustelluista marketeista. Hätätilassa lähes kaikista pakastealtaista löytyy ainakin jonkinlaisia riistakäristyslihoja ja savukylkikin on korvattavissa vaikka helposti saatavilla possun kylkisiivuilla, jos kunnon tavaraa ei ole tarjolla. Savuaromia joukkoon saa sitäkin vaikka Poppamiehen pullosta, porsaan savuluista tai korvaamalla osan nesteestä savuoluella.
Itse tykkään ruskistaa lihat kevyesti voissa ennen uuniin laittoa ja nauttia potut muussina, jota voi piristää laittamalla mukaan bataattia tai porkkanaa. Aura ja smetana tässä yhteydessä on jo melkoista luksusta, mutta mukavan pikantin arominhan nekin osaltaan suo.
Teet niin tai näin, lopputulos toimii kuitenkin takuuvarmasti!”

Jyrkin kokatessa soi:
Pantera - koko tuotanto
”Pataa rakentaessa on mukava kuunnella Panteraa, koska se nostattaa pilkkomisfiiliksiä!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti