26.3.2023

Puutarhan syyslaulu eli kauratto loppuvuoden sadosta

Resepti julkaistu Infernossa 11/2022.

Garden of Wormin progeileva, psykedeelinen ja osin yhä edelleen synkistelevä rock tuoksuu loppuvuoden mullalle aivan kuten kitaristinsa ja rumpalinsa Erno Taipaleen lähimaisemista poimituista aineksista valmistettu kauratto.

Ainekset:
3 dl kokonaisia kaurasuurimoita
2 keskikokoista punajuurta
2 pienehköä sipulia
2-6 valkosipulinkynttä (oman maun mukaan)
muutaman sentin pätkä purjosipulia
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
1 lehtikaalin lehti
1 oksa rosmariinia
1 dl punaviiniä
kasvislientä n. litra (kuutiosta tai itse kyhättyä)
1/2 rkl hunajaa
50g Peltolan blue -sinihomejuustoa
mustapippuria
suolaa
öljyä paistamiseen

1. Pilko sipulit sekä kuori ja raasta punajuuret.
2. Kuullota sipuleita hetken aikaa öljyssä, lisää sekaan kaurasuurimot ja kippaa päälle punaviini. Kun viini alkaa imeytyä kaurasuurimoihin, sekoita joukkoon raastettu punajuuri ja kuivatut suppilovahverot. Tässä vaiheessa mukaan saa heittää myös suolaa, rosmariininlehtiä, mustapippuria, hunajaa ja pieniksi paloiksi revittyä lehtikaalta. Seuraa maun kehittymistä ja mausta lisää, mikäli tuntuu tarpeelliselta.
3. Lisää kasvislientä aina, kun seos alkaa kuivahtaa. Jatka näin, kunnes kaura on saavuttanut sopivan kypsyyden. Oman makuni mukaan se saa olla napakkaa.
4. Palastele lopuksi sekaan sinihomejuusto ja hämmennä kunnes juusto on sulanut.

Jos haluaa kikostella tarjoilun kanssa, annoksen päälle voi tiputella rapeita lehtikaalisipsejä. Niihin löytynee ohjeita netistä kylliksi. Ruokajuomaksi käy loput kokkauksessa käytetystä punaviinistä tai sahti.

Ernon luonnehdinta:
”Erilaisia variantteja tästä syysruuasta on tullut valmistettua jo vuosia vähän siltä pohjalta mitä kulloinkin kaapeista tai pihamaalta sattuu löytymään. Kauran sijaan sekaan kelpaa hyvin myös ohra. Sinihomejuuston sijasta voi kokeilla vuohenjuustoa tai vaikka jotain vegaanista esimerkiksi  kaurakermaa. Jos haluaa mukaan lisää proteiinia ja ripauksen nuotiotunnelmaa, istuu savutofu joukkoon mainiosti. Mikäli pakastimesta löytyy alkukesästä kerättyä kuusenkerkkää, niin sekaan vaan!
Kolmea en kuitenkaan vaihda: punajuuri, suppilovahverot ja rosmariini. Niistä irtoaa oleelliset metsän ja maan aromit. Joulukuussa suppilovahveroiden löytäminen luonnosta voi olla jo haastavaa, mutta kuivatut suppikset toimivat todistetusti myös. Maalle muuton myötä tähän sapuskaan on tullut erityinen lähiruokakulma: suurinta osaa aineksista kasvaa kilometrin säteellä kotikeittiöstä, osa jopa omassa puutarhassa.”

Megan tuomio:
”Vaikka riisi onkin tullut lähes kokonaan korvattua ohrasuurimoilla jo vuosia sitten, ei mieleen ole pälkähtänyt ajatus tehdä niistä myös risoton omaista evästä. Melkein paremminhan tämä suomalaiseen suuhun istuu etenkin yhdistettynä punajuureen ja homejuustoon, joka yhdistelmänä on havaittu hyväksi vallitsevana vuodenaikana myös laatikkoruokana. Sienet ja yrtit antavat oman pikantin lisänsä ja lisäisisinpä vielä Ernon listaan neljännen vaihtamattoman elementin: sipulit. Niitä ei tässäkään reseptissä voi ikinä olla liikaa!”

Ernon kokatessa soi:
Black Sabbath - Black Sabbath LP (1970)
”Levyn maanläheisyys ja muhevuus siivittävät makumaailman uusiin syvyyksiin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti