4.1.2024

Witches' sapuska

 Resepti julkaistu Infernossa 1/2023

Ruoanlaiton ei välttämättä tarvitse olla mitään salatiedettä, tämän tietää esoteeris-psykedeelistä folkia The Aeonissa laulava Anna-Kaisakin.

Ainekset:
n. 400 g kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kookosmaitoa
Taffelin chili-mango -dippiseos
tuoretta basilikaa
ruokaöljyä

1. Pilko sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota pannulla ruokaöljyssä.
2. Lisää kikherneet, ja kun ne ovat ehtineet hetken aikaa paahtua, kaada sekaan kookosmaito sekä dippiseos. Sekoita hyvin. Koristele annos muutamalla tuoreella basilikan lehdellä ja voila, kastike on valmis.

Soosi sopii erinomaisesti esimerkiksi basmatiriisin kaveriksi.  Kannattaa huomioida, että kastikkeen teossa menee paljon vähemmän aikaa kuin riisien keittelyssä. Mukaan voi lisätä hieman chiliä ja suolaa makua vahvistamaan, itse olen välillä laittanut myös inkiväärijauhetta.

Anna-Kaisan luonnehdinta:
”Tämä ruoka syntyi, kun kaapissa ei ollut kauheasti aineksia mihinkään tuttuun. Olen ihastunut tuohon chili-mango-dippiin ja ajattelin kokeilla sitä kastikkeen maustamiseen. Sehän toimikin yllättävän hyvin! Ruuista tuli myös vahingossa täysin vegaaninen, vaikka sekasyöjä itse olenkin. Yksinkertaisimmillaan tähän riittää kikherneet, kookosmaito sekä dippiseos, kaikki muu on vain plussaa tekstuuriin ja makuun. Harvemmin tulee kokattua mitään ilman sipulia ja valkosipulia, joten niitä suosittelen ehdottomasti tähänkin aina. Basilikan koristeeksi lisääminen juurtaa vanhaan tietoon, että basilika on paholaisen yrtti.”

Megan tuomio:
”Yksinkertainen on usein sekä kaunista että maukasta kuten on tullut jo aiemminkin todettua useasti. Parasta kuitenkin on se, että ne ovat maun mukaan erittäin helposti laajennettavissa monimutkaisemmiksi jo sen mukaan, mitä kaikkea kotonta löytyykään. Tässä tapauksessa itämainen lähestymistapa yllä mainitunkin inkivääriin pohjautuen tuntuu sopivan parhaiten omaan suuhun. Paprikaa, cashew-pähkinää, sokeriherneenpalot tai tässä käyttämäni pakasteesta löydetyt katkaravut tuovat sekä lisäväriä että makua. Ja riisihän oli mustaa kuin aikakin."

Anna-Kaisan kokatessa soi:
Maija Kauhanen – Menneet (2022)
”Vaikka kuuntelen usein raskaampaa musiikkia, niin kansanmusiikkiakin pyörii usein levylautasella. Maijalla on sitä paitsi todella rock-asenne tekemiseensä. Erityisesti biisit Käärme ja Menneet iskevät kovaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti