21.1.2020

Uunihauki cornucopia

Resepti julkaistu Infernossa 3/2018.

Maike Valanne on pohjoisen poikia, joka tykkää syvästä etelästä ja rock’n’rollista. Aiemmin kielisoittajana mm. The Black Leaguessa, Faff Beyssä ja Terveissä Käsissä, nykyisellään toukokuussa debyyttinsä julkaisevassa Poison Whiskyssä ja viime vuonna levykantaan paluun tehneessä Death Tripissä.

Tarpeet:
haukea
paketti pekonia
iso sipuli
n. 100 g katkarapuja
4 dl kermaa
purkki ranskan kermaa
tilliä
150 g juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
Lapin puikulaperunoita

Tee näin:
1. Leikkaa hauki paloiksi, paista voissa kypsäksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla kypsennyksen aikana.
2. Pilko sipuli ja kuullota se pannulla.
3. Paloittele pekoni ja kypsennä pannulla.
4. Notkista kerma ja ranskan kerma keskenään ja lisää sekaan tilli.
5. Aseta haukipalat, pekoni, sipuli ja katkaravut vuokaan. Lisää kerma & ranskan kermaseos päälle ja kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Lisää juustoraaste päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Ota vuoka pois uunista, kun juustoraaste on saanut kauniin värin.
6. Laita potut kiehumaan vuoan ollessa uunissa, reilu kymmenen minuuttia riittää.

Ruokajuomana vaihtoehtoisesti kivennäisvesi, mieluisa lager-olut tai maito. Ruoan valmistuksen aikana nautitaan joku tuhti bourbon. Ykkösvaihtoehtona suosittelisin Corsairin Ryemageddon single barrel -ruisviskiä. Sitä kun ei Euroopasta saa kovinkaan helposti, niin Knob Creekin Rye on myös toimiva. Ja kun laittaa Lynyrd Skynyrdiä astetta kovemmalle, niin jo alkaa käymään Jack Danielskin.

Maiken luonnehdinta:
”Tästä ei uunikala parane esimerkiksi kala- tai bändikavereiden kanssa nautittuna. Muukin vaalealihainen kala käy tähän kuten esimerkiksi ahven tai kuha.”

Megan tuomio:
”Kun vuoden ensimmäisessä HCC.ssa kalastettiin ja evästettiin itämaisissa tunnelmissa, on sopivaa näin hauen kutuaikaan palata takaisin perusasioiden ääreen kotisuomeen. Pohjoinen ja etelä yhdistyvät tässä reseptissä yksinkertaisen maukkaasti tavalla, joka ei vaadi kummoisiakaan kokkaustaitoja, ainoastaan hyvät luonnoläheiset raaka-aineet. Suhteellisen vähärasvaisena kalana hauki vaatii voita kaverikseen eikä pekonistakaan haittaa koskaan ole, mutta maultaanhan se pesee kasvattikalat mennen tullen.
Puikulapottujen keittämisessä kannattaa muistaa, että jo noin vähän reilu 10 minuuttia riittää. Puikulat kun ovat herkkiä hajoamaan, jos vähänkään keittää liikaa, mutta toisaalta niistä saa taas myös herkullisen muussin, jos kuoriperunoista ei tykkää.”

Maiken kokatessa soi:
Lynyrd Skynyrd - Nuthin' Fancy (1975)
”Levy vie ajatukset kalaisiin jokisuistoihin ja saa asenteen kohdilleen tähän herkkuun.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti