29.1.2020

Lähiruokaa välimeren twistillä crustipottujen kanssa

Resepti julkaistu Infernossa 6/2019.

Punkisti bassoa pömpöttävä Jaakko Tarvainen tuskin joutuu itse hoitamaan takahuoneruokailuja DIY-meiningillä Vvorsen tai tämän vuoden Puntala-rockissa ja Nummirockissa esiintyvän Aivolävistyksen kanssa.

Tarpeet:

Pihvit:
2 purkkia (n 400 g) Kikherneitä
1/2 tl suolaa
1/2 dl korppujauhoja
puolikas sitruuna / sitruunankuori
2 kananmunaa
2 dl nokkostahnaa
125 g Fetajuustoa tai salaattijuustoa
valkopippuria maun mukaan

Tee näin:
1. Kiehauta karkeasti n. 1-2 litraa nokkosenlehtiä muutama minuutti vedessä, johon on lisätty teelusikallinen suolaa. Siivilöi keitinvesi ja puristele pois vielä ylimääräinen vesi lehdistä, jottei pihvitaikinasta tule liian vetistä ja pihvit hajoa paistettaessa. Laita lehdet takaisin kattilaan ja mössää sauvasekoittimella tahnaksi. Jos löydät hyvän nokkosapajan niin kerää riittävästi, koska tahna on monikäyttöistä ja sitä voi myös pakastaa.
2. Huuhtele Kikherneet siivilässä ja lisää ne muiden ainesosien sekä valkopippurin kanssa fetaa lukuun ottamatta samaan kulhoon. Vedä mössöksi joko blenderillä tai sauvasekoittimella, raasta sitruunankuori joukkoon ja purista mehu mukaan. Murenna lopuksi feta sekaan ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
3. Laita pannulle reilusti öljyä, pyörittele kosteilla käsillä taikinamössöstä pieniä pihvejä ja paista keskilämmöllä niin, että molemmat puolet ruskistuvat kivasti. Lihasta tehtyihin jauhepihveihin verrattuna nämä hajoavat melko helposti, joten koko kannattaa pitää melko pienenä, että kääntely ja käsittely olisi mahdollisimman helppoa.

Tarpeet:

Uunipotut:
Jauhoisia perunoita
öljyä
suolaa

Tee näin:
1. Pese potut ja tee kuoriin ristiviillot. Ripottele päälle hieman öljyä ja suolaa.
2. Anna kypsyä n. 175 asteisessa uunissa perunoiden koosta riippuen noin 45-60 minuuttia kunnes pinta on rapea ja sisus pehmeä.

Tarpeet:

Tsatsiki:
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia
valkosipulin kynsi
kurkkua
suolaa
sokeria

Tee näin:
1. Simppeli Tsatsiki toimii mukavana kostuttajana tässä kokonaisuudessa. Silvo pieni kurkun pätkä jugurtin sekaan sekä yksi valkosipulin kynsi raastettuna. Lisää hieman suolaa ja sokeria, sekoita hyvin ja anna maustua vähän aikaa jääkaapissa. 

Asettele pöperöt lautaselle annokseksi ja kyytipojaksi Panimo Hiisin Humulus Lupus double IPA.

Jaakon luonnehdinta:
”Vaikka olenkin tällainen kaupungissa asuva kermaperse, arvostan suuresti sitä että Suomessa pystyy hakemaan metsästä loistavia raaka-aineita ja tekemään niistä maistuvia pöperöitä. Sekasyöjänä syön itse myös paljon järvikalaa, mutta nyt kuitenkin valikoin kasvisruokaversion ihan käytännön helppouden takia. Reseptiähän pystyy kyllä varioimaan helposti myös kalapihveiksi tai jos haluaa tehdä vegaanisen version, niin kananmunalle ja fetalle löytyy kyllä vaihtoehtoja. Feta tuo kuitenkin pihveihin mukavasti sekä suolaa että rasvaa ja tekee suutuntumasta mukavan.
Reseptissä pieni eräjormailu yhdistyy kokkailuun kivasti ja lähimetsistä pussillinen nokkosia löytynee suht helposti. Nokkosten keräämisessä kannattaa kuitenkin huomioida, että niistä käytetään ainoastaan lehdet ja että kerääminen kannattaa tehdä hanskat kädessä. Varret sisältävät niin tiukkaa kuitua, että niitä ei ole kovinkaan miellyttävää syödä ja sauvasekoittimen teränkin saattaa saada mössätessä jumiin. Nokkosia ei myöskään kannata kerätä teiden varsilta, koska ne  ovat keränneet ikäviä epäpuhtauksia.”

Megan tuomio:
”Nokkospuskiin on tullut aiemmin jopa koko kroppansa työnnettyä, mutta ei kuitenkaan suuhun. Hienoisesta epäluulosta ja suht vaatimattomista ainesosista huolimatta lopputulos pihvien suhteen on yllättävänkin maukas, kiitos kivan kesäisää raikkautta tuovan sitruunan sekä aina ruokaan kuin ruokaan makua tuovan fetan. Lisukkeiden yksinkertaisuus sekä kylmä tsatsiki vain korostavat makuvaikutelmaa, että usein vähemmälläkin pärjää aivan hyvin.”

Jaakon kokatessa soi:
Martyrdöd – Hexhammaren (2019)
"Skandinaavinen melodinen d-beat/crust -räyhä sopii kokkailumusaksi ja crustipottujen kaveriksi erinomaisesti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti