18.8.2020

Eeppinen kolmen juuston lasagne

Resepti julkaistu Infernossa 6/2020.

Murakasti jyräävissä Solothus, Sepulchral Curse ja Yawning Void -yhtyessä ääntelevä Kari Kankaanpää on melkoinen Varsinais-Suomen Karvinen. Juustoa eeppisesti tursuava italialainen pastaruoka saattaa olla miehen jylhän äänen salaisuus.

Tarpeet:
Jauhelihatäyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
iso sipuli
1 Fond ”du Chef” beef lihafondi
3 rkl soijakastiketta
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl suolaa
4-5 valkosipulinkynttä
0,5 tl chilijauhetta

1. Ruskista jauheliha sekä silputut sipulit pannussa. Lisää tomaattimurska, soijakastike ja mausteet. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku.

Juustokastike:
litra joko kevyttä tai rasvaisempaa maitoa
0,5-1 tl suolaa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
¼ tl jauhettua maustepippuria
0,5 dl tummaa siirappia
125 g mustaa Koskenlaskijaa
200 g punaista Emmentalia
1 dl vehnäjauhoja + vettä

1. Kuumenna maitoa levyllä koko ajan sekoittaen ettei pala pohjaan ja lisää kuutioitu tai raastettu emmentaljuusto sekä pienennetty Koskenlaskija.
2. Kun juustot ovat sulaneet, lisää seoksen joukkoon siirappi ja mausteet.
3. Kastikkeen kuumennettua taas hiljakseen kuplivaksi, lisää vehnäjauhoon sen verran vettä, että se muuttuu juoksevaksi ja suurusta kastike tällä seoksella. Anna kuplia hetki sekoittaen pohjaa myöden ja tarkista maku.

Lasagnen kokoaminen:
1 pkt aurajuustoa
150 g punaista Emmentalia

1. Ota iso, noin neljän litran vetoinen vuoka ja peitä pohja ensin juustokastikkeella. Lado päälle lasagnelevyjä. 
2. Seuraavaan kerrokseen laita juustokastiketta ja ripottele päälle aurajuustoa, tee kerros jauhelihatäytteestä jonka päälle uudet lasagnelevyt. Toista kunnes vuoka on täynnä tai tavara loppuu.
3. Jätä juustokastiketta viimeiseksi ja levitä vuokaan niin että levyt peittyvät kokonaan. Ripottele päälle vielä Emmental-juustoraastetta. Laita lasagne ensin puoleksi tunniksi 225 asteisiin uuniin, peitä foliolla ja anna kypsyä vielä vartti.

Karin luonnehdinta:
”Ilman rakasta vaimoani olisi tämän palstan anti ollut hyvinkin lyhyt ja tylsä, sillä hän on rohkaissut minua kokeilemaan siipiäni ruuanlaiton ihmeellisessä maailmassa. Ne ketkä minut tuntevat, tietävät myös rakkauteni lasagnea kohtaan, joten oli ilmiselvää että sitä myös tässä tarjoillaan.
Lasagnehan on riittoisa arkiruoka, jota on pienillä kikoilla helppo tuunailla oikeastaan minkälaiseksi vain. Tässä tapauksessa reseptiä hienosäädetään juustoilla, jolloin makunautinto taattu. Eeppinen kolmen juuston lasagne onkin hyvä vaihtoehto maailmassa, jossa kaiken pitää olla aina kevyttä ja terveellistä. Tämä on raskasta ja syntistä!”

Megan tuomio:
”Parit erilaiset kasvissyöjien suuhun sopivat ”lasset” on aiemmin palstan historiassa jo käyty läpi, mutta perusasioiden kertaus on aina paikallaan. Juustohan on tässä ruokalajissa tärkein aineosa ja nyt sitä todellakin on käytetty niin eeppisellä tavalla, ettei mikään määrä edes Meat Loafin balladeja kuunneltuna pääse samalle tasolle.
Jossain määrin työläshän tämä aina on valmistaa, mutta kaiken vaivan arvoinen. Laadukkaiden aineksien valintaan kannattaa myös panostaan aina hyvästä jauhelihasta ja täysjyvälasagnelevyistä lähtien eikä mausteissakaan kannata säästellä. Vaikeintahan valmistuksessa on ainoastaan antaa tarpeeksi aikaa lasagnen vetäytymiselle ennen sen ahmimista ja ähkyn hommaamista.”

Karin kokatessa soi:
Temple of Void – The World That Was (2020)
”Näin raskaan ruuan kokkaamisen ja syömisen soundtrackiksi tarvitaan jotain äärimmäisen raskasta ja sitä Amerikan Temple of Void tarjoilee juuri tällä uutukaisellaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti