15.3.2024

Halloumi-kasvis grillileipäset

Resepti julkaistu Infernossa 7/2023

Sen lisäksi, että kitaristi Teemu Liekkala on nykyisellään tuttu Red Eleven, Rioghan ja Marsh Tea -yhtyeistä, tykkää hän häärätä myös studiossa ja keittiössä. Ja jälki on korvien ja suunmyötäisiä.

Ainekset:
1 pkt halloumia

Grillileivät (3kpl):
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhe
1 dl maitoa
1/2 tl suola

Persiljapiimävinegretti:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl piimää
1 valkosipulin kynsi
1 kokonainen nippu persiljaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Mansikkamajoneesi:
1 kpl kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 tl punaviinietikkaa
3/4 tl suolaa
1 rkl sinappia
4 isoa mansikkaa

Kasvikset:
1 munakoiso
1 paprika
1 kevätsipuli
2 retiisiä

1. Tee ensin leipätaikina. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää joukkoon maito ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile ne palloiksi. Laita vetäytymään jääkaappiin noin 15-30 minuutin ajaksi.
2. Valmista persiljapiimävinegretti. Laita öljy, etikka ja piimä kulhoon sekä sekoita joukkoon sekä valkosipuli- ja persiljasilppu että suola ja sokeri. Sekoita tasaiseksi möhnäksi ja laita hetkeksi jääkaappiin odottelemaan.
3. Valmista mansikkamajoneesi sekoittamalla aineet keskenään sauvasekoittimella paksuksi majoneesiksi.
4. Ota leipätaikinapallot jääkaapista ja kauli niistä ohuita pyöreitä lettuja.
5. Pilko munakoiso siivuiksi ja grillaa ne molemmin puolin.
6. Grillaa paprika kokonaisena kunnes kuori on palanut mustaksi. Anna jäähtyä hetken ja poista sitten kuori. Pilko paprika sitten siivuiksi ja poista siemenet. Grillaa myös kevätsipuli kokonaisena ja pilko sopiviksi paloiksi.
7. Leikkaa halloumi siivuiksi ja paista grillissä tai pannulla.
8. Paista leivät grillissä molemmin puolin kunnes ne kohoavat ja saavat väriä.
9. Kasaa leivän päälle ensin persiljapiimävinegretti, sitten grillatut kasvikset, mansikkamajoneesi, halloumi ja tuore ohueksi viipaloitu retiisi. Vaihtoehtoisesti voit täyttää leivät myös pitaleipätyyppisesti.

Juomaksi Lagunitas IPA.

Teemun luonnehdinta:
”Musiikin sävellys ja ruoanlaitto ovat minulle tärkeitä juttuja ja molemmissa onkin hauska luoda uutta sekä testailla erilaisia yhdistelmiä. Tämä on tällainen vähän progempi grillileipä. Toimisi varmasti halloumin sijasta myös possun kanssa tai vaikka molempien. Pitääkin seuraavaksi kokeilla!”

Megan tuomio:
”Nykyäänhän rillataan trendikkäästi vaikka ja mitä eikä vain pelkkää kyrsää ihan Jutina. Jos joitain liiallinen hifistely ja perinteiden hylkääminen ärsyttää ja luulee, että Teemun resepti on samaa maata, on väärässä. Käytännössä hyvinkin yksinkertainen ja nopeahko valmistettava on kesäistä pikkupurtavaa parhaimmillaan tarjoten raikkaan ja mukavan monipuolisen makumaailman.
Jos kunnon grilliä ei taloudesta löydy, ei hätää, sillä parilapannun ja nykyään lähes jokaisesta uunista löytyvän grillivastuksen kanssa vähän kikkailemalla päästään aivan hyvään lopputulokseen eikä sade, itikat tai naapuritkaan ole häiritsemässä.”

Teemun kokatessa soi:
Porcupine Tree - Blackest Eyes (2002)
”Sopivan letkeä progebiisi grillauksen kylkeen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti