27.1.2020

Sörkkalainen vegaaninen karvalakkikoreapannu

Resepti julkaistu Infernossa 2/2019.

Post-punkkareillekin voi tulla nälkä vaikka keskellä yötä ja tällöin Rue Mørguen Waldemar pistää black metalit soimaan ja tutkii, mitä koreasta kaapista pannulle löytyykään.

Tarpeet:
400g valmiita Udon-nuudeleita kylmästä (tai vastaava määrä mitä vain nuudeleita haluat käyttää)
1 keltasipuli
1 porkkana
kourallinen parsakaalia
kourallinen bambunversoviipaleita
kourallinen Mungpavun ituja
puolikas paprika
pieni nippu kevätsipulia
kuusi valkosipulin kynttä
200g maustamatonta kiinteää eli extra firm-tofua 
öljyä paistamiseen
1 rkl seesamiöljyä
mustapippuria
paahdettuja seesaminsiemeniä
maissitärkkelystä

Kastike:
3 rkl korealaista Gochujang-chilitahnaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia (tai muuta makeaa, myös ihan sokeri ajaa asian)
1 tl Mirin maustekastiketta
1 tl natriumglutamaattia (E621)

Tee näin:
1. Pilko kasvikset pitkiksi suikaleiksi. Ideana on tehdä niistä suurin piirtein saman kokoisia paloja, jotta ne paistuvat tasaisesti. Erottele kevätsipulista valkoinen ja vihreä osa sekä laita Mungpapujen idut liukenemaan kylmään veteen.
2. Kuumenna öljy friteerausta varten ja leikkaa tofu noin sentin paksuisiksi levyiksi. Kaada maissitärkkelystä kulhoon ja pyörittele tofut maissitärkkelyksessä niin, että ne peittyvät tasaisesti. Pyyhi tofusta ylimääräinen maissitärkkelys pois ja friteeraa tofut runsaassa öljyssä kunnes pinta on kullanruskea. Paista vain pieni määrä tofua kerrallaan, sillä pannun ruuhkauttaminen laskee öljyn lämpöä, jolloin me eivät paistu kunnolla. Laita friteeratut tofut talouspaperin päälle lepäämään, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.
3. Valmista kastike lisäämällä ensin kulhoon Gochujangia-chilitahna ja kaada päälle puoli desiä vettä. Sekoita tahna tasaisesti veteen lusikalla, lisää sitten mukaan loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa friteeratut tofupalat ohuiksi siivuiksi ja pyörittele kastikkeen sekaan maustumaan.
4. Valmista nuudelit ohjeen mukaan. Kun ovat valmiita, huljuttele niitä kylmässä vedessä prosessin pysäyttämiseksi. Laita nuudelit kulhoon, sekoita niihin ruokalusikallinen seesamiöljyä, ja jätä odottamaan.
5. Kuumenna wokkipannu kuumaksi täydellä teholla ja lisää kaksi ruokalusikallista paistoöljyä pannulle. Kun öljy on kuumaa, paista kasvikset, valkosipuli sekä valkoinen osa kevätsipulista. Kun ainekset ovat saaneet hieman väriä, lisää pannulle vähän vettä. Paistoaika ja veden tarpeen määrä riippuu täysin pannusta ja keittolevystä. Mun levy ei ainakaan lämpene tarpeeksi kuumaksi eikä tuo taloyhtiön roskiksesta dyykattu wokkikaan ole ihan ehkä paras mahdollinen. Idea kuitenkin tämäntyyppisessä ruoassa on olla paistamatta kasviksia liikaa, sillä niihin on jäätävä mukavaa tekstuuria pehmeiden nuudeleiden vastapainoksi.
6. Sekoita kupissa tai kulhossa pieneen määrään vettä kaksi teelusikallista maissitärkkelystä tasaiseksi. Kun kasvikset ovat valmiit, laske lämpöä ja lisää pannulle liuotetut mungpavun idut, kevätsipulin vihreä osa (jätä pieni pala koristeluun), nuudelit, kastike sekä tofu. Lisää vesi & maissitärkkelys sekoitus joukkoon samalla ruokaa sekoittaen. Paistele keskilämmöllä vielä pari minuuttia välillä sekoittaen.
7. Ota pannu pois levyltä. Myllytä päälle mustapippuria ja tulita paahdettuja seesaminsiemeniä sekaan. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

Waldemarin luonnehdinta:
”Tällaiset Stir-fry ruoat ovat hyviä jääkaapin tyhjennykseen.  Reseptin kasvikset eivät siis todellakaan ole kiveen kirjoitetut, vaan sekaan voi heittää mitä vaan mitä sattuu löytymään. Nämä ovat omat suosikit. Tofun voi myös korvata esimerkiksi Seitanilla tai jättää kokonaan pois ihan oman maun mukaan.
Kastikkeen Gouchujang-soijakastike-vaahterasiirappisuhdetta voi myös säädellä sen mukaan, haluaako ruoasta tulista, suolaista tai makeaa. Huomaa myös, että eri merkkien soijakastikkeet maistuvat erilaisilta, joten koita löytää omaan makuusi sopiva merkki. Gouchujania myydään myös eri vahvuisia ja tässä reseptissä käytin keskivahvaa (medium hot).
Käytän tässä ruoassa myös natriumglutamaattia aromivahventeena, josta joku vässykkä saattaisi alkaa marisemaan. Tiede ei kuitenkaan tunne mitään ravitsemuksellista tai terveydellistä perustelua sen välttelyyn ellet sitten ole oikeasti allerginen ko. aineelle. Jengi tuntuu unohtavan, että natriumglutamaattia syntyy ihan luonnostaankin erinäisissä kypsymisprosesseissa.
Kuumalla pannulla wokkaillessa on tärkeää, että valmistelee kaikki elementit etukäteen valmiiksi, sillä itse paistaminen ei vie kuin hetken. Tofu pitää kuivata hyvin ennen friteerausta ja kaikista parhaimman lopputuloksen saa, kun ensin kuivaa tofun, sitten pakastaa ja sulattaa sen käyttöä varten.”

Megan tuomio:
”Näin sitä tuli lihaa syövästä valkoisesta heteromiehestä kertaheitolla ituja ostava vegehippi ainakin yhden kerran ajaksi. Vaan eipä siinä, kyllähän se aina hyvää tekee silloin tällöin laajentaa ruokarajoitteitaankin ja hyvistä ja tuoreista raaka-aineista rakkaudella tehty ruoka on aina hyvää on alkuperä mistä maailmasta tai kunnasta tahansa. Ja onhan noita ituja tullut aiemminkin toki syötyä, vaikka Nypyköiden ”Silti en mä tajua, että mitä itua on syödä ituja” -riimiä onkin tullut innokkaasti rallateltua salamimakkarapötkö kourassa. Mutta jos vegaanisuus uhkaa liiaksi miehisyyttä tai naiseutta, niin kyllähän tofu on korvattavissa helposti vaikkapa siipikarjatuotteilla.
Pientä nysvättäväähän tässä annoksessa riittää, vaikka itse valmistus helppoa ja suhteellisen nopeaa onkin. Lisättäväähän tähän ei juurikaan ole mitä nyt tuoretta inkivääriä heittäisin pienen palan silputtuna mukaan.”

Waldemarin kokatessa soi:
Ulver - Nattens Madrigal (1997)
”Tykkään kokkailla usein yöllä, jolloin bläkyn luukutus on varsin hyvä vaihtoehto. Eipähän naapurit ainakaan valita bassojytästä. Päiväsaikaan ruokaa laittaessa soi yleensä Vladimir Vysotskin levyt. En osaa sanaakaan venäjää, mutta tämä viinan ja morfiinin huuruinen örinä lopettaa ylimääräisen taivastelun ja haihattelun saman tien.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti