7.6.2024

Vegepyörykät ja couscoussalaatti

Resepti julkaistu Infernossa 1/2024

Sapatassa ja Šamanessa erilaisia musiikillisia maailmoita doomista unenomaiseen ja tummansävyiseen maailmanmusiikkiin luotaava Saara matkustaa ruokaa laittaessaan mielellään välimerellisen keittiön pariin.

Vegepyörykät

Ainekset:
1 pkt eli n 280 g vegejauhista
3 rkl ruiskorppujauhoja (tai mitä kaapista löytyy)
0,5 dl vettä
1 tl sipulijauhetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
loraus oliiviöljyä
tuoretta persiljaa oman maun mukaan eli reilusti

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
2. Laita vegejauhis erilliseen sekoitusastiaan ja lisää sekaan hienonnettu persilja korppujauho, vesi, kaikki mausteet sekä oliiviöljy. Sekoita ainekset käsin ja pyörittele n. 8 pyörykkää.
3. Paista pellillä uunin ala- tai keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kypsyneet.

Couscoussalaatti kahdelle

Ainkset:
2 dl täysjyväcouscousia
1 pieni punasipuli
2 tomaattia
puolikas ruukullinen salaattia esimerkiksi Romaine
1 rkl Ras el Hanout -mausteseosta
tuoretta persiljaa
tuoretta korianteria
kivettömiä Kalamata-oliiveja
puolikkaan sitruunan mehu
oliiviöljyä

suolaa

1. Valmista couscous paketin ohjeen mukaisesti erillisessä kulhossa.
2. Leikkaa punasipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja laita ne salaattikulhoon. Purista päälle
puolikkaan sitruunan mehut, lisää loraus oliiviöljyä sekä ripaus suolaa. Sekoita.
3. Pilko tomaatit kuutioiksi ja lisää ne kulhoon sipuleiden joukkoon. Sekoita.
4. Hienonna salaatti ja lisää kulhoon. Hienonna myös iso kourallinen persiljaa ja hieman pienempi kourallinen korianteria. Lisää yrtit kulhoon ja sekoita.
5. Viimeiseksi lisää joukkoon valmis, kevyesti suolalla maustettu couscous, Ras ei Hanout -mausteseos, n. puoli purkkia oliiveja sekä oliiviöljyä. Sekoita. Maista tarvitseeko salaatti lisää esimerkiksi suolaa, Ras el Hanoutia, oliiviöljyä, sitruunaa tai yrttejä, ja lisää tarpeen mukaan!

Saaran luonnehdinta:
”Ras el Hanoutilla ja tuoreilla yrteillä maustettu couscoussalaatti on oma kestosuosikki, joka maistuu etenkin iltaisin. Tästä versiosta saa myös fuusioitua esimerkiksi hummuksen, tsatsikin tai fetajuuston kanssa monenlaisia yhdistelmiä. Kesällä täytin tällä reseptillä grillipaprikoita, joten se taipuu siis moneen ruokaan ja toimii myös lämpimänä. Aineksia ja niiden mittasuhteita voi vaihdella vapaasti oman fiiliksen mukaan. Sama juttu pyöryköiden kanssa: niihin voi lisätä esimerkiksi ripauksen chiliä tai muita mausteita!”

Megan tuomio:
”Perusasiat kuten lihapullat on hyvä pitää mielessä alati muutoksen kourissa sätkivässä nykymaailmassa etenkin silloin, kun ne taipuvat vaivattomasti moneen eri suuntaan. Tästä ei annos paljoa helpommin ja nopeammin valmistu tai sovi muutettavaksi monenlaiseen eri makuun perusaineestaan lähtien. Olen kyllä sitä koulukuntaa, joka mielummin paistaisi pullat sopivassa rasvassa pannulla, mutta makuasia. Annos sopii myös johdatuksena etniseen keittiöön niillekin, joiden aiemmat eksoottiset ruokailut ovat tapahtuneet kebabbilassa.”

Saaran kokatessa soi:
Warning - Watching from a Distance (2006)
”Sydäntalveen hyvin sopiva albumi, joka tuo kokkailuun sopivaa syvyyttä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti