8.5.2025

Joko-thai kanasoppa

Resepti julkaistu Infernossa 3/2025

Infernon viimeisellä ehtoollisella ei ole muinaista puuseppää tarjoilemassa leipää ja viiniä, vaan Post Pulsessa sekä Diableriessa mm. kitaristin pestiä hoitava Antti Karhu mausteisine thaikkusoppineen.

Aineet:
1,5 l vettä
2 kanaliemikuutiota
400 g maustamattomia kanan fileesuikaleita
½ tl suolaa
ronskisti rouhittua mustapippuria
2 tl currya
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
1 rkl raastettua inkivääriä
1 punainen paprika
2 täysjyvänuudelilevyä
3 hyppysellistä sokeria
3 rkl sitruunamehua
2 rkl kalakastiketta
ruukku korianteria

1. Sopan keitosta tulee mukavampaa, kun ensin keskittyy pelkkään pilkkomiseen ja raastamiseen eli sipuli, valkosipulit ja chili paloiksi sekä kuorittu inkivääri raasteeksi. Samalla vesikin ehtii kiehahtaa vedenkeittimessä.
2. Lorauta kattilan pohjalle öljyä kuumenemaan paistamisen avuksi. Heitä perään kanan fileesuikaleet, sipuli, suola, mustapippuri, curry sekä savustettu paprikajauhe. Sekoittele ja hämmennä aineksia.
3. Kun kana on paistunut kypsäksi, lisää sekaan pilkottu valkosipuli, chili ja raastettu inkivääri. Sekoita ja anna mausteiden pehmetä lyhyen aikaa.
4. Lisää kattilaan kiehautettu vesi, kanaliemikuutiot, sokeri, sitruunamehu, kalakastike ja sekoita. Anna keitoksen kiehua viitisen minuuttia ja pilko odotellessa paprika sekä avaa täysjyvänuudelipaketti.
5. Viimeisessä vaiheessa murenna nuudelilevyt liemeen, lisää paprikapalat ja anna kiehua 3-4 minuuttia. Odotellessa pilko ruukullinen korianteria ja lisää se soppaan viimeisellä minuutilla.

Antin luonnehdinta:
”Nykyään tulee harvemmin tehtyä ruokaa lihasta, mutta tätä mukavan mausteista soppaa en ilman kanaa lähde keittelemään. Säästän myös tiskissä ja hoidan kaiken yhdessä kattilassa siten, että kiehautan veden erikseen vedenkeittimessä muiden valmistelujen yhteydessä. Soppaa on helppo tuunata padassa tai lautasella hienosäätämällä esimerkiksi tulisuutta, makeutta tai happamuutta chilin, sokerin, sitruunamehun ja kalakastikkeen avulla.”

Megan tuomio:
”Jos Joko-thain ainekset ovatkin hyvin tutut ja valmistuskin vallan yksinkertaista ja nopeaa, tarjoaa käytettyjen mausteiden yhdistelmä varsinaisen makusinfonian, jossa aariasta vastaa korianteri. Kombinaatio on lämpimän pehmeä ja täyteläinen muttei polttava tuoden muuten tylsähköön kanaan ryhtiä ja bonuksena se saa vielä näin influenssan valtakautena röörejäkin auki ja makunystyröitä hereille. Hyvä maku suussa ja täydellä mahalla kelpaa taivaltaa kohti viimeistä leposijaa.”

Antin kokatessa soi:
Blindead 23 – Vanishing-EP (2024)
”Tämän tummanpuhuvan pienjulkaisun mitta ja rauhallinen tempo sopivat täydellisesti tämän sopan valmistukseen ja ehtiipä sen pyöräyttää luontevasti uudelleenkin keittoa nauttiessa.”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti