20.1.2020

Karma Korma

Resepti julkaistu Infernossa 8/2017.

Karma Korma, karvakorva -mantraa toistelee Abhorrencen multakurkku Jukka Kolehmainen kokatessaan intialaista ateriaa Omin laahatessa taustalla.

Tarpeet:
4-500 g pääraaka-ainetta
pala inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
150 g jogurttia
1 dl cashewpähkinöitä (2 dl jos teet cashewsoseen, suosittelen)
1 chili
2 keltasipulia
1 rkl gheetä eli kirkastettua voita
1 rkl korianteria (jauhetut korianterin siemenetkin käy, jos ei välitä tuoreesta)
hyppysellinen mustapippuria
1 tl kurkumaa
1-2 tl garam masalaa
½-1 tl tamarinditahnaa
1 rkl tomaattipyreetä
2-4 dl kasvislientä (määrä riippuu jogurtin juoksevuudesta)
2 dl kookoskermaa
suolaa
tuoretta korianteria annosten pinnalle.

Pääraaka-aineeksi sopii käytännössä mikä vain ruokaisa aines. Perinteisesti käytetään usein kanaa tai lammasta, mutta myös tofua, paneeria, herneitä, pähkinöitä ja erilaisia vihanneksia voi hyvin käyttää joko yksin tai erikseen esimerkiksi seuraavasti:
2 perunaa ja 4 porkkanaa kuutioina
Kukkakaalia, herneitä ja paneeria
Herneitä, 2 paprikaa ja cashewpähkinöitä
Kikherneitä, ananasta ja paprikaa
sekä edellä mainittujen ainesten sekoituksia oman maun mukaan

Tee näin:
1. Sekoita pääruoka-aines inkiväärin, valkosipulin ja jogurtin kanssa. Marinoi 12 tuntia jääkaapissa peitettynä. Tämä koskee etenkin kanaa ja tofua, mutta myös muut ainekset voi marinoida.
2. Sekoita sipulit, chilit sekä hieman kasvislientä ja aja tehosekoittimella tasaiseksi soseeksi. Ota puolet cashewpähkinöistä eli noin 1 dl ja liota niitä tunnin verran vedessä. Soseuta pienen kasvisliemitilkan kanssa.
3. Lämmitä ghee pannulla, lisää sekaan jauhettu korianteri, mustapippuri, kurkuma, garam masala ja anna makujen irrota minuutin parin ajan koko ajan sekoittaen. Varo etteivät mausteet pala!
4. Nosta lämpöä, lisää sipuli-chili-sose ja kuullota sekoittaen noin 10 minuuttia.
5. Lisää pääruoka-aine marinadeineen sekä tamarinditahna, tomaattipyree, hieman kasvislientä ja jatka kuumentamista toiset 10 minuuttia.
6. Lisää kookoskerma sekä cashew-sose ja kasvislientä siten että pääruoka-aines peittyy. Nosta lämpötilaa, että seos rupeaa kuplimaan reippaasti ja sekoita koko ajan.
7. Laske lämpötilaa miedoksi ja anna hautua n. 30 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää hieman ennen tarjoilua loput cashew-pähkinät ja tarkista suolan tarve.

Tarjoillaan basmati-riisin tai riisipilahvin kanssa, myös erilaiset intialaiset suolaiset ja makeat chutneyt, pikkelsit ja muut soosit ovat oivallinen lisä. Itse suosin hiidenhilloa, suolaista ja tulista mangopikkelsiä (mango thokku pickle) sekä pikkelöityjä chilejä. Suolaisten lisäkkeiden kanssa nautittaessa itse kastikkeesta voi jättää suolan kokonaan pois. 

Jukan luonnehdinta:
”Korma on yksi suosikeistani ja perinteikäs koko Aasian alueen ruokalaji, jota kokkaan usein tofun tai paneerin kanssa. Chilit voi jättää reseptistä kokonaan pois, jotta kelpaa muksuillekin. Erilaisilla lisäkkeillä ja sooseilla voi täyttää tulisuuden tarpeita. Mausteet kannattaa hakea etnokaupoista, koska perusmarkettien mausteet ovat mietoja ja muutenkin ihan paskoja. Itse suosin Helsingissä Hakaniemen etnosuoran liikkeitä kuten Viivoan ja Maharaja.”

Megan tuomio:
”Näin satokauden päättyessä tarjolla on toinen toistaan hienompia äiti maan antimia, joita kannattaa ehdottomasti juuri nyt käyttää niin paljon kuin mahdollista. Tästä syystä kiersin lihaosaston kaukaa ja Jukan suositusten mukaisesti yhdistelin pääraaka-aine-ehdotuksia hieman päätyen peruna-porkkana-kukkakaalikomboon. Tämä onkin sen verran tuhti trio, että periaatteessa lisukeriisin voisi skipata kokonaan.
Mausteiden suhteen kannattaa uskoa Jukkaa, sillä intialaisessa keittiössä maut ovat tunnetusti vahvoja. Pienen totuttelun jälkeen nämä mamumausteet sopivat aivan hyvin yhteen tutumpien kotimaisten raaka-aineiden kanssa kunhan malttaa vain pitää järjen päässä määrien suhteen.”

Jukan kokatessa soi:
Om - Advaitic Songs (2012)
”Levyn raskaus ja tunnelma istuu hienosti kokkailun taustalle.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti