3.5.2022

Shrimpyonic evil

Resepti julkaistu Infernossa 1/2022.

Rässibasisimia mm. Demonztratorissa ja Revocnikufesinissa harjoittava ruuan ystävä Jukka-Pekka ”Jukkiss” Lappalainen demonstroi nyt meille, kuinka merenelävät ja pasta sopivat yhteen.  Atsapnikufesin!

Ainekset:

Alkuruoka:
8-10 ruisnappia (tavallinen tai valkosipuli)
Purkki smetanaa, rasvaprosentti syöjien maun mukaan
1 punasipuli
100 g kirjolohen mätiä
katkarapuja

Pääruoka:
spagettia ”miehen kourallinen” eli kahdelle syöjälle sopiva määrä
200 g katkarapuja pakasteena tai suolaliemessä
2 dl kermaa
50 g Parmesan-, Mozzarella-, Cheddar-raastetta tai oman maun mukaan tai mitä nyt jääkaapista sattuukaan löytymään
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
voita sipulin kuulotukseen
sitruunapippuria
suolaa
alkuruoasta jäänyttä mätiä annoksen päälle makua ja näyttävyyttä antamaan

Jälkiruokaoluena Laughing Drinksin maahantuoma unkarilaisen Horizont Brewingin Gently Bastard IPA

Alkuruoka:
1. Ota pakastemäti ja katkaravut aiemmin sulamaan. Krapularuoaksi tai muuten kiireessä tehtäessä voit sulattaa katkaravut pikaisesti kylmän veden alla mädin sulaessa nopeasti jääkaapissakin.
2. Pilko punasipuli pieneksi. Samalla voit myös pääruokaa varten silputa sipulin, kuoria valkosipulinkynnet ja murskata sekä pilkkoa ne veitsellä.
3. Laita ruisnappien päälle lusikalla annos smetanaa niin että ”kuppi” täyttyy ja ripottele päälle pieneksi pilkottua punasipulia.
4. Laita lopuksi jokaisen päälle teelusikallinen mätiä ja säästä loput pääruoka-annokseen.

Pääruoka:
1. Laita kattilaan pari litraa vettä kiehumaan ja mausta merisuolalla oman maun mukaan.
2. Kun vesi kiehuu, laita toisella levyllä olevalle paistinpannulle nokare voita ja laita samalla pasta kattilaan kiehumaan. Muista sekoittaa välillä, ettei se tartu kiinni kattilan pohjaan.
3. Pastan kiehuessa kuullota silputut sipulit. Sipulien pehmennettyä hieman lisää kerma ja laske lämpöä heti ettei kerma kuohu yli. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla.
4. Lisää sekaan juustoraaste ja sekoita kunnes se alkaa sulamaan. Juuston laji vaikuttaa kastikkeen koostumukseen, joten kannattaakin valita helposti sulava, jos haluaa ohuemman kastikkeen.
5. Keitä kastike kasaan miedolla lämmöllä. Kun ajastimessa on minuutti aikaa pastan valmistumiseen, ota pannu pois liedeltä ja sekoita sekaan valutetut katkaravut. Näin ne eivät kypsy yli, vaan lämpiävät juuri sopivasti.
7. Valuta pasta ja nostele lautasille. Sekoita kastike annoksiin ja ripottele lopuksi päälle mäti. Nauti!

Jukkiksen luonnehdinta:
”Jos tarvitsee krapulaan nopeaa lohturuokaa tai vaan raskaan päivän päälle vähän hevimpää satsia, niin tämä on nopea makusinfonia, josta saa kyllä aika helposti ähkynkin päälle. Siksi vähän vahvempi IPA jälkiruoaksi tasoittaa oloa ja makuhermoja. Juuston voi jättää kokonaankin pois (tai käyttää vaikka homejuustoakin), jos tuntuu, että annos menee liian raskaaksi. Vaan eihän ruoka tai musiikki kyllä koskaan voi liian raskasta voi olla!”

Megan tuomio:
”Jo 15 vuotta sitten Impaled Nazarene -solisti Mika Luttinen kyynelehti rutosti valkosipulia ja erinäisiä meressä eläviä nilviäisiä sisältäneen pastan ääressä eikä tippa ole nytkään kaukana linssistä, vaikka ainekset ovatkin simppelimmät.
En ole koskaan ollut suuri mädin ystävä, ja jos se tai alkuruoka tuntuu liialta hienostelulta, voi ne vallan hyvin jättää poiskin. Mistään muusta ei sitten kannatakkaan tinkiä, ja koska enemmän on enemmän, niin käyttäisinpä mieluummin hyvää tuorepastaa spagetin sijasta. Makuhan ei ole mikään erityisen voimakas, mutta sitäkin hienostuneempi ja erihyvä näinkin.”

Jukkiksen kokatessa soi:
Possessed - Revelations of Oblivion (2019)
”Jos meinaa krapulamasennus iskeä tai elämä tuntuu muuten vaan liian auvoiselle, niin Possessedin paluulevy soimaan ja katkaravutkin kypsyvät kuin itsestään!” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti