Resepti julkaistu Infernossa 2/2025
Death metalia Turusta, mutta ruokaa Japanista. Concrete Iconin rumpali Andreas Kaarnimo rikkoo ramenillaan ikivanhoja kirjoittamattomia sääntöjä musiikin senkin ollessa vanhakantaista mutta genreuskollisempaa.
Aineet:
liemi:
1 rkl esimerkiksi seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä
pala eli n. 1 tl inkivääriä raastettuna
2-3 siitakesientä
n. litra vettä
2 rkl misotahnaa
2 rkl soijaa
1 tl riisiviinietikkaa
ripaus sokeria
Sriracha-teriyaki-sienet:
100 g siitakesieniä pilkottuna
2 rkl teriyaki-kastiketta
2 rkl sriracha-kastiketta tai maun mukaan
öljyä paistamiseen
paahdetut minimaissit:
4-5 minimaissia halkaistuna
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen
muuta:
paksoi eli bok choy
nuudeleita
kylmäsavutofua
kevätsipulia pilkottuna
valkosipuli-chili öljyä
1. Laita öljy kuumenemaan kattilaan. Pilko valkosipulinkynnet pariin kolmeen osaan ja lisää ne kattilaan yhdessä raastetun inkiväärin ja sienien kanssa. Paahda noin minuutin verran. Lisää sitten vesi sekä misotahna ja anna kiehua matalalla lämmöllä n. 15-20 minuuttia. Ennen kattilan siirtoa pois liedeltä lisää siihen soija, riisiviinietikka ja sokeri.
2. Liemen kiehuessa pilko siitakesienet ja paahda niitä ensin kuivalla pannulla keskilämmöllä, jotta suurin osa kosteudesta haihtuu. Lisää sitten öljy ja paahda ne kullanruskeiksi. Kun sienet ovat saaneet väriä, lisää teriyaki sekä sriracha ja jatka paistamista keskilämmöllä kunnes sienet alkavat karamellisoitumaan. Siirrä sienet pannulta sivuun.
3. Paista minimaissit öljyssä samaa pannua käyttäen ja lisää ripaus suolaa kunnes maissit ovat saanet hiukan väriä.
4. Valmista nuudelit sopivassa välissä pakkauksen ohjeen mukaan. Samalla voit höyryttää sopivan määrän paksoita esimerkiksi kiehuvan nuudeliveden yläpuolella olevassa siivilässä. Tofun voi leikata haluamansa muotoon kuten tikuiksi tai suikaleiksi.
5. Kasaa ramen syvään lautaseen tai kulhoon laittamalla pohjalle nuudelit, paksoi ja tofu. Lisää lientä niin, että se täyttää melkein koko kulhon ja asettele lopuksi päälle teriyaki-sienet ja minimaissit. Loppusilauksena päälle ripotellaan pilkottua kevätsipulia sekä chili-valkosipuliöljyä ja eikun Itadakimasu!
Andreasin luonnehdinta:
”Japanin reissun inspiroimana itse kehittelemäni versio shoyu-ramenista. Tämä rikkoo varmasti montaa sääntöä, mutta ei sillä väliä, kun maku on kohdillaan ja löytyy pientä poltetta mitä oikeassa japanilaisessa ramenissa harvoin on.”
Megan tuomio:
”Nousevan auringon maan musiikkikulttuurin tuntemus ulottuu syvemmälle mitä ala-astetasoiset Loudness-opinnot, mutta keittiön suhteen olen raapaissut vain pintaa. Lähes arkiruoaksi muodostunutta sushiakaan ei ole montaa kertaa tullut nautittua yksinkertaisesti siksi, ettei se ole koskaan nostattanut tarpeeksi vettä kielelle.
Jos japanilaisessa kulttuurissa pidetäänkin tiukasti säännöistä ja etiketistä kiinni, on ilahduttavaa huomata, että rajoja rikkovat saavat sen taipumaan hyvin moneksi. Näin teki Hornasta parhaiten tuttu Spellgoth jo yli yhdeksän vuotta sitten Nipponin veijon joulurääppiäis-reseptillään eikä Andreasin runsaasti erilaisia makuja sisältävä ramen jää hopealle.
Komeuden kruununa tässä toimii karamellisoidut hornansienet jota paksoi ja kevätsipuli komppaavat hyvin. Liemi avaa hieman nuhaisiakin röörejä hyvin ja nuudelit yhdessä muuten maultaan turhana parjaamani tofun kanssa toimivat mahan täytteen kivijalkana. Kelpaa tätä toistekin tehdä, jos perinteinen kesäkeitto alkaa joskus tympiä.”
Andreasin kokatessa soi:
Alcest – Kodama (2016)
”Yhtyeen eniten Japanista inspiroitunut levy sopii mainiosti luomaan tunnelmaa tätä ruokaa tehdessä.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti