4.1.2024

Tomaattinen linssi-fetasalaatti

 Resepti julkaistu Infernossa 3/2023

Jo lähes neljännesvuosisata sitten kotimaisessa elokuvassa kummasteltiin, kuinka ”Nuoret flikat juo viinaa ja raavaat miehet syö salaattia.” Ruokakulttuurin muutos on tullut pistettyä merkille loppuvuodesta 2005 käynnistyneen palstan historiassakin ja viime vuosina useampia äärimetallistien salaattejakin on tullut vastaan. Devenial Verdict -murisija Rikun resepti on näihin jatkumoa.

Ainekset:

Marinoitu punasipuli:
1 punasipuli
2-3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikka
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa, mustapippuria ja sokeria

Halkaise sipuli ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita muiden ainesten kanssa astiaan. Hölskyttele kannen alla peitetyssä astiassa ja anna marinoitua vähintään 4h. Parhaimman lopputuloksen saa jos antaa marinoitua yön yli.

Salaatti:
2 dl belugalinssejä
0,5 l vettä
1 kanelitanko
1 tl suolaa
250 g kesäkurpitsaa
8 valkosipulinkynttä (more is more ja more is better)
500 g kirsikkatomaatteja
100 g fetaa
Nippu rucolaa
Nippu minttua hienonnettuna
Reilusti baby pinaattia
Oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa ja pippuria tomaattien paahtamiseen

Kastike:
sitruunan mehu
¾ dl oliiviöljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

1. Valmista marinoitu punasipuli ohjeen mukaisesti ja anna marinoitua.
2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
3. Puolita tomaatit ja laita uunipellille. Pilko valkosipulit sopivan kokoisiksi paloiksi ja laita ne tomaattien sekaan. Lurauta päälle reilusti öljyä, balsamicoa sopivasti sekä suolaa ja pippuria. Pistä uuniin ja anna paahtua noin reilu puoli tuntia, tai kunnes ovat sopivan nahistuneita.
4. Huuhtele linssit ja laita ne kattilaan veden ja kanelitangon kanssa. Lisää suolaa ja keitä n. 20 minuuttia kunnes ovat kypsiä. Ota kanelitanko pois.
5. Leikkaa kesäkurpitsa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista viipaleita pannussa molemmilta puolilta kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää molemmille puolille hieman sekä suolaa että pippuria ja laita paistetut siivut lautaselle odottamaan.
6. Murenna feta ja hienonna sekä rucola, minttu että pinaatti. Tee kastike ohjeen mukaan.
7. Yhdistä salaattiainekset ja marinoitu punasipuli. Annostele lautaselle ja lisää reunoille paistettua kesäkurpitsaa. Kaada päälle kastiketta.

Rikun luonnehdinta:
”Tässä salaatissa pääosassa ovat paahdetut tomaatit, jotka tuovat kokonaisuuteen mielettömän paljon makua. Ruoka pitää nälkää hyvin ja on mukavan kesäinen talven keskellä. Lisäbonuksena tällä jaksaa nostaa rautaa salilla.”

Megan tuomio:
”Kun useimmissa aiemmissa salaateissa proteiininlähde on ollut eläinperäistä, sopii tämä vihreä eri sävyineen täysin kovemmankin luokan kasvisten ystäville. Jo pelkkä yrttien aromihan on aina huumaavaa ja se myös välittyy makuun. Kun mukana on vielä kaikkea muutakin hyvää kuten tomaattia ja fetaa sekä pelkistetyt mausteet, etikan ja sitruunan kirpeys, niin johan vaan voi nautiskella syödessä. Linssit ja munakoiso pitävät huolen siitä, että rahkapurkilla ei tarvitse ihan heti olla punttien kolistelun jälkeenkään.”

Rikun kokatessa soi:
John Mayer - Sob Rock (2021)
”Hieman totutusta poiketen kokatessa John Mayer tämän safkan kanssa kombotettuna tuo palasen kesää talven keskelle musiikin ollessa yhtä sulavaa kuin uunissa paahdettu tomaatti. Vaihtoehtoisena levynä toimii Cicada the Burrowerin mainio Corpseflower (2021), jonka kaihoisan kauniit biisit luovat unenomaisen tunnelman.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti