21.1.2020

Göteborgin chili pie

Resepti julkaistu Infernossa 2/2018.

Quake the Earth vokalisti, tatuoija, motoristi, liikkeenpitäjä ja piirakkamies. Siinäpä sarkaa Aki Häkkiselle kerrakseen.

Tarpeet:
Valmis piirakkapohjataikina, joka laitetaan piirakkavuokaan.
400 g luomunaudan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 tomaattia
1 prk ranskankermaa
1 prk Old El Paso hot tai medium thick & chunky salsaa
mozzarella raastetta
jalapenoja oman maun mukaan
suolaa
pippuria
chilijauhetta

Tee näin:
1. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja chilijauheella.
2. Painele piirakkataikina vuokaan ja kaada päälle jauheliha.
3. Leikkaa sipulista renkaita, tomaatista sekä jalapenosta viipaleita sekä asettele nämä jauhelihan päälle.
4. Yhdistä ranskankerma ja salsa keskenään ja kaada seos tasaisesti vuokaan sekä ripottele vielä juustoraaste koko komeuden päälle.
5. Paista uunissa 200 asteessa n. 35 minuuttia ja anna piirakan jäähtyä rauhassa ennen annospaloiksi leikkaamista.

Tarjoile piirakka vihreän salaatin ja luomuoluen kuten Keisarin Luomu kanssa.

Akin luonnehdinta:
”Reseptin sain Göteborgissa asuvalta tädiltäni vieraillessani siellä vuosia sitten ja se on edelleenkin yksi ylivoimaisista suosikeistani. Piirakka on erittäin maukasta, on helppo valmistaa ja pannupitsamainen kokonaisuus tekee siitä pitsaa herkullisemman. Se on myös seuraavana päivänä lämmitettynä erinomaista esimerkiksi töihin evääksi ja toimii myös hyvin tarjoiltavana erilaisissa illanistujaisissa.
Alkuperäistä reseptiä olen muokannut sen verran, että jauhelihan maustan valmiin taco mausteseoksen sijaan omavalintaisilla mausteilla. Göteborgista ei tule pelkästään laadukasta melodeathiä, mutta myös eksellenttiä syötävää!”

Megan tuomio:
”Vieläkö muistat Kilohaili-hapankaalipiirakan, Pedon parsapiirakan, Porometallipiirakan tai Vegaanithräsherin tofupinaattipiiraan? Nämä edellä mainitut tarjoavat erinomaisen esimerkin piirakoiden helppoudesta ja monipuolisuudesta mausta puhumattakaan ja Göteborgin chili pie sopii listan jatkoksi paremmin kuin hyvin.
Perusaineistaan huolimatta piiras on maukas, mistä iso kiitos kuuluu ranskakerma-salsaseokselle, joka tuo kokonaisuuteen maun lisäksi myös oivaa mehevyyttä ja leikkaapa se myös kärkevintä terää pois chilistä ja jalapenoista. Viritysmahdollisuuksia resepti tarjoaa myös ja vaikka kuinka, alkaen aina kokonaan itsetehdystä pohjasta, hyvin vaihteleviin täytteisiin aivan kuten tortilla-lätytkin voidaan täyttää oman maun mukaan lähes millä vaan. Ja kun nykyään pakkasesta löytyy poropeukaloillekin erityisen hyvin sopivia valmiiksi pyöreitä taikinapohjia, ei reseptin valmistus voisi juurikaan helpompaa ja nopeampaa enää olla.”

Akin kokatessa soi:
The Haunted - The Haunted (1998)
”Göteborgista kajahti aikoinaan yhtä vakuuttava lätty kuin piirakkakin!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti