24.1.2020

Yksinkertaisesti : bataattibursat & shopska-salaatti

Resepti julkaistu Infernossa 10/2018.

Niin se vaan menee, että rundeilla vedetään pitsaa ja kaljaa, mutta kotona sitten useimmiten joten aivan muuta toteaa Diskelmän Maku. Viisi vuotta sitten ilmestyneen täyspitkän nimikappaletta mukaillen: ”Are you a cook or a king, I say eat everything!”

Tarpeet:
bataattia
jäävuorisalaattia
tomaattia
porkkanapihvejä (valmis pakaste)
broilerin rintafilettä
pekonia
Halloum-juustoa
juustoa, aurajuustoa, suolakurkkua, ja mitä nyt mieli halajaakaan
öljyä
suolaa
pippuria
savupaprikajauhetta
chilimajoneesia

Tee näin:
1. Ota kanan rintafilee lämpiämään jääkaapista puolisen tuntia ennen paistamista. 
2. Pese bataatti ja leikkaa bataatti noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele viipaleet öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikajauheella. Laita uuniin 225 asteeseen n. 20 minuutin ajaksi.
3. Paista sillä aikaa kanan rintafilee. Tökkää pannulle öljyä, lado fileet kyytiin ja paista miedolla lämmöllä n.15 minuuttia välillä kääntäen. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripaus savupaprikajauhetta ei sekään ole pahaksi. 
4. Paista pekoni kuumalla pannulla rapeaksi ja nosta talouspaperin päälle "kuivumaan" liiasta rasvasta. 
5. Valmiit pakasteporkkanapihvit paistetaan miedolla lämmöllä rapeaksi n.15 minuuttia käännellen välillä.
6. Paista myös Halloum-juusto rapeaksi pannulla noin vartin verran. Anna olla alkuun rauhassa pannulla ennen kuin käännät! 
7. Ota kypsät ”bataattisämpylät" uunista, laita väliin pihvi, juustot Aura mukaan lukien, tomaattia, suolakurkkua, salaattia ja runsaasti chilimajoneesia.

Tarpeet:

Shopska-salaatti

kurkkua
tomaattia
paprikaa
sipulia
valkoista juustoa (feta/salaattijuusto myös ok, jos bulgarialaista juustoa ei ole saatavilla)

Tee näin:
1. Leikkaa kaikki aineet ohuiksi viipaleiksi tai paloiksi mistä muodosta nyt eniten tykkäätkään. Halutessasi voit lorauttaa joukkoon myös tilkan oliiviöljyä.
2. Sekoita ainekset keskenään ja nauti bursan kylkeen!

Ruokajuomaksi suosittelen karhun kolmosolutta.  Jos on erilaisista ruoka-aineista kärsiviä eikä ole muuta jälkiruokaa, niin helpoimmalla pääsee kun tekee näin:
Vispaa pakkauksen ohjeen mukaan purkki Alpron vispautuvaa soijavalmistetta, sulata levyllinen Pandan tummaa suklaata esimerkiksi mikrossa, sekoita keskenään ja syö. Ohje on maidoton ja helppo, mutta ennen kaikkea nopea!

Makun luonnehdinta:
”Safkan ideana on helppous ja yksinkertaisuus. Näissä pääsee vielä suhteellisen vähällä vaivalla, mutta ainakin tässä taloudessa on maistunut. Shopska-salaattihan on bulgarialainen ruoka, jota sielläpäin saa joka mestasta, ja se on hyvää ja helppoa. Salaattihan on melkein kuin kreikkalainen salaatti, jota saa joka paikasta ympäri Tellusta. Yleensä siihen vaan ängetään jotain salaatinlehtiä mukaan, joita ei mielestäni tarvita tällaiseen salaattiin ollenkaan toisin kuin sipulia! Jos ei jaksa käydä kaupassa saati väsätä mitään, niin tilaa netistä pizzaa ja laittaa Uutuus ”Kaikki on paskaa” 7" soimaan. Testattu nimittäin on että toimii!”

Megan tuomio:
”Burgereitakin on palstallalla ollut esille useamman kerran ja viimeksi juuri ennen kesää, mutta niinpä vain tähänkin ruokaan löytyy uusia kulmia. Perusburgerisämpyläthän ovat melkoista pullahöttöä, ja kun bataattiranskalaisiakin nauttii nykyään jo makunsakin puolesta mieluummin kuin perusmallisia, niin mukulan käyttö annoksen pohjana ja hattuna on suorastaan yksinkertaisen nerokas.
Makujahan tässä on taatusti riittävästi jopa tilujumala Yngwielle, mutta eipä ne keskenään kyllä riitele mitenkään. Ja koska enemmän on enemmän, isompikin pötsi täyttyy jo yhdestä melko mukavasti. Lopuksi vielä pieni vinkki: jos pannut loppuu kesken, pekoneista saa oikein hyviä uunissakin samalla pellillä bataattisiivujen kanssa. Kypsennysajaksi tosin riittää n. 10 minuuttia.

Makun kokatessa soi:
Wind of Pain - State of Brutality 7” (1996) ja Wealthrevel 7” (1997), mutta jos näitä ei ole, niin sitten ”Mutilate Mankind 1995-1997” -kokoelma, jolla homma tulee myös selväksi.
”Nämä ihan vaan siitä syystä, että Wind of Pain on unohdettu ja aliarvostettu jyrä. Tosin levyt on lyhykäisiä ja safkassa menee aikaa, niin laitetaan myös Suomen jollei maailman kovin thrash metal -lätty: Força Macabra - Força Macabra 7” (1997)”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti