21.1.2020

Smashed mould burgers

Resepti julkaistu Infernossa 4/2018.

Steelfest Open Air -festivaalin järjestelyistä sekä Sawhill Sacrificesta tuttu Jani Laine on Hyvinkään konstailematon burgerimies, joka kaihtaa muoteja ja valtavirtaa.

Tarpeet:
Naudanliha vähintään 20% rasvoilla ja jos mahdollista, niin palasta vain karkeasti kerran jauhettu.
punasibulia
punaviinietikkaa
sokeria
suolaa
mustapippuria
Dijon-sinappia
Sweet Baby Ray’s Chipotle soossia
suolakurkkua
Hellman’s majoneesia (ei light)
Aurajuustoa
pekonia
Cheddar-juustoa
soijaa
hyviä burgerisämpylöitä tai briosseja esimerkiksi Vaasan BRGR-sämpylöitä. Ehdoton ei perinteisille mössöseesam-sämpylöille!

Tee näin:
Smashed-pihvit yhteen purilaiseen:
1. Pyydä lihatiskin Väiskiltä naudanlihaa vähintään 20-25 % rasvoilla ja vain kerran karkeasti jauhettuna. Hätävarana kelpaa myös marketeista saatava vakuumipakattu Atrian Burger -jauheliha, jossa rasvaa 20%
2. Pyöritä jauhelihasta kaksi vähän golfpalloa suurempaa palleroa. Kastele pallerot kauttaaltaan soijakastikkeessa eikä muuta maustamista tässä vaiheessa tarvita.
3. Kaada öljyä pannulle tai grillin paistotasolle joka on kuumennettu infernaaliseksi eli niin kuumaksi kuin mahdollista.
4. Aseta pallerot pannulle tai tasolle ja paina lastalla päättäväisellä otteella littanaksi 45 sekunnin-minuutin ajan. Käännä pihvi ja jatka päättäväistä painelua 30 sekuntia. Tällä toiminnalla varmistetaan, että pihveihin saadaan kunnon paistopinta ja nesteet eli rasvat pysyvät sisällä. Tuloksena ei ole mikään muotimedium-pihvi vaan paljon parempaa.
5. Ripottelee puhvin päälle suolaa ja pippuria ja aseta Cheddar-siivu päällimmäiseksi. Käännä liesi tai grilli pois päältä ja anna pihvien olla kannen alla ainakin 2-3 minuuttia, jotta juusto sulaa ja pieni kypsyminen pihveissä jatkuu.

Punasipulilisäke:
1. Laita 2 dl punaviinietikkaa kattilaan ja reilu ruokalusikallinen sokeria. Kiehauta.
2. Kaada seos kahden rasiaan pilkotun (muoto vapaa) punasipulin päälle. Lisää joukkoon hyppysellinen suolaa ja rouhittua mustapippuria. Aseta kansi rasian päälle ja anna tekeytyä ainakin kaksi tuntia. Ravistele rasiaa välillä, jotta soosi pysyy sipuleissa tasaisesti.

Pekonit:
1. Valmista pekonit uunissa. Jos kaapista löytyy hunajaa tai vielä sopivampaa vaahterasiirappia,  sutaise sitä pekonien päälle. 220 asteessa ja 10 minuutin kohdilla aletaan olla sopivassa rapsukkuudessa.

Sämpylät:
1. Sipaise sopiva kimpale voita pannulle ja sulata. Paista sämpylöiden sisäpinnat nopeasti rapeiksi. Light-versiossa oikaistaan paahtamalla sämpylän puolikkaat rapeiksi leivänpaahtimessa pannun sijasta.

Rakenna burgerit pohjasta ylöspäin seuraavasti:
1. Sipaise Dijonia sämpylän päälle, päälle loraus Sweet Baby Ray’s -soossia sekä majoneesia ja  sopivasti punasipulihilloketta. Asettele päälle molemmat burgeripihvit. 
2. Lado pihvien päälle pekonit, pitkittäin leikatut suolakurkkuviipaleet sekä aurajuustopala ja lorauta päälle vielä majoneesia.

Vaikka aineksia on suhteellisen paljon, niin less is more -tyyppinen lähestyminen toimii. Hampurilainen tulee aina olla syötävissä käsin. 

Janin luonnehdinta:
”Smashed Mould on oma vuosien tutkimusten lopputulos täydellisestä hampurilaisesta. Reseptissä ei kannata oikoa BBQ-soosien tahi majoneesien kohdalla vaihtamalla niitä kaupan halpuutus merkkeihin.  Ei onnistu, ei toimi.
Sudenkuopat joita myös tulee välttää, on halvat vehnähöttösämpylät tahi fitness-jauhelihat. Pihvien kohdalla ei tavoitella muodikasta mediumia vaan herkullisen rasvaista ja pinnoiltaan rapsakoita pihvejä. Helppoja, nopeita ja hakkaa mediumit täydellisesti hampurilaisessa. Smashed Mould Burger on täydellistä suolan ja rasvan pornoa!”

Megan tuomio:
”Kuten olen jo moneen kertaan aiemmin todennut, kun ainekset on hyvät ja tietää mitä tekee, kaikenlainen kikkailu on turhaa niin ruuanlaitossa kuin musiikissakin. Burgerinsa ja musiikkinsa voi toki nauttia pikaruokaravintoloissa tai kotioloissa eineksinä, mutta miltäänhän ne eivät maistu ja kerran kun pieraisee, niin johan on taas nälkä kuten isäni tuppaa kaikenlaisesta höttöruuasta sanoa.
Janin Smashed Mould Burgers -resepti on kuin Burgers for Dummies -oppikirjasta. Sämpylät ja pihvit kun ovat priimaa, loppu on pelkkää iloista ainesten latomista pitkälti oman maun mukaan eikä lopputulosta voi oikein enää sössiä mitenkään. Minkäänlaiselle viherpiiperryksellehän tässä ei ole sijaa, mutta tarvitseeko sitä aina ollakaan?”

Janin kokatessa soi:
Armour - The Sonichouse Tapes (2008)
”Hampurilaisia tehdään viikonloppuisin hyvässä nosteessa oluiden kera. Swing of the Axe!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti