20.1.2020

Mariachin mausteinen vegemakaronilaatikko

Resepti julkaistu Infernossa 9/2017.

Khroma-yhtyeen kitaristi ja Elektrik Products -kollektiivin yleissäätäjä Mikko muuntautuu kyökin puolella kuollutta eläintä kaihtavaksi, mutta suomalaisesta kotiruokaa twistillä kokkaavaksi mariachi Manoloksi.

Tarpeet:
2,5 dl kasvisliemessä turvotettua soijarouhetta tai pakkaus maustamatonta nyhtökauraa
400 g eli pussi tummaa makaronia
1 sipuli pieneksi kuutioituna 
2-3 valkosipulin kynttä silputtuna 
2-3 tai enemmän tuoretta jalopenochilipalkoa silputtuna 
2-3 tai enemmän chipotle-chilipalkoja tölkistä silputtuna sekä La Costena -adobo-kastiketta. Jos ei löydy, niin chipotle-Tabasco tai Poppamiehen savuchilikastike korvaavat
1 punainen paprika pieneksi kuutioituna. Muista poistaa ensin siemenet. 
puoli purkkia tölkkimustapapuja (tai kidney-papuja, jos mustapavut ovat finito) 
purkki mieluummin hyvää kuin halvinta tomaattimurskaa
runsaahkosti eli ainakin puolikas teelusikallinen suolaa
rouheasti mustapippuria
puolikas teelusikallinen sokeria 
teelusikallinen savupaprikajauhetta 
teelusikallinen normaalia, ei tulista paprikajauhetta 
ruokalusikallinen kuivattua oreganoa 
ruokalusikallinen kuivattua timjamia 
puolikas teelusikallinen juustokuminaa 
hyvää oliivi- tai rypsiöljyä paistamiseen 
pari ruokalusikallista soijakastiketta 

Munamaito: 
2 kananmunaa 
5 dl kevytmaitoa 
loraus kermaa rasvan ja lohdun vuoksi 

Kuorrutus:
1 pussi voimakasta juustoraastetta, esimerkiksi mustaleimaemmentalia tai 250 g Lidlin Valley Spire -cheddaria

Itse tehty salsa: 
1 ruukku korianteria silputtuna 
1 punasipuli tai makea sipuli pieneksi silputtuna 
2 tuoretta isoa tomaattia pieneksi kuutioituna 
1 keltainen paprika pieneksi silputtuna. Poista siemenet ensin.
puolen limen mehu 
suolaa ja pippuria sopivasti 
tuoretta tai tölkitettyä jalopenochiliä silputtuna maun mukaan. Voi jättää poiskin, jos itse laatikossa on jo mielestäsi riittävästi potkua 

Jos et jaksa vääntää salsaa, kaupan purkkisalsat toimivat myös. Tarjoiluun lisäksi kermaviiliä tai creme fraichea sekä maissinachoja.

Tee näin:
1. Keitä makaroni al denteksi ja jätä sivuun odottamaan. Jos käytät soijarouhetta, kaada sen päälle kuuma kasvisliemi ja anna turvota noin 15 minuuttia. Jos taas käytät nyhtistä, silppua se hieman tehdasvalmisteista pienemmäksi.
2. Kuumenna isossa pannussa tai wokissa sopivasti ruokaöljyä ja kuullota siinä sipulia sekä paprikaa viitisen minuuttia. Älä käristä, vaan pehmennä ja rakasta.
3. Lisää hyvin valutettu soijarouhe tai nyhtökaura, nosta hieman levyn lämpötilaa ja sekoita joukkoon soijakastike ja tarvittaessa hieman vettä. Paista minuutin verran. Tässä vaiheessa seos kuivuu eli varovasti kuumennuksen kanssa!
4. Heitä pannulle valkosipulisilppu, chilisilppu, chipotle-silppu, pavut, tomaattimurska ja kaikki mausteet. Sekoita. Kun seos osoittaa kiehumispisteen merkkejä, vähennä lämpöä ja hauduttele varttitunti eli suunnilleen sen ajan kun munamaidon ja salsan valmistaminen kestää.
5. Valmista munamaito sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa.
6. Valmista salsa silppuamalla kaikki ainekset ja sekoittamalla keskenään toisessa kulhossa. Laita jääkaappiin kelmun alle maustumaan tarjoiluun asti.
7. Sekoita pannussa kuplivaan tomaatti-vegeseokseen keitetty makaroni. Jos makaronia näyttää olevan liikaa, älä laita aivan kaikkea. Lopputuloksena pitäisi olla pannullinen täytettä, joka ei ole liian kuivaa mutta pastaa on silti kosolti. Tarkasta suola, mutta vältä herkun lusikoimista tässä vaiheessa ääntä kohti. 
8. Kaada makaroni-vegeseos isohkoon öljyllä voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle munamaito ja sekoita varovasti, jotta munamaito yltäisi kaikkialle seokseen.
9. Ripota juustoraaste tasaisesti seoksen päälle ja siirrä 175-asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi. Katsele välillä, jotta laatikko ei pääsisi käristymään.
10. Nosta laatikko pöytään ja lisukkeet vierelle. Nauti kylmän meksikolaisen oluen kera! 

Mikon luonnehdinta:
”Tämä savuisan tulinen makaronilaatikko on lohduttava sunnuntaisapuska. Sen valmistaminen on hieman aikaa vievää, mutta ei lainkaan vaikeaa, ja ainesosien suhteillakaan ei ole aivan lopullisesti suurta merkitystä. Kunhan chilin ja savun määrä ovat kohdillaan, eikä seos jää liian kuivaksi tai liian märäksi uunissa korventamisen jälkeen, ollaan voiton puolella.
Vegeruoissa rohkea maustaminen on myös nähdäkseni suotuisaa. Vegaaniseksikin tämä on helppo muuttaa jättämällä munamaidon pois ja lisäämällä hieman tomaatin määrää kastikkeessa kuivumisen välttämiseksi. Päälle vegaanijuustoa, sivuun kaurafraichea ja avot!
Joku viisas on joskus sanonut, että parhaan meksikolaisen ruoan polte tunnetaan kahdesti ja tähän tosiaan kannattaa tähdätä kyseistä evästä valmistettaessa.” 

Megan tuomio:
”Perusasioissa on se hyvä puoli, että ne ovat lähes aina helposti muokattavissa suuntaan tai toiseen on kyseessä nyt vaikka ruokahommissa sitten liha tai sen poissaolo. Kaikenlaisissa pata-, piirakka- ja laatikkoruuissa on vielä se hyvä puoli, että niihin voi laittaa melkeinpä mitä vaan eikä ole niin justiinsa määrien kanssa lopputuloksen ollessa lähes aina maistuva. Näin myös mariachin mausteinen vegemakaronilaatikon kanssa, jossa paatuneempikaan ruokajuntti ei jää jauhelihaa kaipaamaan muiden ainesten ja hyvän maustamisen ottaessa ylilyöntiaseman.”

Mikon kokatessa soi:
Ill Nino - Revolution Revolución (2001) ja Brujeria - Brujerizmo (2000) 
"Kunnon nu-metalia ja groovea lattarivaikutteilla! Sitä paitsi molemmat albumit ehtivät juuri pyörähtää läpi ruoan valmistamisen ja uunittamisen aikana." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti