15.3.2024

Hiidenpotut

Resepti julkaistu Infernossa 8/2023

Cadaveric Incubator on sen verran intensiivistä vanhan koulukunnan grindcore-death metal -muhennosta, ettei yllätä saada pannuttajaltaan Penteleeltä vastaavanlainen helvetillinen resepti.

Ainekset:
uunivuoallinen jauhoisia pottuja
n. 180 g savustettua scamorza-juustoa tai Pirkan leppäsavujuustoa
Mozzarellaa
1 prk neutraalin makuista tomaattipohjaista pastakastiketta, jossa ei ole liian hallitsevia mausteita esimerkiksi Barilla Classico
3–4 rkl kuivattua timjamia
3–5 kpl kuivattuja kokonaisia pieniä sentin mittaisia peperoncino-chilejä tai 1–2 tl hiutaleina
mustapippuria myllystä maun mukaan
suolaa maun mukaan.
1 dl punaviiniä
0,5–1 dl oliiviöljyä

Valmistelu:
1. Kuori ja leikkaa potut noin 3–4 mm paksuisiksi siivuiksi.
2. Pilko savujuusto noin 4 x 4 x 30 mm palasiksi. Jaa pilke niin moneen osaan kuin vuokaan tulee kerroksia esimerkiksi kolmesta neljään. Revi ja jaa mozzarella vastaavalla tavalla osiin.
3. Murskaa sormin talouspaperin välissä kuivatut peperoncinot.

Kokoaminen:
1. Voitele uunivuoka n. puolikkaalla ruokalusikallisella oliiviöljyä.
2. Annostele pari kolme ruokalusikallista tomaattikastiketta vuoan pohjalle ja levitä. Peitä vuoan pohja pottuviipaleilla, mutta älä lado niitä päällekkäin.
3. Roiski oliiviöljyä, sirottele suolaa sekä timjamia ja jauha mustapippuria pottukerroksen päälle. Ripottele ensimmäinen osa savujuustosta tasaisin välein pottujen päälle ja tee sama mozzarellalle.  Roiski juustojen päälle tomaattikastiketta pari ruokalusikallista.
4. Toista seuraava kerros potuista alkaen samalla tavalla, mutta muiden mausteiden lisäksi lisää kaikki pepernocino-hiutaleet.
5. Toista loput kerrokset vastaavasti, mutta ilman peperoncinoa. Tyhjennä päällimmäiseen kerrokseen loput tomaattikastikkeesta, kaada punaviini kastikepurkkiin, sulje kannella ja huljuttele kastikkeen rippeiden kanssa. Valuta sekoitus tekeleen päälle. Lopuksi lorauta vielä päälle  oliiviöljyä ja nakkaa vuoka uuniin.
6. Paista 200 asteeessa noin tunti. Tarkista välillä haarukalla pottujen kypsyys, sillä piikkien pitää mennä helposti potuista läpi.

Tarjoile esimerkiksi salaatin ja hyvän nisuleivän kera. Juomaksi sopii hyvä punetto tai rutikuiva valkkari.

Penteleen luonnehdinta:
”Hiidenpotut syntyivät kuukauden Roomassa oleskelun aikana kutakuinkin kolmetoista vuotta sitten. Kun pitsaa ja pastaa ei jaksanut ihan joka päivä vetää, niin kehittelin tämän reseptin. Muistaakseni sen piti perustua timjamiin, jota en ollut aiemmin mihinkään sotkenut. Alun perin reseptiin kuului myös savustettu scamorza. Sitä on Suomesta joskus harvoin löytynyt eräästä liiteriksikin kutsutusta kansainvälisestä elintarvikeketjusta, mutta helpommin saatavilla oleva leppäsavujuusto korvaa sen hyvin. Kuivattuja pieniä peperoncinoja kannattaa yrittää metsästää, ja vaikka en olekaan kokeillut, niin varmaan muutkin chililaadut toimivat.
Kaikki jotka ovat Hiidenpottuja syöneet, ovat niitä myös arvostaneet. Kelpaa muuten myös meidän überkrantuille kakaroille, kun tekee niille oman setin ilman chiliä. Ainoa mikä Hiidenpotuissa voi mennä pieleen, on pottujen kypsyys. Ne eivät saa olla liian kiinteitä, jolloin ne luiskahtelevat inhottavasti hampaiden välissä eivätkä maut ole imeytyneet. Mössöksi pottuja ei kuitenkaan pidä kypsentää.”

Megan tuomio:
”Pottua tulee nykyisellään syötyä perin harvoin eikä syynä ole mikään trendikkyyden puute, näennäisen vaivalloinen ja aikaa vievä valmistus vallitsevassa hektisessä Internet-ajassa tai mikään muu vastaava hömpötys. Asia pitää ehdottomasti korjata, taipuuhan tuo maamukula vaikka mihin muuhunkin kuin keitettäväksi tai rasvassa paistettavaksi.
Hyvästä lajikkeesta ja riittävällä voilla, suolalla ja rasvaisella maidolla varustettu pottumuussihan ei välttämättä kaveria kylkeen edes tarvitse ja samaa voi sanoa myös Hiidenpotuista. Makua on sen verran montaa erilaista joskin toisiaan mainiosti tukevina, että niin suulle kuin aivoille riittää pitkään ihmeteltävää herkullisen savun tuoksun ja maun toimiessa kruununa. Yhdistettynä yksinkertaiseen valmistukseen tämä on aina hyvän reseptin merkki.”

Penteleen kokatessa soi:
Carcass - Reek of Putrefaction (1988)
”Pottua pöytään ja mätää lihaa levylautaselle!”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti