24.1.2020

Vegaaniset chipotle-härkis tortillat ja pahan mielen kastike

Resepti julkaistu Infernossa 9/2018.

Radienin tumman musta jurnutus on sen verran ankaraa ja painavaa tavaraa, että sen kitaristi ja el chefe Felipekin kaipaa joskus vähän väriä ja potkua elämään.

Tarpeet:

Tortillat

200 g vegaanista margariinia
n. 9 dl vehnäjauhoja
muutama ripaus suolaa
n. 1-1½ dl vettä

1. Nypi margariini jauhoihin ja lisää suola. Lisää vettä hiljalleen ja vaivaa kunnes taikina on pitsapohjataikinan kaltainen.
2. Taikina pyöritellään pötköksi, leikataan kahdeksaan osaan ja kaulitaan ohuiksi letuiksi. Paistetaan pannulla molemmin puolin kullanruskeaksi.

Itse tehdyt tortillat ovat aina parempia, mutta saahan kaupasta toki jotain korvikkeitakin.

Tarpeet:

Guacamole

1 iso kypsä avokado
2 tomaattia
1 limen mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta korianteria

Tee näin:
1. Möyhennä avokado kulhossa haarukalla paloiksi pilkottujen tomaattien, suolan, mustapippurin, öljyn ja limen kanssa. Lopuksi lisätään korianteri silputtuna.

Tarpeet:

Chipotle-Härkis

2 yksikyntistä valkosipulia
purkki La Costeña chipotlea
purkki 380 g kidneypapuja
iso sipuli
suippopaprika
300 g säilykemaissia
1 pkt maustamatonta Härkistä
tuoretta korianteria
suolaa
½ tl juustokuminaa

Tee näin:
1. Kuullota pienessä kattilassa valkosipuli kuumassa öljyssä parin pilkotun chipotlen kanssa. Lisää kidneypavut ja anna muhia tovi miedolla lämmöllä. Jauha lopuksi karkeaksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella.
2. Pilko sipuli ja suippopaprika isohkoiksi paloiksi, paahda öljyn kanssa kovalla lämmöllä pannulla ja mausta suolalla. Lisää maissit samalle pannulle loppuvaiheessa.
3. Pilko toiselle pannulle kuuman öljyn sekaan valkosipuli, reilusti pilkottua chipotlea, Härkis ja lisää hyppysellinen suolaa sekä juustokumina. Paista kevyesti. Jos paistos meinaa kuivua, lisää tilkka vettä tai öljyä. Lisää sekaan lopuksi silputtua tuoretta korianteria.

Tarpeet:

Pahan mielen kastike

1 habanero, tulisuus 10 tai enemmän
4 keskivahvaa chiliä, tulisuus 5-8
2 tl omenaviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl ruskeaa ruokosokeria
puolikas yksikyntinen valkosipuli
puolikkaan limen mehu
½ dl oliiviöljyä

Tee näin:
1. Muussaa ainekset tahnaksi. Sauvasekoitin käy myös paremman puutteessa.

Käytä kotimaisia ja laadukkaita chilejä esimerkiksi Salolaisen Heinän Puutarhan tuotteita, joita saa nykyisin hyvin varustetuista kaupoista. Maku ja tulisuus ovat ihan eri luokkaa kuin perus tuontichileissä!

Aterian valmistus

1. Pinoa aineksia letulle oman maun mukaan ja kuorruta Pahan mielen kastikkeella, jota voi hieraista myös limakalvoille tunnelman maksimoimiseksi.
2. Kääri lettu rullalle tai taskuksi ja nauti!

Ruoka suositellaan nautittavaksi pimeässä hyvän ja tehokkaan äänentoiston kera. Juomaksi kylmää meksikolaista olutta tai chileläistä punaviiniä.

Felipen luonnehdinta:
”Tortillat toimivat isommalla ja pienemmälläkin porukalla ja jokainen voi koostaa annoksensa fiiliksen mukaan. Tulisella kastikkeella saa hyvin hien pintaan eikä tunnelma pääse muuttumaan turhan hilpeäksi.”

Megan tuomio:
”Malliesimerkki ruuasta, josta saa entistä maistuvamman olematta laiska, valitsemalla laatua ja tekemällä ainesosia itse hyllytavaran sijasta. Näyttää alkuun työläämmältä kuin todellisuudessa onkaan, mutta apukokillekin voi tarjota hommia, jos nälkä on oikein kova. Tulta ja tappuraa löytyy kyllä riittävästi eli näitä chilimääriä voi suositella vain todellisille asianharrastajille ja rautavatsoille. Eikä vaadi kummoistakaan temppua muuttaa lihaversioksi, jos Härkis epäilyttää liiaksi.”

Felipen kokatessa soi:
The Angelic Process - Weighing Souls with Sand (2007)
”Levyn epätoivoinen ja melankolinen tunnelma täydentää tulisen ruoan aiheuttamaa sisäistä kipua.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti