22.1.2020

All for metal and meal

Resepti julkaistu Infernossa 7/2018.

Suora tie Doron sydämeen käy tunnetusti metallilla, mutta kuinka toimii kiertotie ruuan kanssa? Tilaisuuden järjestyessä tätä oli kokeiltava myös kasvissyöjille sopivalla ja kesäisen kepeällä kolmen ruokalajin makuja menneestä ja nykyisestä maailmasta -aterialla.

Tarpeet:
Mausteinen bataatti-kookossosekeitto
500 g bataattia
pari porkkanaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
tuore chiliä suun kestävyyden mukaan 
ruokaöljyä paistamiseen
2 tl punaista thai-currytahnaa
5 dl kasvislientä
2 dl kookoskermaa tai maitoa
1 limen mehu
tuoretta korianteria

Tee näin:
1. Kuutioi kuorittu bataatti ja porkkana sekä silppua chili ja kuorittu inkivääri.
2. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota chiliä, inkivääriä ja currytahnaa parisen minuuttia. Lisää porkkana ja bataatti ja jatka kuullottamista vielä hetken ajan.
3. Lisää kasvisliemi, kiehauta ja anna porista keskilämmöllä n. 20 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poista kattila liedeltä ja soseuta soppa täysin sileäksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna keittoa tarvittaessa. Lisää halutessasi myös hieman vettä tai lientä, jos keitto on mielestäsi liian paksua.
4. Purista limen mehu joukkoon juuri ennen tarjoilua ja heittele päälle vielä korianterisilppua kunkin annoksen päälle.

Lämmin pohjoisafrikkalainen Couscous-salaatti

Tarpeet:
kasvisliemikuutio
1 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
1 rkl hunajaa
200 g Couscousia
1 sipuli
1 rkl Ras el Hanoutia
1 rkl Garam Masalaa
paketti Nyhtökauraa joko inkivääri tai Nude.
50 g taateleita
50 g kuivattuja aprikooseja
kourallinen lehtikaalia
kourallinen tuoretta minttua ja korianteria
100 g kikherneitä
oliiviöljyä

Tee näin:
1. Keitä vettä Couscous-ohjeen mukainen määrä ja sekoita kiehuvaan veteen liemikuutio, kurkuma, paprikajauhe ja hunaja. Lisää joukkoon Couscous ja iso loraus oliiviöljyä. Sekoita, nosta levyltä ja anna hautua kannen alla reilu viisi minuuttia.
2. Kuullota pilkottu sipuli öljyssä paistinpannulla ja mausta Garam Masala sekä Ras al Hanout -mausteilla. Lisää joukkoon Nyhtökaura ja sekoita. Nosta lämpötilaa ja jatka paistamista parisen minuuttia. Pilko tällä aikaa taatelit ja aprikoosit pienemmäksi ja hienonna lehtikaali sekä yrtit.
3. Sekoita salaattikulhossa kaikki aineet keskenään ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Mustikkarahka

Tarpeet:
500 g maustamatonta maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
parisen desiä mustikoita

Tee näin:
1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan ja marjojen kanssa. Makealle persot voivat lisätä sekaan (vanilja)sokeria. Myös mansikoita tai niiden metsäisiä serkkujaan vadelmista puhumattakaan voi käyttää mustikoiden sijasta.


Doron vuodesta -80 alkanut musiikillinen ura Snakebitestä Warlockin kautta sooloartistiksi on dokumentoitu lukuisten julkaisujen myötä hyvin, mutta kuinka sinusta oikein tuli kasvisyöjä?
– Nuorena tyttönä rakastin kokista ja ranskalaisia sekä tietenkin currywurstia, mutta vasta joskus vuoden 2007 tienoilla rupesin tosissani kasvissyöjäksi. Olin lupautunut osallistumaan PETAn (People for the Ethical Treatment of Animals) kampanjaan malliksi ja halusin tuoda esille turkisten turhuuden ja turkistarhauksen vastustamisen. Mutta he huomauttivat minua siitä, kuinka pukeudun aina nahkaan ja kuinka se on yhtä julmaa eläinten hyväksikäyttöä kuin turkiksetkin.
– Aloin pohtia asiaa, tutustuin aiheeseen paremmin ja päätin, että nyt loppuu eläinten satuttaminen. Tuolloin ryhdyin myös noudattamaan tarkemmin vegetaarista ruokavaliota, jota aiemmin olin kokeillut vain satunnaisesti.
– Periaatteessa yritän välttää kaikkia eläinperäisiä tuotteita eli syödä vegaanisesti, mutta käytännössä tästä joutuu aina joskus joustamaan. Tällaista monet kovan linjan vegaanit pitävät jopa pahempana kuin lihansyöntiä, mutta kiertueilla moinen ei aina ikävä kyllä ole mahdollista, sillä esimerkiksi Etelä-Amerikassa tuntuu, että tarjolla ei muuta olekaan kuin pelkkää lihaa. Onneksi muuten currywurstia on nykyään olemassa myös vegaanisena ja se on aika hyvää! Etenkin kun laittaa riittävästi currya ja ketsuppia, Doro naurahtaa.

Maistuuko sinulle saksalaisten väitetty suosikkiruoka eli hapankaali?
– En oikein tiedä miksi se liitetään saksalaisiin enkä itse ole syönyt sitä kovinkaan montaa kertaa. Se taitaa olla enemmänkin tiettyjen Saksan alueiden ja vanhemman väen juttu, äitini osaisi taatusti valmistaa oikeaoppista hapankaalia.

Oletko huomannut, että nykyisellä ruokavaliollasi olisi ollut jotain merkittäviä terveysvaikutuksia?
– Eipä oikeastaan, mutta joudun vain olemaan entistä tarkemmin koska, mitä ja kuinka paljon milloinkin syön. Ennen keikkaa yritän syödä viimeistään 4-5 tuntia aiemmin ja tämän jälkeen korkeintaan jotain pientä ja kevyttä naposteltavaa. Ja koska treenaan paljon, täytyy hiilihydraattien suhteen olla myös tarkkana.

Pysyykö kapustat ja veitset yhtä hyvin kädessäsi kuin mikrofoni?
– Minun täytyy nyt tunnustaa, että en osaa juurikaan laittaa ruokaa. Rakastan kyllä hyvää syömistä, mutta muutaman aikoinaan koulussa käydyn kokkauskurssin jälkeen minulla ei ole ollut musiikin takia yksinkertaisesti aikaa paneutua siihen. Tähän liittyen mieleeni muistuu tarina, kun halusin kerran valmistaa aterian silloiselle managerilleni hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Päädyin leipomaan neljä kakkua vain ollakseni täysin varma, että edes yksi niistä onnistuisi siedettävästi.

Mikä muuten mahtaa olla lempiruokasi?
– Pidän yksinkertaisesta ruuasta, joten valintani on pasta perinteisellä italialaisella Marinara-kastikkeella sekä joku hyvä salaatti kylkeen, vaikka eihän pastaruuat linjoja ajatellen hyväksi olekaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti