31.1.2020

Masalan dösä

Resepti julkaistu Infernossa 9/2019.

Siinä missä Nuclear Holocausto Vengeance olisi läsnä keittiössä ainoastaan Beherit- ja muissa pimeyden yhteyksissä keitellen todennäköisesti vastasyntyneen poikalapsen kylkiluusoppaa, kokkaa Marko Laiho arjessa intialaista kasvisruokaa meksikolaisella vivahteella.

Tarpeet:
4 kpl Old El Paso Soft Taco Boat
5 perunaa
2 keltasipulia
1 tomaatti
1 chili
1 dl pakasteherneitä
2 rkl ruokaöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl Garam Masala -mausteseosta
1 tl kurkumaa

Tee näin:
1. Laita perunat kiehumaan ja kuumenna pannulla öljy, jeera ja sinapinsiemenet
2. Pilko pari sipulia ja iso tomaatti. Heitä pannulle ja kuullota muutama minuutti keskilämmöllä 
3. Lisää sulatetut pakasteherneet pannulle muiden ainesten joukkoon 
4. Mausta seos pilkotulla vihreällä tai punaisella chilillä, hienonnetulla valkosipulilla, inkiväärijauheella, Garam Masala sekoituksella sekä kurkumalla. Sekoita hyvin ja paistele pari minuuttia 
5. Lisää pannulle kypsäksi keitetyt murskatut perunat ja mausta koko hässäkkä vielä mustapippurilla, sopivalla määrällä suolaa ja sitruunamehulla
6. Lämmitä taco-veneitä ja täytä ne juuri valmistamallasi Aloo Masala -seoksella

Markon luonnehdinta:
”Alkuperäinen Masala Dosa on eteläintialainen (perunalla) täytetty lettu ja siellä maailmankolkassa erittäin suosittu aamu- ja välipala. Itse puraisin dosaa ensimmäisen kerran Bangkokissa maailmanlopun krapulatiloissa: ruokaa ei tehnyt mieli, mutta jotain piti saada syödyksi. "Sir, excellent choice" – Todellakin!
Mieletön määrä on tullut vedettyä erilaisia dosa-settejä sen jälkeen, joista pisimmät letut ovat olleet metrin mittaisia. Erikoisuuksina mainittakoon joskus intialaisella hotelliaamiaisella tarjoiltavat Live Dosa -näytökset - päät räjähtelee! Vähän harmittaa, ettei Dosa ole ikinä löytänyt tänne sohjolaan, koska käytännössä kaikki täällä toimivat nepalilaiset ja intialaiset ravintolat keskittyvät pohjoisintialaiseen keittiöön. 
Autenttisen Dosa-lettutaikinan tekeminen vaatii jo enempi aikaa ja taikuutta sekä paistamiseen keskivertoa isomman pannun. Tässä Aasia-Meksiko-fuusiokeittiökikkailussa letun sijasta täyte nautitaan pehmeästä Taco-veneestä. Helppoa ja loput perunat nautitaan aina paistettuina.”

Megan tuomio:
”Kokkauksessa parasta on se, että sen ei useinkaan tarvitse olla kovinkaan eksaktia ohjeiden suhteen ja reseptit on tehty muokattaviksi. Perinteitä on turha kunnioittaa viimeiseen pisaraan saakka, sillä ne elävät, nykyaikaistuvat ja sekoittuvat maailman makuihin. Ja aivan vastaavasti eksoottisimmatkin makuelämykset voidaan tarpeen tullen muokata paremmin suomalaiseen suuhun sopivaksi valmistuksen helppous mukaan lukien.
Intialaiseen keittiöön on luotu palstan historiassa ohut raapaisu ja Masalan Dösä täydentää sitä mukavasti. Lähtökohtaisesti se ei ole kaikista tulisin ja voimakasmakuisin, joten se sopiikin enemmän kuin hyvin aloittelijoiden naposteltavaksi.”

Markon kokatessa soi:
Massive Attack – Antistar-biisi levyltä 100th Window
”Makumuistoina jossain random-nettikahvilassa poltettu CD-R, Panthip Plazalta ostettu kannettava CD-soitin, Khaosan Roadin myyntikojulta tingityt paristokäyttöiset kaiuttimet sekä oman bungalowin terassilla nautittu Masala Dosa take away.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti