9.12.2020

Kurpitsankaivertajan viimeinen fantasia

Resepti julkaistu Infernossa 9/2020.

Surut-yhtyeen rumpali Mika Salminen ei ruokaa laittaessa murehdi, vaan hyödyntää vallitsevan vuodenajan kasvisperäisiä raaka-aineita ja värejä. Mustat vaikutteet hiipivät kuitenkin musiikin lisäksi myös soppaansa.

Aineet:
800 g hokkaido- tai myskikurpitsaa 
1 luomu kasvisliemikuutio
2 kynttä valkosipulia
5 kynttä mustaa valkosipulia
2 shalottisipulia hienonnettuna
3 rkl luomu extra virgin oil oliiviöljyä
1 rkl Akamiso tummaa misotahnaa
1 dl Oatly iMat kaurakermaa
mustapippuria maustamiseen
1 l tuoreita suppilovahveroita
paahdettua nori-levää suikaleina
4 rkl luomu kurpitsansiemeniä
cayennepippuria
lehtipersiljaa

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Halkaise kurpitsat, kaavi siemenet pois ja leikkaa puolikuun muotoisia paloja. Sivele kurpitsan palaset oliiviöljyllä ja paahda uunissa kypsiksi eli kunnes ovat kauniin ruskistuneita. Irroita kuori kurpitsoista.
2. Lorauta laakeaan kattilaan oliiviöljyä, heitä mukaan hienonnetut sipulit sekä valkosipulit ja freesaa pehmeiksi. Lisää kattilaan kurpitsat, liemikuutio ja peitä vedellä. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kaurakerma.
3. Laita misotahna kulhoon ja lisää muutama ruokalusikka lämmintä vettä. Sekoita vispilällä tasaiseksi.
4. Surauta keitto samettisen pehmeäksi sauvasekoittimella. Kaada keiton joukkoon misoliemi ja sekoita. Mausta keitto vastarouhitulla mustapippurilla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
5. Hienonna persilja. Paahda kurpitsansiemenet paistinpannulla, mausta suolalla ja cayennepippurilla. Laita siemenet jäähtymään.
6. Lisää suppilovahverot kuivalle, kuumalle pannulle. Anna paistua kunnes sienistä on irronnut riittävästi nestettä. Lisää oliiviöljyä ja paista sienet mahdollisimman rapeiksi.
7. Annostele keitot lautasille. Asettele annosten päälle suppilovahveroita, kurpitsansiemeniä, paahdettua merilevää ja hienonnettua persiljaa. Viimeistele loraukselle oliiviöljyä. Keitto on parhaimmillaan tarjoiltuna uunituoreiden täysjyväsämpylöiden tai siemennäkkärin kera.

Mikan luonnehdinta:
”Tässä reseptissä ei leikitä. Parrasvaloihin nousee lokakuun sesongin kiistaton kasvikunnan kuningatar kurpitsa. Heavy metalia ruokaan saadaan rapeista suppilovahveroista ja tummanpuhuvaa rock-asennetta fermentoiduista mustasta valkosipulista ja misotahnasta. Keitto on omiaan lokakuun pimeneviin syysiltoihin.”

Megan tuomio:
”Ruokaa laittaessa pitäisi entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitkä raaka-aineet ovat juuri sillä hetkellä parhaimmillaan sekä yhdistää ennakkoluulottomammin maailman eri keittiöiden makuihin. Kuluneen vuoden aikana on sosesoppia tullut harrastettua entistä enemmän ja tähän jatkumoon kurpitsa sopii pohjaksi paremmin kuin hyvin. Maku on siinäkin sen verran hyvä jo pohjimmiltaan, että laiskana tai tarkan markan henkilönä reseptin ”päällykset” voi jättää jopa kokonaan poiskin, vaikka niistä jokainen omana pikanttina aromikruununa toimiikin. 
Sopan nauttimisen jälkeen fiilis on sen verran hyvä että riemukas, että John Carpenterin hyytävien pimputuksien jälkeen tekee mieli vielä nauttia jälkiruokana Helloweenin Keeper of the Seven Keys -saagan kaksi ensimmäistä osaa sekä paria vuotta aiemmin ilmestyneen, mutta vähemmälle huomiolle jääneen amerikkalaisen Halloweenin Don’t Metal with Evil.”

Mikan kokatessa soi:
John Carpenter - Halloween (Original Motion Picture Soundtrack) (1979)
”Soundtrack, joka sopii täydellisesti kurpitsateemaan, syviin makuihin ja syksyyn.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti