4.1.2024

Calevan Charmer

Resepti julkaistu Infernossa 4/2023

Harmerin rivakka ja väkivaltainen myllytys jauhaisi hienoksi vaikka pienet kivet, mutta kitaristinsa Ville Luosa tyytyy kotonaan silppuamaan kaalia pannulle. Hyvä ja halpa tähän päivään tuunattu ruokaklassikko onkin mannaa uunista.

Ainekset:
1 kg valkokaalia
iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
15 cm purjoa
2 dl riisiä
Härkistä tai nyhtökauraa
0,5 dl tummaa siirappia
5 dl kasvislientä
2 dl kaurakermaa
rypsiöljyä
suolaa
pippuria
meiramia
puolukkahilloa

1. Kuullota ensin pilkotut sipulit ja purjo öljyssä paistinpannulla ja lisää paloiteltu Härkis joukkoon. Kaada valmis paistos isoon voideltuun vuokaan.
2. Keitä riisi ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Lisää pannulle reilusti öljyä, sekoita siirappi silputun kaalin joukkoon ja paista pehmeäksi n. 10 minuuttia.
4. Lisää vuokaan paistettu kaali, riisi, mausteet, kerma sekä kasvisliemi. Sekoita hyvin.
5. Paista uunin keskitasolla tunnin ajan ja sekoita puolessa välissä.
6. Anna vetäytyä hetki ja tarjoile puolukkahillon kanssa.

Villen luonnehdinta:
”Klassikkoruoan vegaaninen versio, jota joko rakastaa tai vihaa. Tätä tulee tehtyä viikonloppuisin ja siitä riittää yleensä pitkälle seuraavaan viikkoon.”

Megan tuomio:
”Kaaliloora on kaikessa iänikuisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan sen sortin klassikko, että siitä tulee muistuttaa myös tulevia sukupolvia. Eikä pahaa tee muistuttaa vähän varttuneempiakaan tästä reseptistä, onhan kyseessä halpa, terveellinen ja ravitseva eväs. Kaalin hyvä puoli kun on se, että sitä saa kotimaisena ympäri vuoden huokeaan tai vieläkin mitättömämpään hintaan eikä muutkaan tykötarpeet lompakkoa liikaa kevennä. Sipulissa ja etenkään mausteissa ei pidä säästämän, sillä kaali imee niitä itseensä aika lailla siinä missä pottukin. Siirappi tuo viimeisen silauksen makeudellaan tähän settiin, mutta puolukat voi hyvin passata. 
Itsehän suosikin riisin sijasta rikottuja ohrasuurimoita, ovathan ne maukkaampia ja parempia kuin valkoinen mössö. Jos ajatus tuntuu liian hurjalta, nykyään myydään myös valmista riisi-ohra-seosta, joka varmasti on kokeilemisen arvoista.”

Villen kokatessa soi:
Sick Urge - Finland Means Murder (2022)
”Ruoan ollessa uunissa ehtii hyvin vielä kuunnella Sick Urgen perään Iron Maidenin Somewhere in Timen (1986) ja haaveilla kesästä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti