29.1.2020

Ali Nazik kebab

Resepti julkaistu Infernossa 5/2019.

Saturnal Recordsin ja Kyy-yhtyeen pääjehu G.K. opastaa suomalaisia turkkilaisen keittiön saloihin. Sielläkään kaikki ei aina ole siltä miltä päältä voi näyttää tai kuulostaa.


Tarpeet:

Munakoisopyree:
4 keskikokoista munakoisoa
500 g turkkilaista jugurttia
2 valkosipulin kynttä
suolaa ja mustapippuria

Liha:
450 g lampaan lihaa (tai mitä tahansa lihaa)
sipuli
1 rkl tomaattipyreetä
chilitahnaa tai rouhetta
oliiviöljyä
vettä
suolaa ja mustapippuria

Paahdetut kasvikset:
3 tomaattia
vihreä, keltainen ja punainen paprika
sipuli
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria


Tee näin:

1. Paahda munakoisoja keskilämmöllä pannulla n. 15-20 minuuttia aina välillä käännellen niin, että pinta tummuu mahdollisimman tasaisesti ja hedelmäliha pehmenee. Nosta munakoisot pois pannulta ja anna niiden jäähtyä lävikössä. Kuori pois palanut pintakerros ja anna nesteiden valua tarpeen tullen kevyesti puristaen.
2. Paloittele munakoisot, heitä kulhoon yhdessä silvottujen valkosipulien kanssa, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja sekoita huolellisesti. Jos haluat tehdä tämän työvaiheen jo edellisenä päivänä, lisää sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja laita kulho jääkaappiin kelmulla peitettynä.
3. Pilko sipuli, tomaatit ja paprikat sopivan kokoisiksi paloiksi uunipellille, ripottele päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan. Sekoita hyvin. Paahda 180 asteisessa uunissa puolisen tuntia.
4. Pilko lammas mukavankokoisiksi paloiksi. Kuullota pilkotut sipulit pannulla pehmeiksi ja heitä sekaan lihanpalat. Käristä noin viiden minuutin ajan välillä sekoittaen, lisää chilitahna/rouhe, tomaattipyre, suola, mustapippuri ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Vähennä lämpöä, lisää pari ruokalusikallista vettä ja anna hautua kannen alla n. 20 minuuttia, kunnes lammas on pehmeätä.
5. Juuri ennen tarjoilua lämmitä miedolla lämmöllä pannussa munakoisopyree ja sammuta liesi. Lisää sekaan jugurtti ja sekoita hyvin.
6. Kasaa annos laittamalla pyree alimmaiseksi, päälle lihat ja ympärille paahdetut kasvikset. Oikein nälkäiset voivat keittää riisiä lisukkeeksi, mutta ilmankin pärjää hyvin. Hienostelijat voivat vielä koristella komeuden persilijasilpulla.

G.K.:n luonnehdinta:
”Pidän monista eri maiden keittiöiden ruokalajeista, mutta Ali Nazik Kebab valikoitui tähän pääasiassa siksi, että suomalaiset eivät juurikaan tiedä turkkilaisesta keittiöstä muuta kuin perinteisen kebabin.”

Megan tuomio:
”Heavy Cooking Clubin historiassa kebabia on laitettu niin valmiista lihasta, seitanista kuin itse alusta alkaen lihasta valmistaen. Tässä yksi hyvä tapa lisää, joka tosiaan poikkeaa suomalaisille tutusta versiosta aika lailla, mikä ei tee sitä yhtään huonompaa, vain erilaista.
Yksinkertainen annos yksinkertaisilla mutta herkullisilla mauilla, joita on helppoa terästää lisää mikäli suu niin vaatii. Kokkaaminen kannattaa aina!”

G.K.:n kokatessa soi:
The Murder Junkies & GG Allin tai Antiseen – koko tuotanto
”Kokkaaminen on yksi niitä asioita, jolloin voin eristäytyä koko maailmasta ja ihmiskunnasta. Näistä yksinäisyyden hetkistä onkin helppo nauttia suuresti kuuntelemalla nihilististä punkkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti