26.3.2023

Lihapiirakka juustolla mukaan, kiitos

 Resepti julkaistu Infernossa 10/2022.

Kaikkihan tietävät, mitä epäkuolleet syövät päivälliseksi, lounaaksi, aamiaisella ja brunssilla. Vaan mikäpä maistuu pörinäporukka Zombie Eaterin basisti-Saulille?

Ainekset:

Taikina:
3 dl täysmaitoa
25 g eli puolikas paketti tuorehiivaa
reilu loraus öljyä
1 tl suolaa
2 rkl fariinisokeria
7 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 dl puuroriisiä
1 lihaliemikuutio
1 sipuli
400 g paketti sikanautajauhelihaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sinappia
1 tl fariinisokeria
1 tl suolaa
kunnolla mustapippuria
Cheddar-juustosiivuja

Paistamiseen litra rypsiöljyä.

1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää loput taikinan ainekset ja vaivaa käsin kimmoisaksi. Jätä tunniksi kohoamaan.
2. Laita puuroriisi keittymään 15 minuutiksi lihaliemikuutiolla maustettuun veteen.
3. Silppua sipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Nosta sipulit sivuun ja paista jauheliha kuumalla pannulla rapeaksi muruksi.
4. Huuhtele valmis riisi kunnolla kylmällä vedellä ja kaada vedet pois. Sekoita kaikki täyteainekset riisikattilassa paitsi cheddar-juusto.
5. Kauli kohonnut taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta noin avonaisen käden kokoisia ympyröitä, apuna kannattaa käyttää ohutreunaista kulhoa tai lautasta. Siirrä valmiit taikinaympyrät odottamaan täytettä. Kauli yli jäänyt taikina uudelleen levyksi ja väsää lisää ympyröitä.
6. Laita pari ruokalusikallista täytettä ympyränlättyjen keskelle ja aseta päälle taitettu cheddar-juustosiivu.
7. Taita täytetyt taikinaympyrät kiinni puoliympyrän muotoisiksi piirakoiksi. Painele saumakohta kostutetuilla sormilla tai haarukalla tiiviiksi. Jos piirakka kovasti pullottaa, painele sisällä olevaa täytettä kevyesti tasaisemmaksi. Pistele haarukalla täytteen kohdalle reikiä, jotta ilma pääsee ulos paiston aikana.
8. Jätä täytetyt piirakat kohoamaan liinan alle ja lämmitä paistoöljy kattilassa. 175 astetta on hyvä paistolämpötila. Lämpömittarista on paljon apua tässä hommassa.
9. Kun öljy on sopivan kuumaa, laske piirakka kattilaan lastalla tai paistokauhalla. Jos tuuri käy, kattilaan mahtuu kaksi puoliympyräpiirakkaa kerralla. Paista sopivan näköinen pinta molemmin puolin ja nosta leivin- tai talouspaperin päälle jäähtymään.
10. Nauti valmiista piirakasta lämpimänä tai kylmänä. Oleelliset mausteet ovat valmiina sisällä, tähän ei kuulu laittaa mitään muuta.

Saulin luonnehdinta:
”Vakioannos nakkikioskilla, jolla kruunataan onnistunut keikkailtama. Tämä kotitekoinen versio on kätevä, koska kaikki tarvittavat mausteet ovat valmiiksi sisällä ja piirakan voi nauttia ilman kosteita iltapuhteita tai jonokärhämöitä. Toisaalta tämä pitää itse paistaa. Hyvän lihapiirakan eteen on siis nähtävä vaivaa joko keittiössä tai kapakassa.”

Megan tuomio:
”Lihapiirakka, tuo yksi ihmiskunnan hienoimmista eväskeksinnöistä, jonka rinnalla kaikenlaiset etniset grilliannoksetkin kalpenevat. Hyvän piirakan tunnistaa siitä, että se maistuu parhaimmalta sellaisenaan kylmänä, mutta jonka voi myös aivan hyvin lämmittää ja täyttää haluamallaan tavalla.
Tärkeintä lihapiirakan varsinaisessa täytteessä on sopiva kosteus ja maukkaus, jonka tärkein mauste on pippuri. Kuoren pitää olla kylmänä nautittuna sopivan rapea sekä hivenen makea eikä liian rasvainen, paras lämmitysmetodi on ehdottomasti höyrytys. Useimmissa katoavaa kansanperinnettä edustavissa nakkifakiirien kopeissa myydään vallan kelvollisia versioita, mutta näemmä kotioloissakin päästään erinomaiseen lopputulokseen suhteellisen vähäisellä vaivalla. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla tehdä itse eikä esimerkiksi tyytyä paistopisteiden tarjontaan puhumattakaan kylmäaltaiden valmiiksi pakatuista pussukoista.”

Saulin kokatessa soi:
Bongzilla - Ihan sama mikä albumi
”Saundit uppoavat täydellisesti rasvakattilaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti