Resepti julkaistu Infernossa 10/2024
Siinä missä Acid teki tutuksi belgialaista speed metalia jo 80-luvun alkupuoliskolla, oma osansa kotimaiseen skeneen toi Dethrone kahdella levyllään hiukan myöhemmin. Nyt laulaja-kitaristi Niko esittelee länsieurooppalaisen liittovaltion ruokakulttuuria musiikin sijaan. Saataisiinko nykyisin kahteen leiriin jakautuneilta vastapuolilta vastine?
Aineet:
salsa:
1 sipuli
1 vihreä paprika
3 tomaattia
1 rkl etikkaa
1 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyreetä
korianteria
maun mukaan tuoretta chiliä
currymajoneesi:
majoneesia
currya kuivamausteena maun mukaan
juustoraastetta
vapaavalintainen leipä ja makkara
1. Kuori tomaatit ja poista siemenet. Kuoret lähtevät helposti, kun tekee niihin ohuet ristiviillot ja kalttaa eli kiehauttaa ne nopeasti 15 sekunnin ajan.
2. Silvo sipuli, paprika ja tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Heitä perään juustokumina ja tomaattipyree, etikka sekä tuoretta korianteria. Limen mehua voi myös lisätä niin halutessaan.
3. Leikkaa leivästä kuoret pois niin, että syntyy laatta. Voitele ne currymajoneesilla, joka tehdään sekoittamalla majoneesiin currymaustetta.
4. Levitä leivän päälle salsaa ja päälle makkara tai kaksi. Päälle juustoraastetta ja 200-asteiseen uuniin, kunnes juusto on sulanut.
Nikon luonnehdinta:
”Belgialaisen jättihodarin eli Mitrailletten juju on currymajoneesin ja hapokkaan itsetehdyn salsan yhdistelmä. Reseptistä saa helposti vegen käyttämällä makkarana vaikkapa Vegemin chorizoa ja täysin vegaanisen käyttämällä sopivaa juustoa ja majoneesia.
Leivän voi valita maun mukaan, mutta itse otan muhkean maalaisleivän ja keikkaan siitä kaikki kuoret pois. Makkaraksi esimerkiksi superrasvainen Krakovan makkara tai joku muu mausteinen (vege)kyrsä.”
Megan tuomio:
”Perinteinen hot dog, jota ei tule luulla samaksi asiaksi mitä nokialainen kuuma koira eli sokerimunkin sisään tungettu höyrymakkara on, ei sellaisenaan ole edes maultaan kummoinenkaan eväs. Mutta heti kun fyllinkeihin satsaa vähänkään enemmän, muuttuu kaikki olennaisesti on kyseessä sitten chili dog tai DIY-salsaan panostava mitraillette. Eikä valmistamisen vaiva edes kasva mitenkään ylitsepääsemättömäksi.
Mehukkuutta ja makuahan tästä löytyy riittämiin ja osoittaa myös sen, että kyseessä ei ole pelkkä kesäruoka, vaan sopii arkeen ja juhlaan vaikka näin syksysinkin.”
Nikon kokatessa soi:
Mastodon - Leviathan (2004)
”Raju musa sopii ruoan makuun, ja vaikka ruoka ei progea olekaan, on siinä selvä twisti salsan ja curryn välillä. Lisäksi hyvän makkaran hakeminen on vähän kuin valkoista valasta kalastaisi. Kun hyvä lopulta löytyy, täytyy se harppunoida pikaisesti."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti