26.3.2023

Rässimiehen ei ressiä aiheuttava burgundinpata

 Resepti julkaistu Infernossa 9/2022.

Ceaseless Tormentin laulaja-kitaristi Sebastian Fredriksson mättää pataan niin lavalla kuin keittiössä, onhan hänellä kokemusta molemmista hommista yli kymmenen vuoden ajalta. Burgundinpataansa laittamalla ei voi kuin voittaa mustan kuolon kopatessa päähän korkeintaan ylensyönnin johdosta.

Ainekset:

n. 800 g rasvaista naudanlihaa kuten niskaa, etuselkää tai entrecoteta
2 sipulia
4 porkkanaa
1 pullo halpaa punaviiniä mielellään Burgundin alueelta
2 laakerinlehteä
1-2 rkl lihafondia maun mukaan
1-2 valkosipulinkynttä
4-5 oksaa tuoretta timjamia
pala piparjuurta
oliiviöljyä
pippuria
suolaa

1. Leikkaa lihapalasta kalvot pois tarvittaessa ja kuutioi noin kolmen sentin kokoisiksi paloiksi. Isommat palat tarvitsevat pidemmän kypsennysajan, mutta tärkeintä on, että palat ovat melko saman kokoisia.
2. Laita oliiviöljyä kuumenemaan kattilaan tai pataan. Mausta liha suolalla sekä pippurilla, ruskista lihat useammassa erässä ja siirrä sivuun. Kuutioi sipulit noin sentin kokoisiksi paloiksi ja kuulotta ne oliiviöljyssä samassa astiassa missä lihat. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet sekä timjaminoksat ja kaada punaviini päälle. Kiehauta ja lisää lihat, fondi sekä laakerinlehdet.
3. Anna hautua hiljalleen noin 2-3 tuntia kannen alla välillä sekoittaen kunnes liha hajoaa haarukalla. Tämä ruoka vain paranee mitä pidempää sen antaa muhia. Lisää tarvittaessa nestettä ja kuori lusikalla pinnalta ylimääräinen rasva pois. Tarkista suolan sekä pippurin määrä ennen tarjoilua.
4. Kuori ja paloittele porkkanat haluamasi kokoon, isommat palat tarvitsevat taas pidemmän kypsymisajan. Jos haluat porkkanoihin purutuntumaa, hauduta niitä noin 30-60 minuuttia. Toki nämä voi lisätä myös heti alussa, koska ihmiskunta ei ole vielä keksinyt mitään parempaa kuin punaviinissä ja lihaliemessä ylikypsäksi haudutetut porkkanat.

Ripottele tuoreita yrttejä päälle ja tarjoile keitettyjen perunoiden tai piparjuurella maustetun perunamuusiin kera. Ruoanlaittojuomaksi kannattaa varata tietenkin toinen pullo punaviiniä.

Sebastianin luonnehdinta:
”Pelkistetty versio klassisesta ranskalaisesta pataruoasta, joka valmistuu lähes itsekseen suurempia vahtimatta. Burgundinpata tarjoaa hieman luksusta arkeen ja sopii erinomaisesti tarjottavaksi  vaikka vieraille. Pataruokien hyvä puoli on senkin, että ne ovat yleensä hyviä vielä seuraavinakin päivinä uudelleen lämmitettyinä.”

Megan tuomio:
”Syksy ja pataruoat -kombinaatio on ehkä klisee, mutta erittäin toimiva sellainen. Makumaailmat kun ovat niissä tyypillisesti sen verran runsaita ja tummia, että nautittavan musiikin lailla ne vaativat omanlaisena ilmapiirin ja ilmaston ympärilleen.
Helppous ja yksinkertaisuus ovat ruuanlaitossa aina pelkkää bonusta ja siksikin valmistaisin tämänkin haudutettavan appeen kattilan sijasta uunissa kunnon paksupohjaisessa padassa. Vaikka sellaiset tuppaavat maksamaan aika lailla, voi kukkaron nyörit kireällä pitävät valita naudan sijasta possua. Lilluttuaan punaviinissä ja kunnon mausteissa ei lopputulos ole mitenkään olennaisesti huonompi jalompaan proteiininlähteeseen verrattuna.
Taas kerran tuli hyvä muistutus siitä, kuinka pottumuussiakin kannattaa ainakin joskus vaihtelunvuoksi maustaa muullakin kuin riittävällä määrällä suolaa, voita ja rasvaisempaa maitoa. Tässä tapauksessa piparjuuri tuo oman pirtsakan vivahteensa ja vastapainonsa tuhdille lihalle.”

Sebastianin kokatessa soi:
Ironcross – Too Hot to Rock (1986)
”Harvemmin tulee kuunneltua musiikkia ruoanlaiton yhteydessä, mutta tätä Suomihevin klassikkoa kelpaa kuunnella odotellessa ruoan jäähtymistä syöntikelpoiseksi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti