15.8.2024

CC elikkäs Cannibal Cor…eikun siis Cauliflower curry

Resepti julkaistu Infernossa 5/2024

Ruoanlaittoon voi suhtautua lähes rituaalinomaisella hartaudella tai rennommin fiilispohjalta. Unearthly Rites -basisti Jennikan musiikki ja curry ovat riittävän hurmeisia ilman eläinperäistä proteiinia ja kirurgintarkkaa silpomistakin.

Ainekset:
1 paketti tofua
1 reilun kokoinen sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
pussi pakastekukkakaalia
pussi pakastettuja vihreitä papuja
cashewpähkinöitä
rypsiöljyä
currymaustetta
½ tl paprikamaustetta
½ tl chilimausteseosta
2 rkl sienisoijaa
2 rkl vegetarian mushroom sauce
2 dl kaurakermaa tai kookoskermaa
suolaa & sokeria
ruokakauraa tai riisiä kylkeen

Esivalmisteluna tofu kannattaa pakastaa. Pakastaessa tofun koostumuksesta tulee huokoinen ja se imee itseensä paremmin makua.

1. Laita jäinen tofu sulamaan mikroon. Sillä välin hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja heitä kuullottumaan pannulle ruokalusikallisessa rypsiöljyä.
2. Lorauta hieman lisää öljyä pannulle ja reilu ruokalusikallinen currymaustetta.
3. Kun currymauste, sipulit ja öljy ovat sekaisin, lisää jäiset kukkakaalit. Pyöräyttele kukkakaaleja pannulla niin, että mausteet kietoutuvat niihin. Sitten odotellaan että ne sulavat.
4. Mikrossa sulatetusta tofusta irtoaa paljon nestettä, joten sitä kannattaa kuivata keittiöpyyhkeen tai talouspaperin välissä. Tämän jälkeen pilko se noin peukalon pään kokoisiksi palasiksi ja lisää pannulle.
5. Lisää sekaan paprikamauste ja chilimausteseos (omani oli jotain jytympää Aasiamarketin chilimausteseosta) sekä vielä yksi teelusikallinen currymausteseosta. Lorauta vielä mukaan sienisoija ja vajaan ruokalusikallisen verran sokeria. Jos käytät kookoskermaa, sokerin voi jättää kokonaan pois.
6. Heitä mukaan vielä vähän vihreitä papuja ja reilu kourallinen cashewpähkinöitä. Sekoittele ja paista. Jos et vielä tässä kohtaa ole laittanut riisiä kiehumaan, niin nyt on sen aika. Itse käytän ruokakauraa, koska se on hyvää ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
7. Kippaa pannulle kaurakerma. Täytä vielä tyhjä kaurakermapurkki puolilleen vettä ja kaada sekaan. Laita vegetarian mushroom saucea sekaan sekä ripaus suolaa maun mukaan. Anna kastikkeen hautua hetki. Tarjoile ruokakauran tai riisin kanssa.

Jennikan luonnehdinta:
”Makuprofiililtaan lempeä arkiruoka kuin lämmin halaus, mutta voi antaa potkun takamukselle riippuen toki kuinka paljon innostuu laittamaan chiliä. Joka kerralla tehdessä tulee vähän erilainen versio, kun ainekset ja määrät saattavat aina vähän vaihdella. Helposti sovellettavissa, muunneltavissa ja vapaasti improvisoitavissa.”

Megan tuomio:
”Kun kaukomaille on kerran lähdetty, pysytellään edellisnumeron tavoin Intiassa. Kukkakaali sujahtaa kansallisruoka curryyn siinä missä pottukin pähkinöiden antaessa täyttävyystukea, ja kun ei sorru kestävyysurheiluun mausteiden kanssa, jää suuhun miellyttävän kukkaisan kepeä maku. Liikaa ei kannata hauduttaa, jotta suutuntuma eri ainesten osalta säilyisi ja oman mieltymysteni mukaisesti etenkin pähkinöiden lisääminen kannattaa jättää viime tippaan.”

Jennikan kokatessa soi:
Seep - Hymns to the Gore (2022)
”Goresta en pidä ruokalautasellani, mutta senkin edestä levylautasella.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti