15.3.2024

Raikulipukin hedelmällisyys-granola

Resepti julkaistu Infernossa 11/2023

Jos haluat yhtä räyhäkän äänen tai roiman esiintymisetukenon kuin Sacred Crucifixin basisti-laulaja Miku Mertasella, syö granolaa. GRÄYH!

Ainekset:
8 dl kaurahiutaleita
2 dl mantelirouhetta
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 tl kanelia
1 tl rouhittua kardemummaa
½ tl suolaa
3/4 dl rypsiöljyä
1 dl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Pläjäytä kaikki kuivat aineet sekaisin leivontakulhoon ja sekoita.
2. Lisää joukkoon rypsiöljy ja sekoita. Kaada joukkoon hunaja (tai vaahterasiirappi) ja sotkota koko paletti huolella.
3. Kaada koko hoito leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Iske pelti kylmään uuniin ja säädä asteiksi 150. Laita ohjeistamani musiikit soimaan.
4. Hiukan uunista riippuen ota paketti uunista kun noin 30 minuuttia on kulunut tai kun pinta on saanut kultaisen värin.
5. Anna jäähtyä hetken. Sorki lastalla koko paketti läpi, ettei se jäähdy kovaksi levyksi ja päällä oleva kultainen osuus sekoittuu kivasti alempaan vaaleampaan osaan.
6. Asenna jälkiruokakulhon pohjalle kourallinen valitsemiasi marjoja ja kaada päälle pari desiä joko maustamatonta tai valitsemasi maun mukaista kauragurttia.
7. Lorota seuraavaksi päälle pari desiä valitsemasi makuista mehukeittoa ja läiski lopuksi päälle raikulipukin hedelmällisyys-granolaa sen verran kuin mahtuu.

Ruokajuomaksi et tarvi mitään. Tai jos otat, niin näön vuoksi digestiiviksi snapsi valitsemaasi kirkasta. Loput granolat on hyvä säilyttää lasipurkissa Neljän Viljan Nalle -puuropaketin vieressä

Mikun luonnehdinta:
”Niin kuin Entombedin tuotanto myös Nuuttipukin hedelmällisyys-granolakin sopii päivän jokaiselle ruokahetkelle. Se voi olla niin aamupala, välipala, iltapala tai kiireiselle liuhuletille se käy tiukassa tilanteessa lounaana ja päivällisenäkin.
Valmistamisen aikana ei kannata kiirehtiä, vaan kuunnella brasilialaisen Cryptan Shades of Sorrowia. Se antaa mahtavasti tatsia roiskia roippeita pääläriin ja saa kotelon surraamaan tarkasti aineiden mittailuun. Uunin kellon kilahdusta odotellessa kuuntele Celtic Frostin albumia To Mega Therion. On mukava odottaa ruokaa valmistuvaksi hartaissa tunnelmissa ja rauhoittua odottamaan syvissä mietteissä.”

Megan tuomio:
”Erittäin mukavuudenhaluisena ruoanlaittajana perinteinen kaurainen aamupuurokin on vaihtunut vaihtelevasti hieman eri aineksista valmistetuksi tuorepuuroksi jo vuosia sitten. Ja onhan se niinkin, että perinteinen pikaisesti valmistettu kaurapuuro ei ole kovinkaan kaksisen makuista.
Granolan voisi sanoa olevan astetta trendikkäämpää mysliä, mutta paahteisuuden ja rapeuden ansiosta tärkein asia eli maku on huomattavasti parempi. Kerroksittainen rakenne tuo vielä pienen oman yllätyslisänsä mukaan ja hienosäädön varaakin aina hifistelyyn saakka jää riittävästi aineosia muuttamalla, vaikka perusasioiden ytimessä olemiseen ei ikinä kyllästykkään. Vielä jos saatavilla on tuoreita marjoja, niin ai että!”

Mikun kokatessa soi:
Entombed – Inferno (2003)
”Muistelen äärimmäisellä lämmöllä LG:n elämää ja edesottamuksia, joten ei muuta kuin Flexing Muscles ja odottelemaan raikulipukin ilmestymistä ovenrakoon ruinaamaan talon prosenttijuomia!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti