26.3.2023

Jatkuvasti nimeään muuttava risotto

Resepti julkaistu Infernossa 7/2022.

Ensin Mr. Peter Hayden muuttui PH:ksi ja nyt uuden End Cut -levyn myötä Enphiniksi. Ei siis mikään ihme, että basisti Lauri Kivelän risottokin on sisältönsä myötä jatkuvassa muutoksessa.

Ainekset:

mahdollisesti neljä annosta

litra vettä
1 kasvisfondi
75 g voita
4 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
2+ tl Poppamiehen Scotch Bonnet chilikastiketta
2 dl valkoviiniä
1 punasipuli
5+ kynttä valkosipulia
375 g risottoriisiä
300 g herneitä
100 g parmesaania raastettuna
herneenversoja

1. Aivan ensimmäiseksi laitetaan vesi kattilaan kiehumaan ja sekoitellaan siihen kasvisfondi. Anna kiehahtaa rauhassa ja pidä kuumana siihen asti kun sitä tarvitaan.
2. Lisää seuraavaksi toiseen kasariin öljy ja ⅔ voista. Kun voi on sulanut, lisää Scotch Bonnet -soosi sekä mielellään riisinjyvää pienemmäksi pilkotut sipulit. Muutaman minuutin päästä kaada riisit sekaan ja annetaan imaista rasva. Tämän jälkeen on viinin vuoro, ja kun riisi on imenyt kutakuinkin kaiken nesteen, voidaan heittää herneet pannulle ja alkaa kaatelemaan kasvislientä sekaan vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen.
3. Kun riisi on lopulta imenyt kaiken liemen, ota kattila liedeltä ja sekoita loppu voi ja reipas puolet raastetusta juustosta sekaan muutamalla harkitulla ja varmalla vedolla.

Heitä loput juustoraasteesta annosten päälle ja viimeistele muutamalla herneenversolla. Tarjoile risotto mielellään heti.

Laurin luonnehdinta:
”Simppeli klassikko, joka muovaantuu jatkuvasti ja sallii sekä kestää rajutkin variaatiot. Reseptin pohja on valunut joskus jostain akaasisesta arkistosta ja on ollut omassa käytössä aina jatkuvassa muutoksessa. Tällä hetkellä runkoon kuuluu tiukasti Scotch Bonnet ja herneet, jotka tosin sopisi korvata aivan hyvin melkein millä tahansa proteiinin lähteellä tai sellaista jäljittelevällä, vaikka Santun Seitanin Vegvurstilla.”

Megan tuomio:
”Kuten Lauri edellä sanoikin, risotto on hyvin mukautuva ape ja siten kuin pitsa. Kun pohja on kunnossa, voi täytteet olla lähes mitä vaan. On myös hyvin helppo valmistaa eikä vaadi kovinkaan paljon aikaa tai vaivaa laadukkaiden ainesosien taatessa kielen nystyröille takuuvarman makusinfonian.”

Laurin kokatessa soi:
David Bowie – Earthling (1997)
”Jos tämän artistin muuntautumiskyvystä ei inspiroidu, niin ainakin siitä voi jotain oppia, liittyen jopa risottoreseptin kehittelyyn. Tosin jos kokkaukseen käytetty viini oli eilisen jämät ja juhlat on jo takanapäin, saattaa levysoittimessa jumittaa repeatilla Hebosagilin Joki.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti