20.1.2020

Las anger of doom

Resepti julkaistu Infernossa 10/2017.

Crib45:n laulaja-kitaristi Teemu Mäntynen palauttaa överilassereseptillään palstan takaisin nimensä veroiseksi raskaan liharuuan keittiövinkkinurkaksi, vaikka tämä ei koskaan ole mikään itseisarvo ollutkaan reseptien valinnassa.

Tarpeet:
lasagnelevyjä 
1 pussi mozzarellaa raasteena 
paketti cheddaria viipaleina (sulatejuuston tapaiset viipaleet käy hyvin) 
100 g chorizoa 
1 pussi pakastepinaattia 
1 ruukku basilikaa 
oliiviöljyä 

Jauhelihakastike:
3-4 rkl oliiviöljyä 
400g hyvää jauhettua naudanlihaa 
1-2 keskikokoista sipulia 
2-3 kynttä valkosipulia 
500g paseerattua tomaattia 
1 porkkana 
1 varsiselleri 
1-1½ lihaliemikuutiota 
2 dl punaviiniä 
3 rkl tomaattipyreetä 
2 rkl kuivattua basilikaa 
mustapippuria 
suolaa 

Bechamel-kastike:
litra punaista maitoa 
1 paketti voimakasta lapsenkoskijaa / koskenlaskijaa 
60 g voita 
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl muskottipähkinää 
suolaa ja pippuria 

Tee näin:
1. Tee ensin jauhelihakastike. Laita öljy valurautapannuun tai padan pohjalle. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos teet tämän isossa padassa tai wok-pannussa, riittää voima kunnon ruskistamiseen kerralla ja voit hauduttaa kastikkeen samassa astiassa.
2.  Nosta ruskistettu liha pois, kuullota pieneksi pilkotut sipulit ja freesaa niin ikään pieneksi pilkotut porkkanat ja sellerit. Laita kaikki samaan pataan, lisää paseerattu tomaatti, viini, tomaattipyree, kuivattu basilika ja mausta. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 3-4 tuntia. Lisää nestettä (paseerattua tomaattia tai vettä) jos tarvitsee.
3. Kun jauhelihakastike on porissut pari-kolme tuntia, valmistamaan Bechamel-kastiketta. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Älä ruskista. Lämmitä maito ja kaada hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen sekä vispaa tasaiseksi. Lisää Koskenlaskija ja sekoita kunnes seos on sulanut. Anna kiehahtaa ja mausta suolalla sekä muskotilla.
4. Öljyä vuoka ja kasaa lasagne siten, että ensin tulee jauhelihakastikekerros jonka päälle kerros Bechamel-kastiketta ja sitten lasagnelevyjä. Kasaa kerroksia niin, että yhteen väliin tulee kastikkeiden lisäksi kerros pinaattia, yhteen kerros cheddar-juustoviipaleita, yhteen kerros chorizoa ja ylimmän kerroksen alle vielä kerros tuoretta basilikaa. Lopuksi päällimmäiseksi tulee lasagnelevyt ja sen päälle vielä kerros juustokastiketta sekä mozzarella-raaste. Kypsennä uunissa 200 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Teemun luonnehdinta:
”Otin haasteen vastaan ja lähdin työstämään annosta yhtyeelleni ominaisella linjalla eli ruokaa, joka on hidasta ja raskasta aivan kuten allekirjoittanut itsekin. Tässä ei juurikaan säästellä ja lasagnesta löytyy enemmän juustoa kuin perusjääkäriltä esinahan alta viikon leirin jälkeen. Vaikka nopeasti katsottuna resepti voi vaikuttaa työläältä ja monimutkaiselta, niin loppupeleissä resepti on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen. Jos kuitenkin haluaa säästää vaivaa, voi lihakastikkeen tehdä jo valmiiksi edellisenä päivänä tai säästää hauduttamisessa aikaa. Pitkä hauduttaminen takaa kuitenkin ruoalle vielä syvemmän maun ja lopussa vaiva palkitaan, kun ruoka takoo tajuntaan lujempaa kuin Ron Jeremy teinejä 70-luvulla.”

Megan tuomio:
”Pari erilaista hippilasagnea palstan historian aikana on jo esitelty, joten niistä ei tarvitse erikseen enää vinkata, mutta juustoisimman tittelin vielä kyllä ehdottomasti Las Anger of Doom. Samalla se on myös hyvä muistutus lasagnen ja yleensäkin ruuanlaiton tekemisen perusperiaatteista: hitaasti hyvistä raaka-aineista tehtynä hyvä tulee.
On pitkälti makuasia, mennäänkö tässä jo liian pitkälle ainesten suhteen, mutta mitään laihdutusruokaahan lasagne ei todellakaan ole teet sen niin tai näin. Mausteisiin ja niiden määrään kannattaa erityisesti satsata, mikäli juuston seasta haluaa erilaisten aromien nousevan esiin. Ja valkosipulia ei lasagnessakaan voi koskaan olla liikaa!”

Teemun kokatessa soi:
Tom Waits – The Heart of Saturday Night (1974)
”...koska ”While the sauce is simmering, Tom Waits”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti