27.1.2020

Äkäisen possun posket

Resepti julkaistu Infernossa 4/2019.

Perinneheviyhtye Evil-Lÿnin leppoisasta poskisolistista ja zombieiden kanssa rock’n’rottia Rocking Corpsesissa paiskovasta Lasse Heinosesta on moneksi vaan ei sovinistisiaksi. Possut on silti kivoja ja niiden posket maukkaita, joskin aikaa vieviä valmistaa eikä bilebändi The Ukkometsojen kiireet mukaan lukien herra tahdo ehtiäkään sikailemaan köökin puolelle riittävällä pieteetillä.

Tarpeet:
1 kg possun poskia
2 isoa sipulia
2 isoa valkosipulin kynttä
4 dl kanalientä eli 1 kanaliemikuutio
1 tl lihaliemijauhetta
2 dl Tannisen chilistä siipisoosia 
2,5 dl kuohukermaa
n. 100 g murennettua auramurua
500 g Pirkka penne rigate pastaa
limemehua
100 g pikkuparsaa
mustapippuria
suolaa
hienonnettua basilikaa

Tee näin:
1. Poista poskista suurimmat kalvot ja laita uuni lämpiämään 125 asteeseen.
2. Paista kuumalla pannulla nopeasti poskien pinnat kiinni niin että pintaan tulee kevyt ruskistus ja kippaa posket haudutuspataan tai kannelliseen uunipataan. Ruskista sipulit ja kippaa nekin pataan.
3. Lisää kanaliemi, lihaliemijauhe ja siipisoosi, sekoita ja laita pata uuniin kolmeksi tunniksi hautumaan. Voit välillä vähän sekoittaa.
4. Nosta posket varovasti pois liemestä ja siivilöi liemestä 2,5dl uunivuokaan. 
5. Väännä uuni tässä vaiheessa 200 asteeseen, laita posket varovasti uunivuokaan ja lisää kerma. Kaada vuokaan vielä auramuru ja sekoita. Kypsennä uunissa puolisen tuntia. Huom! Uunivuoka on hyvä olla sen kokoinen, että posket juuri ja juuri mahtuvat siihen. Omani on 24cm halkaisijaltaan.
6. Keitä tällä välin pasta ohjeiden mukaan miedosti suolatussa vedessä ja ruskista pikkuparsoja kokonaisina voissa pannulla vajaa kymmenen minuuttia. Sirottele päälle suolaa, mustapippuria, limemehua ja sekoita hieman.
7. Ota vuoka pois uunista ja kun pasta on kypsää, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä ja kaada lautaselle sopiva annos. Laita viereen pari poskea ja kaada päälle kermalientä sekä heitä parsat niskaan. Sirottele hienonnettua basilikaa koristeeksi.

Lassen luonnehdinta:
”Tämä resepti syntyi ihan ex tempore, kun aamulla päätin tehdä jotain vähän parempaa possusta. Työpäivän aikana suunnittelin sitten makumaailmaa johon suuntaisin ja mieleeni putkahti, että mitenkähän saisin lemppari siipisoosini ympättyä mukaan possun kaveriksi ja samalla teki mieli myös kermaisaa aurajuustomeininkiä.
Haluan muistuttaa ettei tämä ole mitään nälkäisen miehen safkaa, koska tekemiseen menee yli neljä tuntia ja valmistus vaatii hiukan keskittymistä. Kannattaa syödä eka jotain muuta ettei ainekset ”häviä” matkan varrella. Setistä riittää reilu ravintola-annos 4-5 hengelle ja ruoka on melkein vielä parempaa seuraavana päivänä!”

Megan tuomio:
”Yhä edelleenkin tulee aivan liian harvoin käytettyä kuolleesta eläimestä muita ruhon osia kuin niitä perinteisiä välillä hanurista kylkien kautta niskaan, vaikka muista paikoista ja ihan sisäelimistä kuten vaikka maksasta lähtienhän se tosi maku löytyy. Possun poskia on tullut aiemmin maistettua kertaalleen ja maukkaan muheviahan ne itse valmistettunakin ovat kiitos pitkän ja hartaan haudutuksen. Soosista löytyy makua ja yllättävän hyvässä harmoniassa näinkin erilaiset ja voimakkaat maut ovat lopulta keskenään, vaikka ennakkoon hieman skeptinen olinkin.
Pasta lisukkeena on tosin hieman erikoinen joskaan ei huono valinta. Itsehän olisin tekaissut vanhan kunnon pottumuussin riittävällä voilla ja suolalla, sillä valmistukseen olisi juuri sopiva aikaikkunakin olemassa possunposkien kakkoskierroksen uunituksen aikana. Ja vielä sana lopuksi: imekää kaikki parsaa, sillä nyt se on parhaimmillaan!”

Lassen kokatessa soi:
Judas Priest – Firepower (2018)
”Ruokaa tehdessä ehtii kuuntelemaan useammankin hevialbumin, mutta jos vaan yksi biisi tartteisi laittaa, niin se on kyllä Judas Priestin uusimman levyn nimikappale. Kyseinen lätty kannattaa oikeastaan kuunnella kokonaan läpi, onhan siinä samalla tavalla potkua kuin tässä kastikkeessakin. Avot saatana!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti