4.1.2024

Goulash of Dark Desires

 Resepti julkaistu Infernossa 2/2023

Jos musiikkinsa on tummanpuhuvaa yhtyeissään kuten Sonic Poison ja Hekatoxen, on tarjonta Jussi Rinta-Kiikan lautasella huomattavasti värikkäämpää. Kipakkuudesta ei kuitenkaan ole tingitty piiruakaan.

Ainekset:
250 g punaista paprikaa
250 g sipulia
250 g porkkanaa
125 g selleriä
0.5 kg perunoita
4 isoa valkosipulinkynttä
0.5 kg Härkistä
2 kpl kasvisliemikuutioita + litra vettä
2 kpl laakerinlehtiä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
20 g maissitärkkelystä
50 g paprikajauhetta
1 iso habanero tai pienempikin käy, jos ei kestä poltetta
1 tl timjamia
1 prk tomaattipyrettä
0.5 tl natriumglutamaattia
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria maun mukaan
oliiviöljyä paistamiseen
ruukku tuore persiljaa
1 purkki vegaanista smetanaa tai creme fraichea

1. Pilko kuppeihin porkkana, kuoritut perunat, selleri, sipuli, habanero ja paprika. Purista valkosipulinkynnet omaan astiaansa.
2. Lisää 2 rkl oliiviöljyä pataan ja anna kuumeta hetken aikaa. Paista asteittain ensimmäisenä porkkana jonka jälkeen selleri, sipuli ja viimeisenä paprika. Ripottele pieni määrä suolaa jokaisen vihanneksen lisäyksen yhteydessä.
3. Rouhi pippuria vihanneksiin ja lisää tomaattipyre sekä paahda se nopeasti vihannesten pintaan. Lisää samalla habanero ja valkosipulimurska.
4. Kiehauta litra vettä, lisää sinne kasvisliemikuutiot ja sekoita kunnes ne ovat liuenneet. Vispilöi maissitärkkelys liemen sekaan jonka jälkeen lisää seos pataan. Mikäli nesteen määrä näyttää vähäiseltä perunoita varten, lisää vettä.
5. Lisää soijakastike, natriumglutamaatti, laakerinlehdet, etikka, paprikajauhe ja timjami. Tämän jälkeen lisää perunat ja hauduta kannen alla n. 90 minuuttia pienellä lämmöllä.
6. Ruskista Härkis oliviiöljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla, jonka jälkeen lisää se pataan.

Tarjoile vegaanisen creme fraichen ja tuoreen persiljan kanssa

Jussin luonnehdinta:
”Vegaaninen ja tulinen versio klassisesta unkarilaisesta pataruoasta. Tämän reseptin inspiraationa on toiminut aikani helvetissä.”

Megan tuomio:
”Nyt eletään pitkään haudutettujen pataruokien kovinta sesonkia joiden makumaailmaan sopii täyteläisyys ja ruumiinlämpöä nostattava tulisuus. Jos kyseessä onkin ikivanha klassikko, muotoutuu se hyvin helposti nykyaikaiseen ruokavalioonkin kuten hyvien ja helppojen reseptien kuuluukin. Eikä vain vegaaniseksi, vaan proteiinin lähteenä voi käyttää montaa muutakin raaka-ainetta perinteistä nautaa. Pääasia, että juureksista, tomaattisuudesta ja paprikan määrästä ei tingitä!”

Jussin kokatessa soi:
Tormentor - Anno Domini (1989)
”Tormentorin ja Gulassin yhteisen perimän lisäksi ruoka tarjoaa Habanero-annostuksen ollessa kohdillaan samanlaista helvetillistä nautintoa, jota Erzsébet Báthorykin koki rakkaan harrastuksensa parissa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti